Dimecres passat 7 de novembre, 120 directius de 13 països europeus de Coca-Cola European Partners, van aprofitar la seva reunió anual per a realitzar una jornada ambiental organitzada per Sponsoring Maracana. Van realitzar tres activitats: dos de recollida d’escombraries – una a la platja i una altra mentre feien trekking pel bosc-, i una altra en una parcel·la de Sitges en la qual es van plantar 60 arbres.
Una jornada Zero Emissions: Càlcul de la petjada de carboni i compensació
A més de ser una activitat de conscienciació i cura al medi ambient, aquesta trobada celebrada a Sitges ha estat un esdeveniment zero emissions (ZEO). S’ha fet un càlcul real de totes les emissions derivades de les activitats que es van realitzar – trasllat dels directius a l’hotel, vols, energia consumida, residus generats, …-, obtenint un resultat de 39 tones de CO2 emeses. Coca-Cola European Partners compensarà aquestes emissions destinant el seu equivalent econòmic al projecte de reforestació Mare de Déu el Perú, una zona important de l’Amazònia.
Realitzar aquest tipus d’activitats és per a les empreses, una forma d’incloure el factor ambiental en els valors de la seva companyia. És important tenir una RSC ambiental que vagi més enllà de polítiques puntuals: la celebració d’un esdeveniment ZEO (zero emissions) és una forma d’introduir el “greenmeaningful” en l’empresa. Amb aquesta jornada ambiental, Coca-Cola European Partners vol remarcar que el seu compromís ambiental és una línia estratègica per a la seva activitat, i ha de ser un valor indispensable per als seus treballadors.
NETEJA DE PLATGES I TREKKING SOSTENIBLE
Mentre van realitzar totes dues activitats de neteja, un grup d’experts del sector mediambiental van explicar als directius la necessitat de tenir una correcta gestió de residus. L’objectiu és clar: Han de veure la necessitat de ser el més zerowaste possible tant en l’àmbit de la producció, amb Coca-Cola, com a escala personal i quotidiana. Al llarg de 2,8 quilòmetres de platja i 8,9 quilòmetres de muntanya –en la costa del Garraf-, els alts càrrecs van recollir burilles, ampolles, plàstics i tota mena d’envasos.
Aquesta acció de Responsabilitat Social Corporativa dirigida als líders europeus de Coca-Cola European Partners, pretén conscienciar de la importància de mantenir els mars i els seus voltants nets per a la preservació dels ecosistemes i la biodiversitat marina. I és que gairebé un 70% dels residus del mar es generen en la superfície terrestre – el 30% restant arrel del trànsit marí-. És important difondre la necessitat de reciclar tirant els residus en el contenidor que correspongui, en comptes d’embrutar l’entorn natural amb materials que trigaran anys a degradar-se.
Amb el reciclatge d’uns 11 envasos és possible evitar gairebé 3,8 quilos d’emissions de CO₂
Per exemple per cada 8 envasos de xampú i 3 envasos de detergent que recicles estàs evitant a l’atmosfera gairebé 3,8 quilos de CO₂ –l’equivalent en emissions a un vehicle circulant durant 20 minuts-. És important conscienciar a la societat de la importància de reciclar i reutilitzar per a poder ser més ZEO i així frenar el canvi climàtic. Per això, després de finalitzar totes dues recollides d’escombraries, es va calcular el pes total de plàstics, vidres i brassa recollida i es va explicar la petjada de carboni evitada.
PLANTACIÓ D’ARBRES
En aquesta jornada ambiental de Coca-Cola European Partners s’han plantat 60 arbres en una parcel·la destinada a ser un parc públic. Els experts ambientals van mostrar als directius la importància de realitzar una correcta gestió dels boscos, ja que actuen com a grans embornals de CO₂. És important plantar arbres en el nombre més gran d’àrees possibles per a aconseguir capturar el máxim CO₂ de l’atmosfera.
Al final de la jornada, els directius van tenir temps de realitzar algunes dinàmiques en grup per a donar un enfocament més ZEO (zero emissions) en les seves vides personals. Mitjançant una calculadora en línia, Carbon Footprint, van poder calcular la seva petjada de carboni anual i reflexionar sobre aquelles accions que podrien reduir les emissions de CO₂ en la seva vida diària.
Llicenciat en Enginyeria Industrial, especialitat en Organització, per la UPC. President de l’Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica des de la seva creació el 2003. President de Comitè de Representació de la plataforma ZEO (Zero Emissions Objective), per frenar el Canvi Climàtic.