La lluita contra el canvi climàtic cada vegada agafa més protagonisme en la nostra societat. Això ha donat peu a l’eclosió dels consumidors verds, que decideixen comprar o adquirir un servei tenint en compte la sostenibilitat d’aquest. Un recent informe de la plataforma Criteo situa a Espanya com el quart país amb més “viatgers sostenibles” per darrere d’Alemanya, els Estats Units i França. És més, segons l’últim Informe Global sobre Turisme Sostenible, el 72% dels viatgers espanyols prefereixen allotjar-se en un hotel ecològic.

Tenir un projecte de compensació d’emissions, comptar amb un correcte sistema de gestió de residus o funcionar amb energia 100% renovable, poden ser algunes de les característiques per les quals els viatgers trien un hotel o un altre. “És essencial que els proveïdors de serveis turístics concebin la sostenibilitat com un pilar important a tenir en compte en les seves accions publicitàries” afirma Carolina Lesmes, directora comercial de Criteo a Espanya i Portugal per a EFE.

Molts ECO resorts, els hotels més luxosos i amb més marge econòmic per a invertir en polítiques verdes, realitzen accions eco-friendly per a millorar l’impacte ambiental dels seus hotels, però, Quins són els que realment s’han posat les piles en la lluita contra el canvi climàtic?

Hem analitzat els resorts més luxosos del món buscant quines pràctiques realitzen per a reduir la seva petjada de carboni per a respondre a la pregunta: Quins són els ECO resorts més ZEO -zero emissions- del món?

1. Pacuare Lodge (Costa Rica)

El concepte “Leave No Trace”, “No deixar petjada”, està gravat a foc dins dels valors del resort Pacuare Lodge. Aquest eco hotel amb 20 suites està situat prop de l’icònic riu Pacuare, a Costa Rica. Aquest hotel ZEO -zero emissions-, va ser construït sota criteris del mínim “impacte ambiental”. L’equip d’arquitectes va edificar el Pacuare Lodge sense talar ni un sol arbre i va utilitzar fusta d’un projecte de reforestació amb petits grangers.

La companyia de viatges amb la qual treballen va ser la primera a comprar parcel·les de bosc primari a l’àrea del riu Pacuare, amb l’únic propòsit de conservació del territori. Fins ara el resort ja compta amb 350 hectàrees de bosc verge, per la qual cosa ha aconseguit compensar les emissions derivades del transport dels seus clients i el staff.

Aquest ECO resort també és zero emissions si parlem d’energia. Els bungalows estan il·luminats amb llanternes i la poca electricitat que es genera, s’aconsegueix a través de l’energia mini hidràulica, amb una turbina col·locada en un petit rierol prop del riu. El Pacuare Lodge també escalfa l’aigua de les seves suites mitjançant un sistema d’ACS, amb plaques solars, i totes les seves aigües residuals passen per sistemes sèptics per a evitar la contaminació del riu.

L’eco – resort disposa d’una oferta gastronòmica basada en productes orgànics i productes de proximitat. A més, el 95% dels seus treballadors viuen en àrees pròximes al resort pel que també es redueixen les emissions derivades del transport i es fomenta l’ocupació local.

2. Campi Ya Kanzi (Kenya)

Res millor com viure el continent africà com amb una estada en un Resort davant de les Chyulu Hills, o els “Verds Pujols africans”, que tant van inspirar a Ernest Hemingway. Campi Ja Kanzi ofereix als turistes més aventurers un complet safari amb les comoditats més luxoses possibles i sobretot, respectuoses amb el medi ambient.

El campament base d’aquest resort ZEO -zero emissions-, va ser construït amb criteris de baixes emissions. Cap arbre va ser talat i les seves edificacions es van construir utilitzant materials i treballadors locals de la tribu Maasai que habita en la zona. El proveïment energètic de tot el campament és 100% renovable i zero emissions, gràcies als panells fotovoltaics i bateries que permeten que el resort tingui electricitat durant la nit.

És ben conegut que l‘aigua és un recurs escàs a tot el continent africà. Així i tot, el Campi Ja Kanzi és l’únic resort de l’Est Africà el qual el seu subministrament d’aigua prové 100% de l’aigua de la pluja. Gràcies a un pioner sistema de recollida d’aigua, amb grans tancs, filtres especials i sabons ecològics, la seva petjada de carboni en el tractament de les seves aigües és zero. A més, utilitzen un sistema solar de plaques per a escalfar l’aigua, i rentadores i rentaplats de baix consum per a aconseguir més estalvi.

En l‘alimentació, el resort Campi Ja Kanzi no es queda enrere en el que a sostenibilitat es refereix. Tenen una petita granja amb vaques i gallines per al subministrament de carn i fan compostatge amb els residus orgànics per al seu hort de vegetals. Per a cuinar, utilitzen un carbó ecològic fet amb peles de cafè recomanat i produït per les Nacions Unides.

La resta d’emissions que Campi Ja Kanzi no pot evitar, com les derivades pel transport dels viatgers i altres usuaris dins del resort, es compensen mitjançant el projecte Chyulu REDD+Carbon Project – un projecte de conservació dels boscos de Chyulu-.

3. Eco Camp Patagonia (Chile)

Aquest resort situat a Xile, al parc nacional de Torres de Paine, ha estat múltiples vegades guardonat per ser líder en iniciatives de turisme sostenible. Va ser el primer hotel geodèsic del món el 2001, quan la sostenibilitat encara no era una prioritat per al sector del turisme. Aquest resort funciona amb un 95% d’energia renovable gràcies a microturbines hidroelèctriques situades prop del riu, panells fotovoltaics -que funcionen bé a l’estiu-, i un banc de bateries. Per a l’aigua calenta sanitària (ACS), compten amb un sistema de panells solars connectats a termosifons.

Tot i que la seva energia ja és zero emissions, el resort treballa diàriament per a aconseguir una major eficiència energètica. Un exemple d’això, són les polítiques de limitar l’ús d’energia elèctrica per a carregar bateries de càmera i portàtils. En el resort no es permeten utilitzar altres aparells electrònics que consumeixen massa, com a assecadors de pèl o maquinetes d’afaitar elèctriques.

L’ECO Camp Patagonia pot lluir de tenir una gran eficiència energètica gràcies al mateix disseny dels doms geodèsics. Aquestes construccions amb patrons geomètrics permeten l’entrada de llum natural, per la qual cosa és possible estalviar en electricitat i il·luminació. A més, aquestes cúpules poden ser desmuntades en qualsevol moment i han estat col·locades sobre unes passarel·les de fusta sense causar cap mena d’impacte en el terreny.

Les cúpules de les suites compten amb estufes de llenya per a així reciclar la fusta morta dels boscos que envolten la zona. Per als banys, s’utilitza un sistema de compostatge portàtil en sec que no necessita aigua i que a més és zero emissions -gràcies a les plaques solar que utilitzen per a ventilar-la-.

Eco Camp treballa amb projectes de sensibilització en l’àmbit local i amb escoles de la zona, per a mostrar i conscienciar sobre edificacions sostenibles. També donen suport al comerç local, amb una oferta gastronòmica rica en hortalisses i fruites de famílies agricultores de la zona. Tenen molt clar l’impacte del canvi climàtic en el planeta, sobretot per l’impacte que està tenint en les glaceres de la Patagonia. Per això Eco camp compensa les emissions restants derivades del transport, el gas utilitzat per als forns de les cuines i fins i tot les emissions derivades de les seves oficines situades en Port Natals i Santigo.

4.Bardessono (EEUU)

Al ple cor de Napa Valley es troba el eco-resort Bardessono, premi platí per la Directiva en Energia i Disseny Ambiental (LLEGIU), l’estàndard més alt de disseny i arquitectura ambiental del món. Al Bardessono creuen que una destinació turística pot oferir al client una experiència de luxe complet, i ser ecològic al mateix temps.

Per això, aquest resort ZEO -zero emissions- ha construït un sistema geotèrmic subterrani que escalfa i refreda les habitacions, el spa i l’ACS (Aigua Calenta Sanitària). Amb un singular i innovador disseny, en les teulades del resort hi ha amagats uns 940 panells solars que cobreixen la demanda energètica amb energia 100% renovable.

Durant la construcció de Bardessono es va respectar la fauna i la flora del territori. La fusta utilitzada per als mobles i edificis de l’hotel, ha estat obtinguda a partir d’arbres salvats i els materials utilitzats per a la construcció estan lliures de tòxics. El resort compta amb un Guest Garden, un petit jardí culinari on els hostes poden plantar una herba orgànica que després podran degustar els altres clients de l’hotel, i aprendre una mica més sobre la sostenibilitat en l’alimentació.

Bardessono redueix les emissions derivades dels residus orgànics, gràcies a un sistema de compostatge que després s’utilitza per a mantenir els jardins. El seu restaurant només ofereix fruites, verdures i carns de proveïdors orgànics locals i els seus productes de bany i de neteja són 100% orgànics. Tot i que potser el més destacat de Bardessono és que, per a reduir les emissions derivades del transport, el staff de l’hotel només utilitza vehicles elèctrics i híbrids. Des que Steve i Pat Bardessono van construir la primera casa d’aquest resort en 1970, aquesta idíl·lica destinació turística no ha deixat de sorprendre les entitats de disseny sostenible.

Fa anys que porten a terme tota classe de mecanismes de recuperació de materials. Han utilitzat la fusta vermella d’uns antics barrils de vi dels seus cellers com a revestiment per al sostre d’alguns edificis de l’hotel, van utilitzar les pedres d’un antic edifici per a decorar l’interior i l’exterior d’espais públics…

5. Whitepod (Los Alpes)

En la mateixa línia del Leave No Trace del Pacuare Lodge, es troba el resort Whitepod situat en plena naturalesa als Alps suïssos. Des que va guanyar el premi Mundial de Turisme Sustentable pel seu disseny de baix impacte, aquest hotel no ha fet més que sorprendre els eco-viatgers.

Les construccions geodèsiques són cúpules de baix consum energètic, ja que permeten el flux d’aire i el manteniment d’una temperatura estable. Necessiten un 30% menys d’energia que les construccions convencionals i gràcies a la seva forma, necessiten menys materials per a ser construïdes, per la qual cosa suposen un menor impacte en la naturalesa.

Els arquitectes de Whitepod s’han esforçat tant per no modificar l’ecosistema que envolta l’Eco resort, que el color de les carpes que cobreixen les cúpules canvia segons l’estació. L’eco- resort aconsegueix reduir emissions gràcies a l’ús d‘estufes de pèl·let per a la calefacció, la limitació de la il·luminació nocturna, la instal·lació d’electrodomèstics de baix consum i la prohibició de l’accés de vehicles al recinte.

També redueixen emissions a l’àmbit de la restauració, mitjançant l’ús de proveïdors locals i afavorint l’ús de productes de temporada. La compra de productes per al restaurant de Whitepod es fa a granel i la neteja es realitza amb productes 100% biodegradables. Gràcies a la seva construcció geodèsica el resort Whitepod es fusiona amb la natura i el paisatge de montanya dels Andes, reduint al mínim l’impacte visual del ser humà a la zona.

6. Lefay Resort&Spa (Verona)

Des de 2011 aquest resort italià treballa per a reduir el seu impacte ambiental i des de 2013 ha aconseguit ser un hotel ZEO -zero emissions-. Situat a 96 quilòmetres de Verona, aquest eco-resort construït sota criteris de sostenibilitat i baix impacte ambiental i ja funciona amb un 60% d’energia renovable.

Para reducir las emisiones derivadas del transporte tienen contratado un 65% de empleados locales y apuestan por una gastronomía low emissions. La tendencia gastronómica del resort, llamada Vital Gourmet, apuesta por una cocina con productos de temporada, proveedores locales de productos orgánicos y productos tradicionales del Mediterráneo.

Per a compensar les seves emissions, Lefay Resort ha donat suport a 4 projectes de reducció d’emissions al voltant del món. El primer és “Metre Delhi”, basat a millorar l’eficiència energètica de les estacions de metro de la ciutat de Nova Delhi per a així reduir emissions de CO₂. El segon projecte “Hydro Power Project”, ha estat desenvolupat per a cobrir la creixent demanda d’electricitat de l’Índia amb la producció d’energia renovable. Cada any destinen una partida econòmica per a aconseguir la instal·lació de 6 turbines elèctriques en l’estat d’Andra Pradesh, per a així eliminar la dependència dels combustibles fòssils d’aquesta regió.

El tercer projecte se situa a Uganda, i està enfocat a la creació d’un innovador sistema de potabilització d’aigua que redueixi els elevats nivells de CO₂ associats al procés de purificació d’aigua. Mentre que el quart projecte queda més a prop, a Bulgària, on es treballa per a construir una gran planta eòlica que alliberi la regió de la dependència als combustibles fòssils i es converteixi en una nova font d’ocupació.

Què hi ha d’Espanya?

Encara que cap dels resorts més luxosos d’Espanya hagi entrat en el nostre rànquing mundial dels eco resorts més ZEO -zero emissions-, cada vegada s’esforcen més per reduir la seva petjada de carboni. Un d’ells és l’Hotel Mas Salagrós& AIRE Ancient Baths, catalogat com el primer resort 100% ecològic d’Espanya.

L’oferta gastronòmica del resort està basada en aliments del seu propi hort o de proximitat. L’hotel promou eco-activitats, ha estat construït sota criteris de Bio arquitectura i compta amb un sistema de calefacció 100% renovable, la geotermia.

Un altre dels petits i singulars resorts que destaca quant a baixes emissions, és el petit resort valencià, Casa Tarsan. Situat a la muntanya La Safor, aquest resort funciona amb energia 100% renovable i utilitza panells solars per a escalfar l’aigua. Tots els productes de neteja del resort són ecològics i tenen sistemes per a reduir el consum d’aigua i reutilitzar-la.

Una mica més allunyat de la península el complex turístic Casas Íter a Tenerife és tot un descobriment. Els resorts són en realitat cases bioclimàtiques creades per l’Institut Tecnològic i d’Energies Renovables (ITER), que funcionen amb energia eòlica i són completament ZEO -zero emissions-. La majoria d’aquestes, totes edificades amb un disseny únic, compten amb plaques solars per a l’ACS.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat