Aquest any en què les vacances hauran de ser de proximitat volem donar una ullada a la disponibilitat de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Espanya i comprovar si realment podem marxar de vacances tranquils amb el nostre vehicle elèctric.

En planificar les nostres vacances ens sorgeixen diverses preguntes:

  1. Quina autonomia real té el nostre vehicle elèctric?
  2. Trobarem prou punts de recàrrega per tal de no quedar-nos tirats a la carretera?
  3. Funcionaran els punts de recàrrega que trobem (horari, avaries, ocupació, sistema de pagament…)?

Pel que fa al tema de l’autonomia real dels cotxes elèctrics, hem pogut comprovar que l’autonomia que ens prometen quan el comprem és bastant difícil d’assolir, hi ha molts condicionants: tipus de recorregut (ciutat o autopista), tipus de conducció (tranquil·la o ral·li), tipus de bateria, etc.

Algunes investigacions com el projecte europeu COBRA www.projectcobra.eu  liderat per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), volen millorar la capacitat, durabilitat i seguretat de les bateries. Estudien la substitució dels ions de liti pel fosfat de ferro, que redueix el cost del vehicle i augmenta la seva autonomia fins a 650 km i la seva durabilitat fins a 1.600.000 km.

L’avantatge del fosfat de ferro sobre els ions de liti és que no necessita cobalt, un element rar, costós i de polèmica extracció.

Analitzant la qüestió dels carregadors veiem que és fonamental:

1. La distribució de la xarxa de punts de recàrrega

Tot i que hi pot haver una gran quantitat d’aquests a Espanya, la majoria es concentren en les poblacions amb més densitat.

Si volem viatjar allunyant-nos de les grans ciutats, ens trobarem amb serioses dificultats per trobar punts de recàrrega. A Espanya, la intenció dels diferents estaments oficials i companyies privades és arribar a tenir una xarxa que en cinc anys passi dels gairebé 6.000 punts de recàrrega del 2020, als 56.000 el 2024 -tot seguint els objectius del Pla MOVES II. Empreses del sector de l’automòbil com SEAT, demanen que s’apliqui aquesta mesura amb urgència. Al mateix temps la companyia ha anunciat la inversió de 5.000 milions d’euros en cinc anys en la fabricació de cotxes elèctrics a Martorell.

Sabem que a més vehícles per punt de recàrrega, pitjor és  la implantació del vehicle elèctric. El següent gràfic de l’European Alternative Fuels Observatory mostra els països amb més automòbils per punt de recàrrega.

Segons un altre gràfic de l’European Alternative Fuels Observatory que mostra el rànquing de països amb més punts de recàrrega, de moment, per als usuaris del vehicle elèctric pot ser més factible viatjar i anar de vacances a països com França, Alemanya o als Països Baixos abans que a Espanya.

2. El manteniment d’aquesta xarxa

La gran pregunta és: funcionarà quan voldrem recarregar? El manteniment dels punts de recàrrega és tant o més important que la seva instal·lació. Si els carregadors no es mantenen operatius quan són necessaris es tractarà d’una inversió fallida.

3. La informació del punt de recàrrega a temps real

Serà de vital importància dur al mòbil una APP que aporti informació a temps real de la disponibilitat, el tipus, les avaries, el preu, etc.

La Plataforma Zeo ha consultat les diferents APP’s disponibles al mercat, constatant que una de les millors és ELECTROMAPS, que ha estat creada a Catalunya i és utilitzada per la UE utilitza per a informar de la ubicació de les infraestructures europees.

ELECTROMAPS, amb 50.000 usuaris, és la més completa pel que fa a informació dels punts de recàrrega en temps real, perquè els usuaris participen i col·laboren a la seva constant actualització amb les seves experiències. Permet planificar una ruta tenint en compte els punts de recàrrega.

4. Sistema de pagament de la recàrrega

En l’actualitat, existeix un gran nombre de carregadors gratuïts. Pel que fa als de pagament, s’ha de distingir si el punt està en una electrolinera o en un aparcament, on en general es paga l’aparcament però no la recàrrega.

Mitjans de pagament: targetes municipals o mitjans de la mateixa APP (electroclau, QR, etc.).

Situació actual del mercat de cotxes elèctrics a Espanya

A España, el 2019 la venda de cotxes elèctrics va augmentar un 64% respecte al 2018. Les matriculacions de vehicles elèctrics van tancar l’any passat amb un total de 24.261 unitats, entre turismes, vehicles comercials, industrials i de dues rodes.

Això suposa un increment del 56,3% respecte a l’any 2018 i supera les 24.000 uniats previstes pel Ministerio de Transición Ecológica (MITECO). Tanmateix, en matèria de transició a la mobilitat elèctrica, Espanya està molt lluny de països com Noruega. Al país nòrdic les vendes de cotxes elèctrics suposen el 48% del total, gràcies als incentius econòmics atorgats pel govern per la compra del cotxe elèctric des de fa 30 anys. Si a aquesta dada hi sumem els híbrids, la xifra s’eleva al 68%.

Pràcticament el 100% de l’energia consumida  a Noruega es genera en plantes hidroelèctriques, malgrat ser el principal productor de petroli de l’Europa occidental.

La pandèmia de la COVID-19 ha aturat en sec la fabricació i la venda de cotxes

La pandèmia de la COVID-19 ha aturat en sec la fabricació i la venda de cotxes a causa de la paralització de l’economia i la situació de confinament viscuda. Així i tot, segons l’estudi “Can electric cars beat the COVID-19 crunch?” de l’agència Transport & Environment, la producció de vehicles elèctrics es veurà menys afectada per la pandèmia que la dels vehicles convencionals.

Això es deu al fet que, per tal de poder complir la normativa europea que fixa un valor de 95g/km de CO2 per al conjunt de totes les marques a escala europea, la majoria dels fabricants van planificar un augment de la producció de vehicles elèctrics per la segona meitat del 2020.

Des de Plataforma ZEO pensem que la normalització del vehicle elèctric no contribuirà només de forma determinant a reduir la contaminació de l’aire i les emissions de CO2, sinó que tindrà un impacte directe en la recuperació del teixit industrial i de l’ocupació. Però per aconseguir-ho, és bàsic que l’electricitat que fa funcionar els cotxes elèctrics s’hagi generat de manera sostenible i que sigui 100% renovable, és a dir ZEO (zero emissions).

Per tal que les vostres vacances siguin més sostenible i pugueu reduir la vostra petjada de carboni, podeu consultar la nostra secció de consells i recomanacions per tenir unes Vacances ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat