En els últims anys, el canvi climàtic finalment ha aconseguit convertir-se en una qüestió prioritària per als governs, la comunitat internacional, els científics i, per descomptat, per al teixit empresarial.
Cada vegada existeixen més sectors econòmics en els quals es necessiten professionals, tècnics i especialistes amb coneixements específics sobre sostenibilitat, medi ambient, biodiversitat, ecologia, desenvolupament sostenible, etc. Al mateix temps, el canvi climàtic, i la necessitat de posar-li fi, ha donat peu a noves professions o àrees professionals.
I és que, tal com es recull en l’Acord de París 2015, si no mantenim per sota d’1,5 °C l’escalfament global de la Terra, podríem arribar a una situació de no retorn per al Planeta.
Per aquest motiu, el mercat laboral respon a la crisi climàtica creant noves àrees professionals com l’ecodisseny, les energies renovables, la logística sostenible, el turisme sostenible o l’economia circular.
D’una banda, moltes professions necessiten adaptar-se a un nou context d’emergència climàtica, mentre que, per l’altra, les empreses demanden perfils experts en sostenibilitat que els ajudin a assolir-ho.
En definitiva, el canvi climàtic ha canviat el mercat laboral de la següent manera:
– Creant noves professions que tenen com a objectiu reduir la petjada ecològica d’una activitat o sector (muntador de plaques solars, enginyer agrònom, tècnic de turisme sostenible)
– Creant perfils específics que ajudin les empreses a ser més sostenibles (consultor sostenible i CSO (Chief Sustainability Officer) o director de sostenibilitat).
– Exigint majors competències sostenibles en els perfils professionals. Per exemple, formant els operaris d’una fàbrica de conserves sobre la nova política ambiental, realitzant una xerrada sobre disseny sostenible per als arquitectes d’un estudi, etc.)
Actualment, la societat compta amb un ampli ventall de professions l’objectiu principal de les quals és aconseguir que les empreses siguin ZEO -zero emissions objective-.
El 75% de les professions més demandades per al 2030 encara no existeixen
El mercat laboral està canviant i evolucionant a favor del Planeta. De fet, segons el Fòrum Mundial Econòmic, entre el 75% i el 85% de les professions més demanades per al 2030 encara no existeixen. Tot apunta al fet que les ocupacions del futur estaran enfocades cap a la sostenibilitat, l’eficiència i la lluita contra el canvi climàtic.
Diversos estudis apunten que, encara que en els últims anys una de les competències professionals més valorades ha estat la formació en noves tecnologies, ara com ara els reclutadors busquen perfils amb coneixements sobre sostenibilitat, economia circular o medi ambient.
No obstant això, la majoria d’empreses que busquen aquests perfils es troben amb una dura realitat: l’oferta és major que la demanda. El “filtre verd” a l’hora de contractar comença a ser predominant en la majoria de professions, especialment en aquelles relacionades amb els càrrecs de direcció, comunicació, disseny i arquitectura.
Un exemple del potencial d’ocupació verda el podem veure en l’àrea de la revaloració i gestió de residus. Tal com recull La Vanguardia, si s’aconseguís aplicar de manera real la Normativa estatal en matèria de residus Llei 7/2022, vigent a Espanya des del 8 d’abril, es crearien més de 50.000 ocupacions al nostre país. I en el cas que la resta de països activessin les seves pròpies normatives, es generarien 18 milions d’ocupacions en tot el planeta.
I és que tal com explica la Comissió Europea, l’àmbit de l’economia circular podria generar al voltant de 700.000 ocupacions.
Tots els sectors demanen professionals amb especialització mediambiental
L’especialització mediambiental podria arribar a integrar-se en qualsevol sector.
Perquè la transició ecològica s’està duent a terme de manera transversal en tots els àmbits de la nostra societat. Tal com apunta Bill Gates en el seu llibre “Com evitar el desastre climàtic“, l’ésser humà genera una petjada de carboni de 53 Giga tones de CO2 a través de diferents accions:
– Produir coses (ciment, acer, plàstic, paper, etc.)
– Connectar-nos (Electricitat)
– Fer créixer coses (Animals i plantes)
– Moure’ns (Avions, camions, vaixells, etc.)
– Climatitzar-nos (Calefacció, refrigeració, etc.)
En aquest sentit, l’especialització ambiental és susceptible d’integrar-se en tots aquests sectors. Per aquest motiu, no només és necessari crear noves professions per fer més sostenibles aquestes activitats, sinó formar els professionals que ja hi treballen en clau sostenible i millorar els seus coneixements tècnics.
Tanmateix, això no depèn únicament dels professionals, sinó de la voluntat de l’empresa o de l’organització d‘introduir la sostenibilitat en el seu model de negoci i apostar per una transició ecològica real.
Carreres universitàries per a frenar el canvi climàtic
El canvi climàtic ha donat peu a noves ocupacions i professions, revolucionant tot el panorama laboral. A més, la consciència climàtica també ha penetrat en l’àmbit universitari.
Actualment, alguns estudiants ja estan començant a triar carrera universitària sobre la base dels seus propis ideals i la seva consciència ZEO –objectiu zero emissions-. I és que un gran nombre de les professions relacionades amb la sostenibilitat, la protecció del medi ambient o la divulgació ambiental, requereixen una formació universitària.
Segons el portal digital Universia, les carreres universitàries enfocades a la conservació del medi ambient i la biodiversitat poden ser una òptima sortida professional:
1. Biologia: Actualment, són necessaris biòlegs per tal de liderar projectes de gestió de recursos i treballar per protegir les espècies.
2. Geologia: La geologia brinda formació en tot allò relacionat amb la terra, els processos, els materials, la història, etc. Els geòlegs són imprescindibles en les empreses de construcció o d’extracció de recursos. A més, poden realitzar el seguiment dels fenòmens climàtics extrems i estudiar les seves causes.
3. Enginyeria forestal: El perfil d’enginyer forestal és clau a l’hora de desenvolupar activitats tècniques per l’aprofitament d’aquests recursos, però també per a la seva defensa i conservació.
4. Enginyeria agrònoma: Aquesta carrera té moltes sortides professionals, atès que es necessiten perfils capaços de desplegar sistemes de producció sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i els ecosistemes.
5. Ciències del Mar: Les persones que estudien aquesta carrera treballen amb matèries relacionades amb la biologia, la geografia, la hidrologia o el Dret relacionat amb el medi aquàtic.
El món està cada dia un pas més prop d’aconseguir frenar l’emergència climàtica.
Perquè per descarbonitzar la societat, no n’hi ha prou amb pensar-ho o establir les bases sobre el paper, sinó que hem de comptar amb professionals que pensin en clau ZEO i empreses que apostin per incorporar perfils que els ajudin a activar la seva transformació sostenible.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.