En ocasió de la recent emissió a Netflix del documental testimoni de David Attenborough “UNA VIDA EN NUESTRO PLANETA” , que ha obtingut un gran èxit d’audiència, Plataforma ZEO recomana també altres documentals sobre el canvi climàtic, tant pels testimonis que inclouen, per la seva voluntat didàctica, o per l’impacte que han tingut en els espectadors.
1. “Una vida en nuestro planeta”, 2020. David Attenborough
“El nostre planeta s’encamina cap al desastre. Necessitem aprendre a treballar amb la naturalesa i no en contra d’ella”, adverteix David Attenborough
Després dels seus nombrosos i exitosos documentals , tots ells recomanables, David Attenborough fa un repàs de la seva carrera com a naturalista i hi intercala imatges que demostren l’impacte negatiu de l’activitat humana sobre el planeta. Però el seu missatge és encoratjador i proposa mesures al nostre abast per tal de revertir el desastre.
Hem de ressaltar que David Attenborough, als seus 94 anys, gaudeix d’un gran prestigi entre els joves des de la seva aparició l’any passat al festival de música de Glastonbury, al que va anar després del seu discurs davant els líders mundials assistents al Fòrum Econòmic de Davos, Suïssa, als que va impactar pel seu discurs i per les imatges extretes de la sèrie documental OUR PLANET 2019.
“És el seu món i és el seu demà. Jo no hi seré, ells sí que hi seran”. “És molt important que, com està succeint, cada vegada més gent jove es preocupi per aquest tema”.
Aquest prestigi entre la joventut va provocar que el primer post a Instagram de David Attenborough aconseguís el rècord de seguidors, 1 milió, en només quatre hores. “Jo em sento privilegiat de que escoltin el que un ancià com jo ha de dir”, va assenyalar Attenborough a la BBC.
2. Renewable therapy for Climate Anxiety (Teràpia renovable per l’ansietat climàtica), 2019. The Redford Center
Minisèrie digital sobre l’estat i el futur de l’energia neta que pretén convertir l’ansietat climàtica en acció climàtica, que l’ansietat produïda per l’emergència climàtica no ens paralitzi.
3. Ice on fire (Gel en flames), 2019. Leonardo Di Caprio
No és solament una visió realista de l’emergència climàtica, sinó que ofereix una esperançadora perspectiva gràcies a les solucions innovadores destinades a reduir les emissions de CO2, exposades per un grup de visionaris i científics.
4. Cowspiracy: The sustainability Secret, 2014. Leonardo Di Caprio
Leonardo DiCaprio també ha produït altres documentals com COWSPIRACY: THE SUSTAINABILITY SECRET, 2014 sobre els greus problemes ambientals relacionats amb el consum de carn. I VIRUNGA, 2014, centrat en els treballs de conservació del Parc Nacional de Virunga, per part dels guardaboscos i del que properament Netflix en farà una pel·lícula.
5. Vigilantes del planeta, 2018. Manuel Campo Vidal. Iberdrola.
Reflecteix el procés de cerca de respostes en front del canvi climàtic a través de la curiositat i la investigació de tres joves emprenedors. Quan comença el canvi climàtic? Quines són les causes?. Presenta solucions a l’emergència climàtica.
6. Years off living dangerously (Anys de viure perillosament), 2017. James Cameron, Jerry Weintaraub y Arnold Schwarzenegger
Sèrie documental de National Geographic. Per tal de conscienciar els espectadors a cada capítol compta amb la participació de actors i actrius de Hollywood i de periodistes de fama internacional, els quals mostren els problemes generats pel canvi climàtic a llocs d’arreu del món i les possibles solucions. Entre ells, Harrison Ford, Jessica Alba, Matt Damon, Gisele Bündchen o David Letterman.
7. Happening: A clean energy revolution (Està passant: Una revolució energètica neta), 2017. Jamie Redford
Jamie Redford, recentment traspassat, emprèn un colorit viatge personal cap a l’alba de l’era de l’energia neta, ja que crea llocs de treball, genera beneficis i fa que les comunitats siguin més fortes i més sanes a tot els EUA. Diversos emprenedors demostren solucions pioneres d’energia neta.
8. Before the flood (Abans de la inundació), 2016. Leonardo Di Caprio
Leonardo DiCaprio, ambaixador de la pau per l’ ONU i activista mediambiental, viatja per diferents llocs del món per mostrar-nos els desastres provocats pel canvi climàtic i, mitjançant entrevistes amb líders mundials, científics i personalitats de l’entorn ecologista, ens parla de possibles solucions basades en els canvis en la nostra manera de viure i en les polítiques dels estats.
9. The breaktrhough in reneawable energy (L’invent de l’energía renovable), 2016. VPRO Documentary
Entra a les oficines corporatives i a les línies de producció on es treballa per les energies renovables i examina què poden significar per al futur del consum de l’energia a la Terra. Quin factor principal determinarà finalment l’acceptació i l’ús generalitzats de l’energia solar i eòlica? Per un gran nombre d’industrials experts aquest factor serà el preu.
Quan la innovació i la producció d’aquestes tecnologies comencin a avançar els costos baixaran. Els autors viatgen pel món per descobrir on s’estan produint aquests avenços.
10. A plastic ocean (Un oceà de plàstic), 2016. Craig Leeson
Protagonitzat per la bussejadora Tanya Streeter, investiga l’impacte del plàstic en els ecosistemes marins a partir d’imatges captades a 20 regions de tot el món. Fixant-se també en l’impacte del plàstic en els animals marins que l’ingereixen i en la salut de l’esser humà.
11. Demain (Demà), 2015. Cyril Dion y Mélanie Laurent
Els autors defugen la visió catastrofista i desesperançada i tracten de conscienciar els espectadors des d’un punt de vista optimista. Investiguen en 10 països les causes del canvi climàtic i com el podem evitar. Entrevisten pioners que estan reinventant l’agricultura, l’energia, l’economia la democràcia i l’educació, captant projectes avantguardistes perquè els ciutadans, les empreses i els polítics el puguin implantar.
12. Humano (Humà), 2015. Des Forets et des hommes (De boscos i homes), 2011. Planet Ocean (Planeta Oceà), 2012. Home (Casa), 2009. Yann Arthus – Bertrand
Yann Arthus-Bertrand, president de la fundació Good Planet, fa gairebé 40 anys que a través de les seves imatges aèries de la Terra i dels seus documentals, denuncia la degradació del planeta. A HUMAN combina les espectaculars imatges amb testimonis d’arreu del món, que el porten a concloure que “Porto gairebé 40 anys fotografiant paisatges i animals per denunciar la crisi climàtica, la desforestació, la pèrdua de la biodiversitat … i no he aconseguit que les coses canviessin. Per això, fins i tot em vaig arribar a deprimir. I gràcies a Human, m’he adonat que és més fàcil parlar d’amor que d’ecologia”.
“Com sempre dic és massa tard per ser pessimista -assegura Yann-. El futur que ens espera sembla molt complicat i només superarem els reptes treballant junts. Hem d’aconseguir conviure junts “.
13. How change the world (Com canviar el mòn), 2015. Jerry Rothwell
Història del naixement i de les iniciatives de Greenpeace i els efectes que han tingut en la lluita contra el canvi climàtic. Posa èmfasi en les relacions entre els activistes fundadors d’aquesta organització.
14. Chasing Ice (Perseguint Gel), 2012. Jeff Orlowski y James Balog
James Balog, fotògraf de National Geographic, era escèptic sobre el canvi climàtic, però a partir del seu “Extreme Ice Survey” descobreix les evidencies innegables. A Chasing Ice utilitzant les càmeres “Time Lapse” ens mostra, mitjançant el registre de varis anys, el canvi dels glaciars al món.
15. No impact man (Home sense impacte), 2009. Laura Gabbert y Justin Schein
Segueix el dia a dia de l’escriptor Colin Beavan, la seva parella, Michelle Conlin i la seva filla durant un any en el que volen aconseguir una vida amb zero impacte al medi ambient, des de la seva llar a la 5a avinguda de Nova York. Colin Beavan, en acabar l’experiència, en va fer un llibre titulat “No impact man: les aventures d’un liberal culpable que intenta salvar el planeta i els descobriments que fa sobre ell mateix i la nostra forma de vida en el procés”.
16. Polarbearman, 2008. Big T.V. y Monty Whitebloom
Protagonitzat per Lee Pace, actor de la trilogia del Hobbit, presenta un paral·lelisme entre la situació actual dels ossos polars amb el greu problema del desgel i un home intentant viure amb un alt consum energètic mentre el nivell d’aigua del seu entorn va pujant.
17. The 11th Hour (La hora 11), 2007. Leila Conners, Nadia Conners y Leonardo Di Caprio
Les conseqüències del canvi climàtic a la terra, les catàstrofes i la manera que tenim tots per tal d’evitar-les o atenuar-les. Testimonis de més de 50 científics, pensadors i líders mundials.
18. An inconvenient truth (Una verdad incómoda), 2006. An inconvenient sequel truth to power (Una verdad muy incómoda: Ahora o nunca), 2017. Al Gore
En el primer Al Gore, basant-se en els efectes dels GEH, mostra exemples concrets de llocs del planeta que ja estan afectats per la contaminació.
El 2017 es presenta la segona part on seguim els esforços d’Al Gore per tal de convèncer els líders mundials de la necessitat d’invertir en energies renovables, amb la culminació de la signatura de l’Acord de París 2016.
Col·laboradora de la Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica des de la seva fundació, l’any 2003. Divulgadora dels beneficis del bioclimatisme en produccions audiovisuals per Antena3, TVE i en el vídeo-declaració “Què és una casa bioclimàtica?” de l’ADCB. Propietària i usuària d’una casa bioclimàtica des del 2001 i d’un vehicle elèctric des del 2015.