Ens trobem en un context històric marcat per la urgent necessitat de reduir emissions per aturar el canvi climàtic. Des del 1990, amb el començament de la industrialització, la humanitat ha generat emissions de Gasos d’Efecte d’Hivernacle (GEH), sense tenir en compte les conseqüències que aquestes podrien tenir per al Planeta i els ecosistemes.

En poc més de tres dècades, hem provocat un creixent escalfament global de la Terra amb el qual ara hem de bregar per evitar una sèrie de fenòmens climàtics i conseqüències extremes.

En escenaris com la Conferència Internacional sobre el canvi climàtic (COP27), celebrada a Egipte les dues primeres setmanes de novembre del 2022, els països debaten com endurir els seus compromisos de reducció d’emissions. Així mateix, revisen els seus Plans Nacionals d’Energia i Clima i les fites i objectius aconseguits fins ara. I, finalment, reflexionaran sobre com poden articular una transició ecològica més justa per tots i quant els costarà.

No obstant això, totes aquestes decisions i qüestions de debat poden semblar molt llunyanes o alienes per la ciutadania del carrer. D’altra banda, els governs locals i regionals, les grans organitzacions i corporacions o el teixit empresarial han de rendir comptes a directrius i documents legals, com, per exemple, la Llei Espanyola de Canvi Climàtic. També solen estar subjectes a Plans d’Acció Internacionals, com el Fit for 55 o l’Acord de París (2015).

Ara bé, què hi ha de la ciutadania? Existeixen documents legals o vinculants que els obliguin a prendre mesures per reduir la petjada de carboni? De moment no.

No obstant això, existeix quelcom que els porta a voler reduir el seu impacte mediambiental en el món, especialment, en èpoques de l’any en les quals les emissions es disparen a causa de l’increment de les compres, els viatges i el consum energètic.

La consciència ZEO és la voluntat independent de les persones de reduir emissions

A aquesta voluntat de reduir emissions i de contribuir de manera voluntària als objectius sostenibles de la indústria i de la política internacional se’n diu consciència ZEO. Tenir l’objectiu “Zero Emissions” en ment ens mou a canviar aspectes de la vida quotidiana i a promoure una nova actitud entre els familiars, amics i altres col·lectius.

També a apostar per plans d’oci o entreteniment amb un menor impacte ambiental o baixos en emissions. En aquest sentit, ara que s’acosta l’hivern, com hem dit anteriorment, una època sensible de cara a la lluita climàtica a causa de l’increment global del consum, des de la Plataforma ZEO hem recopilat una sèrie de plans que et permetran gaudir d’aquesta època de l’any de manera sostenible.

Esquí sostenible

Les activitats estrella a l’hivern acostumen a estar relacionades amb la neu. La temporada d’esquí arrenca a finals de novembre i desembre i es prolonga fins a mitjan abril.

Segons les dades de la SETRADE (Societat Espanyola de Traumatologia de l’Esport), l’esquí és un esport practicat per més de 200 milions de persones a tot el món. Aquesta és, sens dubte, una gran suma de persones que, per poder gaudir d’aquesta pràctica, cada any es desplacen a estacions d’esquí de tot el món, generant un còmput extra d’emissions per al Planeta.

Però és que potser és possible esquiar de manera sostenible? La resposta és sí. A través del documental The Melting Point, els esquiadors Alice Linari i Lorenzo Alesi expliquen com reduir la petjada de carboni dels viatges d’esquí.

De fet, tots dos recullen una sèrie de pautes o consells que permeten reduir al màxim les emissions derivades d’aquesta pràctica esportiva cada vegada més acceptada entre la societat:

• Esquia estil travessia, en comptes d’utilitzar els famosos remunts que veiem en les estacions d’esquí. Més cansat, sí, però més responsable amb el medi ambient.

• Esquia en estacions sostenibles. Actualment, podem trobar algunes d’aquestes estacions en els principals destins per esquiadors:
o Gstaad, Suïssa
o Arosa Lenzerheide, Suïssa
o Flimsz Laax Falera, Suïssa
o San Martino di Castrozza, Itàlia
o Carezza, Itàlia

  •  Si és possible, explora muntanyes pròximes per poder esquiar d’una forma més natural i reduir la petjada ecològica. Les estacions d’esquí convencionals generen un gran nombre d’emissions per al seu funcionament. No obstant això, si vius prop de la costa o en un país en el qual no tens accés a aquesta mena de clima, quan et desplacis, recorda compensar el CO₂ dels teus viatges amb avió, viatjant amb autobús o amb un altre tipus de transport alternatiu.
  • Fes servir un equip d’esquí fabricat amb materials reciclats i no químics. És important recordar que les ceres d’esquí i el surf de neu, per exemple, poden trigar més de cent mil anys a degradar-se.

    No obstant això, algunes ceres d’origen vegetal funcionen igual de bé i no triguen tants anys a desaparèixer. De fet, també és crucial comprar roba d’esquí, especialment les peces impermeables, que estiguin fetes amb teixits ecològics o reciclats. Recorda buscar materials que no continguin PCF, una fibra òptica basada en les propietats dels cristalls fotònics.

Crea decoracions reciclades

Uno de los momentos más divertidos y esperados de la Navidad es decorar la casa con todo tipo de guirnaldas, el árbol, el pesebre, etc. Ahora bien, para una persona que dispone de una auténtica conciencia ZEO, lo más importante es que todos los materiales utilizados para darle al hogar un ambiente más navideño sean circulares, ecológicos y sostenibles.

Un buen plan de sábado o domingo por la tarde para llevar a cabo con amigos o con familiares en casa puede ser realizar esta actividad. Cualquier momento es bueno para practicar la economía circular y, con un poco de ingenio y creatividad, convertir en un increíble adorno navideño cualquier residuo.

Un dels moments més divertits i esperats de Nadal és decorar la casa amb tota mena de garlandes, l’arbre, el pessebre, etc. Ara bé, per una persona que disposa d’una autèntica consciència ZEO, el més rellevant és que tots els materials utilitzats per donar-li a la llar un ambient més nadalenc siguin circulars, ecològics i sostenibles.

Un bon pla de dissabte o diumenge a la tarda amb amics o amb familiars pot ser practicar l’economia circular i, amb una mica d’enginy i creativitat, convertir en un increïble adorn nadalenc qualsevol material que ja no té utilitat.

A més, aquest és un bon any per oblidar els arbres reals i, sobretot, els de plàstic, i apostar per opcions més sostenibles. El millor és practicar el DIY i construir un arbre de Nadal amb materials d’ús quotidià o bé objectes reutilitzats com a palets, branques seques, teles, etc. A més, també pots fer servir residus com envasos, cartons o papers.

A Internet trobaràs idees que et serviran d’inspiració i t’ajudaran a fer del teu arbre, l’enveja de totes les visites.

Compres nadalenques sostenibles

Un dels plans que més s’acostumen a fer a l’hivern és el de comprar els regals per als nostres familiars, amics i més reunits. En aquest sentit, apostar per marques sostenibles o bé comprar els regals en comerços locals o de proximitat pot ser una opció ideal per reduir l’impacte de la teva activitat aquest Nadal.

En aquest sentit, la compra de roba, accessoris i complements és un dels terrenys en els quals pots posar el focus. Tenint en compte que la indústria de la moda és la segona més contaminant del món, per darrere del sector del petroli, és important que posis el focus a apostar marques de moda sostenibles i, a poder ser, nacionals.

De fet, cada vegada més dissenyadors, botigues i estilistes han decidit posar-se mans a la obra i treballar amb criteris de sostenibilitat i cura del medi ambient.

A continuació, des de la Plataforma ZEO compartim una llista de les 11 marques de moda sostenible espanyoles que estan tenint més bon acolliment entre els consumidors.

La majoria d’elles fabriquen les seves peces en territori nacional i aposten per teixits orgànics i sostenibles:

1. Lifegist
2. Ecoalf
3. Alohas
4. Bohodot
5. The Platja & Co.
6. María Malo
7. Genuins
8. Efímero
9. My Faldas
10. CUS
11. Ecoology

Tarda de jocs de taula

Qui pot superar això? Sucs naturals, crispetes i jocs de taula. El consum i la petjada de carboni d’aquesta mena de pla és mínim, mentre que la diversió està garantida. Els jocs de taula ens poden fer passar hores entretinguts.

Això sí, perquè aquest pla sigui 100% sostenible és important que en el lloc en el qual es durà a terme la trobada, el subministrament energètic i, a poder ser, la calefacció, siguin d’origen renovable o zero emissions.

D’altra banda, el compromís ZEO es duplica si aquests jocs de taula són de temàtica sostenible. En aquest sentit, aquí us deixem 5 jocs de taula que tracten el tema del medi ambient, impulsen la lluita contra el canvi climàtic i promouen l’educació ambiental.

• Steampark
• Fauna
• La collita
• Wild Environamental – Canvi Climàtic
• Güs
• Pandemic

Com heu pogut llegir, és completament possible i no gaire difícil dur a terme plans que ens permetin reduir la nostra petjada de carboni a l’hivern i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. Perquè ser ZEO -zero emissions-, és l’únic camí per descarbonitzar la societat i aconseguir els objectius de descarbonització de l’ONU.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat