Durant l’estiu, la nostra petjada de carboni augmenta considerablement. Tenim vacances, més temps lliure o bé estem més a casa, resguardant-nos de la calor. Aquest canvi en el nostre estil de vida es tradueix indirectament en un increment de les emissions vinculades a la nostra activitat.
A més, a l’estiu augmenta el nombre de desplaçaments per terra, mar o aire, el consum de béns i serveis derivat del turisme i, sobretot, creix el risc d’incendi.
Segons el CAMS, el Servei de Monitoratge de l’Atmosfera de Copernicus, l’estiu del 2021 les condicions seques i les onades de calor al Mediterrani van contribuir a una concentració «d’incendis forestals amb focs intensos i de ràpid desenvolupament en tota la regió, que van crear grans quantitats de contaminació per fum» i van alliberar emissions extra a l’atmosfera.
L’estiu és cada any més llarg i calorós
D’altra banda, és important tenir en compte que, a causa del canvi climàtic, des del 2019 l’estiu dura cinc setmanes més que en els anys vuitanta. A més, la temperatura en les capitals de província ha augmentat gairebé un grau. De fet, en algunes arriba als 2 °C, com succeeix a Madrid, Barcelona o Alacant.
Aquestes elevades temperatures fan que busquem alternatives i plans per alleujar-nos de la sufocant calor i gaudir de l’estiu. Ara bé, si volem contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i reduir al màxim la nostra petjada ecològica durant aquesta estació, hem de triar activitats o plans que siguin respectuosos amb el medi ambient.
A continuació, des de la Plataforma ZEO proposem un llistat de plans sostenibles per dur a terme aquest estiu 2022. La majoria d’ells tenen un impacte mediambiental baix o poden ser ZEO – zero emissions-, tot això depenent de com es portin a la pràctica.
1. Cinema a l’aire lliure
Amb la calor ve de gust ser a les terrasses dels bars i restaurants, però també gaudir dels capvespres, el moment del dia en què la temperatura comença a baixar.
En aquest sentit, quan comença l’estiu, moltes ciutats obren els seus cinemes a l’aire lliure perquè les persones puguin gaudir d’un pla diferent en plena natura. A més, hem de tenir en compte que aquest tipus de cinemes tenen un impacte en el medi ambient molt menor que els cinemes convencionals.
Les grans sales de cinema requereixen un sistema especial d’il·luminació, so i manteniment que implica un gran volum d’emissions.
Per contra, al cinema a l’aire lliure, la petjada de carboni és mínima, ja que només es requereix el muntatge de l’equip i un projector. A més, l’energia que fa funcionar aquest petit equip hauria de ser d’origen renovable.
Perquè aquest pla sigui ZEO, les persones que assisteixen a aquest cinema han de fer-ho en transports que generin baixes emissions, com la bici, el tren o el cotxe elèctric, o bé caminant.
2. Fires i mercats ambulants ecològics o de proximitat
Què podem fer un dissabte o un diumenge per ocupar el nostre dia i ser sostenibles al mateix temps? Les fires ecològiques o de proximitat poden ser un pla ZEO per dur a terme aquest estiu 2022.
Actualment, existeixen un gran nombre de municipis de Catalunya i de la resta d’Espanya que organitzen fires d’artesania, medievals o gastronòmiques amb un elevat component sostenible. En elles s’atorga protagonisme i visibilitat als artistes, agricultors i a tota mena de productors regionals, impulsant el comerç local i de km0. Aquest tipus de comerç compta amb una petjada de carboni menor associada als seus productes.
La millor manera de descobrir on es troben aquest tipus d’esdeveniments és consultar la programació dels ajuntaments i municipis més pròxims a la teva localitat. O bé revisar els portals ecològics com Bio Ecoactual o Neventum, que també mostren fires de caràcter professional.
3. Escapades o excursions sense cotxe
Alguna vegada t’has parat a pensar que pot haver-hi llocs idíl·lics o paratges naturals situats a menys de cinc quilòmetres del teu municipi? I és que quan decidim realitzar una excursió a l’estiu i utilitzem el vehicle, estem generant emissions de carboni extra que contribueixen al canvi climàtic.
Per aquest motiu, dur a terme escapades sense cotxe és la millor manera de reduir la teva petjada de carboni aquest estiu 2022. Estan a prop del nostre lloc de residència, podem arribar-hi caminant o fins i tot en transport públic.
Des de la Plataforma ZEO recollim algunes pàgines i portals que recopilen rutes i escapades per anar sense cotxe prop de les principals ciutats d’Espanya:
4. Visita a llacs i embassaments naturals
Durant l’estiu, a més de la petjada de carboni, també hem de tenir en compte la nostra petjada hídrica.
Amb l’arribada de l’estiu 2022, creix la despesa de recursos hídrics a causa del turisme, el reg dels parcs, jardins o cultius i, sobretot, a causa de les piscines. Segons Suez Espanya, grup nacional líder en la gestió de l’aigua, durant la temporada estival el consum d’aigua urbana creix a l’entorn d’un 30 i 40%.
Per aquest motiu, des de la Plataforma ZEO es recomana deixar a un costat les piscines i apostar pels llacs o embassaments naturals. És una forma molt més ZEO de refrescar-se i, a més, ens permet estar en contacte amb la natura.
5. Visita festivals ZEO
A l’estiu s’activa l’època de festivals. No obstant això, molts d’aquests esdeveniments generen una elevada petjada de carboni i un impacte negatiu en l’ecosistema en el qual se celebren.
De totes maneres, en els últims anys, alguns s’han proposat reduir la seva petjada ecològica i reforçar el seu compromís amb el medi ambient i la lluita climàtica. Festivals celebrats a Espanya com el Rototom Sunsplash, Sonidos Líquidos o Bio Ritme han aconseguit dur a terme canvis significatius en el seu funcionament per ser més ZEO.
Els festivals estan canviant els seus sistemes d’obtenció d’energia, introduint millores en l’alimentació i en la gestió de l’aigua, i planificant nous sistemes de transport sostenibles. De fet, alguns festivals de nivell internacional porten un gran avantatge respecte els festivals espanyols.
El We Love Green, celebrat als afores de París, ja és un festival ZEO -zero emissions-, sense plàstics i 100% renovable gràcies a l’ús de biocarburants, hidrogen i plaques solars.
6. Visita les platges més transitades en busca de residus
Recollir residus a les platges no només és un passatemps entretingut per a les persones, sinó també positiu per al medi ambient. A més de prendre el sol, jugar amb les pales o bé prendre un bon refresc sota el para-sol, si vols contribuir a l’acció climàtica aquest estiu, no oblidis dedicar part del temps de la teva visita a la platja buscant i recollint residus per al seu posterior reciclatge.
Amb això estaràs reduint el nivell de contaminació per plàstics dels mars i contribuint a una millor preservació dels ecosistemes marins.
Ser ZEO implica dur a terme uns certs canvis en la nostra vida diària i comprometre’ns dia a dia per reduir la petjada de carboni.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.