Aquest estiu, les conseqüències de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 suposaran un menor impacte ambiental de la temporada de vacances al planeta. Les mesures de cautela i de prevenció, marcades pel Ministeri de Sanitat i/o les Comunitats Autònomes, limitaran la mobilitat turística i restringiran algunes activitats d’oci estival, com els parcs d’atraccions o els festivals musicals.

A més, les autoritats sanitàries recomanen evitar la mobilitat amb avió i viatjar a nuclis turístics amb grans aglomeracions de gent. Tots dos condicionants, implicaran una reducció de les emissions de GEH que provoquen el canvi climàtic durant aquests mesos, respecte a anys anteriors.

Encara que aquest estiu la societat reduirà part de la seva petjada de carboni pel fet de no viatjar en avió, existeixen emissions vinculades a la nostra activitat diària que podem evitar.

La Petjada de carboni a l’estiu

A l’estiu correm el risc d’incrementar les nostres emissions a causa de l’ús d’aire condicionat o del ventilador. A l’estar més a casa, també augmentem el consum elèctric de tots els aparells electrònics (televisor, carregadors, assecador de cabell, el rentavaixelles, el forn, l’assecadora…).

Si el subministrament energètic prové de fonts renovables, evitem l’increment de la nostra petjada de carboni a l’estiu

Si el subministrament energètic de la nostra llar prové de fonts d’energies renovables, aquest risc s’elimina per complet. De totes maneres, si no realitzem un consum energètic conscient, buscant l’eficiència energètica, veurem créixer la nostra factura de la llum a xifres astronòmiques a final de mes.

Malgrat que durant l’estiu aconseguim no augmentar la nostra petjada de carboni, també hem de tenir en compte la nostra petjada hídrica.

La Petjada hídrica a l’estiu

Amb l’arribada de l’estació més calorosa de l’any, creix la despesa de recursos hídrics a causa del turisme, els regs de parcs, jardins o cultius, i sobretot, les piscines. Segons Suez Espanya, grup nacional líder en gestió de l’aigua, durant la temporada estival el consum d’aigua urbana creix entorn un 30 i 40%.

Una tendència que hem de controlar si volem sobreviure a alguns dels efectes del canvi climàtic, com les sequeres i l’escassetat hídrica, i si volem fer front al creixement de la demanda d’aigua urbana del 55% previst per al pròxim 2050.

Enguany, que correm el risc de sofrir onades de calor a causa del canvi climàtic, les piscines es convertiran en la millor arma per a suportar la pujada de les temperatures.

A causa de la situació climàtica actual, amb l’escassetat d’aigua i les constants sequeres en el sector agrícola, molts ecologistes consideren que les piscines són un luxe innecessari que el nostre planeta no es pot permetre.

Així i tot, si gran part de la societat continua usant-les, el més important és que el seu manteniment tingui el mínim impacte ambiental possible.

Existeixen algunes accions i recomanacions que poden ajudar a reduir significativament el consum d’aigua i energia generat per una piscina, i fer-la més eficient a escala ambiental.

Com aconseguir que una piscina sigui més sostenible?

1. Buscant i detectant fuites d’aigua

El primer pas és comprovar que la piscina no tingui . De vegades, a causa de l’ús d’aïllants de poca qualitat o a canvis en les condicions del terreny, poden aparèixer petits orificis de sortida d’aigua que al final de l’any, poden suposar el malbaratament de milers de litres d’aigua.

Els experts del sector recomanen l’ús de sistemes d’impermeabilització amb làmines armades per reduir el risc de fuites.

2.Utilitzar un cobertor tèrmico

Encara que pugui semblar que el cobertor només és una eina que evita que la brutícia de l’exterior entri a la piscina, una de les seves funcions principals és reduir les pèrdues derivades de l’evaporació de l’aigua.

A més, gràcies al cobertor tèrmic és possible estalviar fins a un 20% d’energia en climatització i aprofitar durant més temps l’aigua que hem utilitzat per a omplir-la.

 

3. Il·lumina la teva piscina amb llums LED

Canviar el sistema d’il·luminació de la teva piscina per bombetes LED, és una acció senzilla que requereix una mínima inversió, però ens permet estalviar més d’un 70% en el consum energètic.

 

4. Reutilitza l’aigua: Sigues circular

No avocar l’aigua de la piscina en acabar l’estiu i mantenir-la per a l’any següent, suposa un estalvi significatiu d’aigua i redueix el risc de contaminació dels nostres oceans.

A més, mantenint l’aigua per al següent estiu podem evitar problemes estructurals com la construcció d’un circuit de sortida d’aigua segur per al veïnat. Reutilitzant l’aigua d’un any a un altre, també facilitem la posada en marxa de la piscina.

Per aconseguir que la nostra piscina sigui més sostenible, també podem fer més circular el nostre sistema de filtració. Si utilitzem filtres fabricats amb vidre reciclat en comptes dels convencionals, podem estalviar fins a un 25% d’aigua i a més no haurem de renovar-los en el futur.

5. Realitza un manteniment periòdic de la instal·lació

Efectuar un manteniment preventiu, professional i periòdic de la instal·lació és fonamental per aconseguir reduir la petjada hídrica generada per la teva piscina.

L’anàlisi i el manteniment poden ajudar-nos a reduir mínimament el consum energètic i l’aigua utilitzada per mantenir la nostra piscina, la qual cosa contribueix de manera indirecta a reduir la nostra petjada ecològica en el planeta.

6. Desinfecta l’aigua de la teva piscina amb solucions naturals

La majoria de piscines utilitzen el clor per a la seva desinfecció. Tanmateix, aquest compost químic és altament nociu per als organismes que viuen a l’aigua i per al sòl. Cada any, després de finalitzar la temporada estival, centenars de famílies o centres d’oci avoquen l’aigua de les seves piscines al clavegueram.

En unes hores el clor arriba als mars i oceans de tot el món posant en perill la fauna i la flora marina que els habiten i, de manera indirecta, la mateixa salut dels oceans, un dels majors embornals de carboni del planeta.

Els sistemes de desinfecció amb cloració salina o hidròlisi són més sostenibles

Per això és important abandonar l’ús de clor per a la desinfecció i recórrer a solucions més sostenibles com la cloració salina, la hidròlisi i la desinfecció ultraviolada. Amb aquests sistemes és possible aconseguir una aigua més sana i estalviar fins a un 50% de l’aigua de reposició.

Una altra manera de reduir l’ús del clor i de qualsevol sistema de desinfecció és comptar amb dutxes solars o bombes de calor enfront de la piscina. Utilitzant-les abans de submergir-nos a l’aigua, reduïm en gran manera la brutícia que introduïm a la piscina.

7. Utilitza la tecnologia per reduir l’impacte ambiental

A través de sistemes de control domòtic és possible controlar l’estat de la piscina des del mòbil, i evitar situacions que poden malmetre l’aigua. Per la renovació de l’aigua, les noves tecnologies ja permeten l’ús de bombes de velocitat variable que estalvien més d’un 50% en energia elèctrica.

Fins i tot per la qüestió de la neteja, des de fa anys existeixen els neteja-fons automàtics, que, encara que puguin semblar un autèntic caprici, permeten estalviar més d’un 20% d’aigua en rentades de filtre.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat