Així ho explica Yuval Noah Harari al seu últim llibre 21 lliçons per al segle XXI de Edicions 62. L’autor israelià conegut per altres títols com Homo Deus –on explica el futur de la humanitat-, inclou el canvi climàtic, la guerra nuclear i la disrupció tecnològica entre els principals desafiaments que poden acabar amb la humanitat. També, relaciona directament l’auge del nacionalisme amb el fracàs en la lluita contra el canvi climàtic.

Yuval Noah inclou el canvi climàtic com un dels pitjors desafiaments a nivell mundial en el seu llibre 21 lliçons per al segle XXI

En aquest nou assaig alerta sobre el poc temps que tenim per solucionar l’acceleració tecnològica i la producció massiva. Assegura que a partir de la II Guerra Mundial la humanitat té la potestat d’autodestruir-se i aquest fet podria arribar a generar guerres nuclears o catàstrofes ecològiques. Tot i així l’historiador creu que la humanitat encara té l’oportunitat de sobreviure i progressar si s’adona de l’abast del seu poder.

L’auge del nacionalisme fa més difícil la lluita contra el canvi climàtic

A 21 lliçons per al segle XXI parla també del ressorgiment del nacionalisme i la desunió mundial. En una entrevista al diari Ara , assegura que “com més obsessionats estiguem pels interessos de la nostra nació, menys temps i energia dedicarem a lluitar contra la guerra nuclear, el canvi climàtic i la disrupció tecnològica”. “Cap país pot aturar tot sol l’escalfament global” afegeix.

L’acord de París: 193 països s’han compromès a reduir emissions

D’aquesta manera podríem dir que no és suficient si un sol país redueix  les emissions d’efecte hivernacle si altres països més contaminants, com la Xina o EEUU continuen sense reformes clares en aquest àmbit. Per això estan sent tant necessàries iniciatives tant ZEO com l’acord de París – on 193 països s’han compromès a reduir les emissions de gasos hivernacle-.

L’autor no dubta en relacionar també, política amb canvi climàtic. I es que Yuval analitza i desconstrueix la possibilitat de viure una democràcia oberta (semblant a la de l’antiga Atenes).  La nova era de la informació globalitzada demana més participació i implicació ciutadana en política. Per això l’autor d’origen jueu assegura que “en la democràcia oberta a tothom hi ha molts riscos” assegura en una entrevista sobre el seu llibre a La Vanguardia .

La democràcia oberta suposa un risc en la presa de decisions sobre el canvi climàtic

I es que hi ha problemes que necessiten ser analitzats i tractats amb coneixements que no tenen la majoria de la societat. Il·lustra la seva argumentació amb un exemple: “no queda clar si la democràcia directa funcionarà bé sense mediació dels experts quan la qüestió sobre la taula és l’escalfament global”.

Les energies renovables son el futur

Yuval Noah Harari no deixa d’alertar-nos de la necessitat d’accionar mecanismes globals per ser més ZEO. També de la clara necessitat de guiar-nos per la ciència i la tecnologia en aquest projecte de transició ecològica.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat