Aquesta setmana se celebra la “Setmana de la Rehabilitació” a Catalunya. Durant aquests dies, diverses organitzacions i entitats tracten de difondre la importància d’aconseguir l’eficiència energètica i rehabilitar els edificis i el teixit urbà, per lluitar contra el canvi climàtic.

I és que rehabilitar no només implica mantenir i conservar adequadament el teixit urbà, sinó també millorar l’eficiència energètica dels edificis i la qualitat de vida dels ciutadans, així com impulsar la convivència i aconseguir la cohesió social dels nuclis de població.

Sota el lema “Si vols canviar el món, comença per casa teva”, té lloc Rehabilita, la Setmana de la Rehabilitació, un esdeveniment que, des del 2014, se celebra un cop l’any a Barcelona. El seu objectiu és millorar i fer més sostenible l’entorn urbà, a través de la rehabilitació i el manteniment.

A Rehabilita se celebren activitats dirigides a professionals i a ciutadans

Durant aquests dies, es duen a terme un conjunt d’activitats i accions tant per empreses i professionals, com per la gent del carrer. Des de tallers a les escoles i una fira virtual d’empreses, fins a jornades i tallers tècnics sobre rehabilitació perquè els ciutadans puguin rehabilitar ells mateixos el seu habitatge.

Rehabilita és una iniciativa col·lectiva impulsada i promoguda pel Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB), que compta amb un Comitè estratègic format per l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Aquesta iniciativa tracta de mostrar el paper de la rehabilitació en la lluita contra el canvi climàtic i la transició ecològica. Gràcies a les ajudes de Next Generation serà possible finançar projectes de rehabilitació urbana i del parc d’habitatges. Fet que ens ajudarà a assolir l’objectiu de ser ZEO el 2050.

Segons dades de la Unió Europea, s’estima que, de mitjana, els habitatges a Espanya generen unes 29.000 tones de GEH (Gasos d’Efecte d’hivernacle), i a Europa, un total de 450.000 Tones.

Rehabilita 2021: Una oportunitat per transferir als professionals coneixements sobre rehabilitació i manteniment

Tal com afirmen els mateixos organitzadors del projecte, Rehabilita 2021 és una oportunitat excepcional per transferir als professionals coneixements i bones pràctiques de referència. Tot això amb l’objectiu de situar la rehabilitació en el lloc que li pertoca i contribuir a la creació d’una nova cultura de la rehabilitació.

I és que no hem d’oblidar que la ineficiència energètica del nostre parc d’habitatges genera el 14% d’emissions GEH. Concretament, a ciutats com Barcelona, la zona urbana amb el parc residencial més antic, més del 53% d’habitatges van ser construïts entre l’any 1960 i 1980.

Per aquest motiu, resulta tan important, no només construir tenint en compte els criteris bioclimàtics i sostenibles, sinó també rehabilitar els habitatges antics per millorar la seva certificació energètica i, amb això, reduir la petjada de carboni que generen. Qüestions com la renovació del sistema d’aïllament o la rehabilitació del terrat i de les finestres, poden ajudar-nos a reduir al màxim la necessitat d’energia.

Hem de tenir en compte que, encara que en els últims anys es van reduint les emissions per kWh consumit, segons l’Oficina de Canvi Climàtic de Catalunya encara tenim valors de 241 gr. de CO₂ equivalent emès per cada kWh generat.

La nova Llei de Canvi Climàtic posa el focus en la Rehabilitació d’edificis per reduir emissions

El 13 de maig del 2021 el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica d’Espanya. En ella es recullen els principals objectius mínims nacionals per fer front a la crisi climàtica.

L’any 2030 Espanya ha de reduir les seves emissions almenys un 23% respecte l’any 1990. Sens dubte, un objectiu poc ambiciós si tenim en compte l’objectiu Fit for 55 promogut per la Unió Europea, que advoca per reduir un 55% les emissions de CO₂ el 2030.

La Ley pone el foco en la transición energética.

Para el año 2030, España debe haber conseguido que un 42% del consumo de energía final sea de origen renovable. Además, otro de los objetivos es disminuir el consumo de energía primaria en, al menos, un 39,5%, mediante la mejora de la eficiencia energética.

La Llei posa el focus en la transició energètica.

L’any 2030, Espanya ha d’haver aconseguit que un 42% del consum d’energia final sigui d’origen renovable. A més, un altre dels objectius és disminuir el consum d’energia primària en un 39,5% com a mínim, mitjançant la millora de l’eficiència energètica.

Però el més important és que en un termini inferior als sis mesos des de l’entrada en vigor del text, és a dir l’octubre del 2021, el Govern ha de presentar un nou Pla de Rehabilitació d’Habitatges i Renovació urbana.

Segons sembla, la Rehabilitació tindrà protagonisme en el camí cap a una societat més ZEO.

En què consisteix la rehabilitació d’edificis?

Es considera rehabilitació el conjunt de canvis i actuacions que es duen a terme en un immoble ja construït, per tal de millorar la seva eficiència energètica. L’objectiu de la rehabilitació energètica d’un edifici és aconseguir reduir el seu consum energètic, mantenint el confort i millorant la qualitat de vida de les persones que hi habiten.
En aquest sentit, les obres de rehabilitació actuen en diferents parts de l’estructura de l’edifici, com, per exemple, la façana i la coberta, en les quals generalment s’hi instal·la algun sistema d’aïllament tèrmic addicional. Això permet, a la llarga, augmentar les prestacions energètiques i aconseguir un estalvi en la factura elèctrica tant en el sistema de refrigeració com en la calefacció.
Però la rehabilitació també pot fer-se en les fusteries, finestres i portes, que poden ser substituïdes per altres amb un millor aïllament tèrmic. Altres mesures de rehabilitació estan basades en l’arquitectura, i tracten d’aprofitar al màxim la llum natural del sol, la ventilació natural o bé utilitzar materials respectuosos amb el medi ambient o reciclats.

També són considerades com a mesures de rehabilitació, les instal·lacions per millorar l’accessibilitat, com la instal·lació dels ascensors, o la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per l’autoconsum o de sistemes de climatització com la geotèrmia o l’aerotèrmia.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat