Us imagineu una acadèmia per a ensenyar als futurs líders de la humanitat a cuidar del planeta? La iniciativa Plant for the Planet fa anys que “recluta” i fabrica als seus anomenats ambaixadors per la justícia climàtica. Són nois i noies de 10 i 18 anys que tenen una gran sensibilitat i interès de lluitar contra el canvi climàtic en les seves comunitats. Aquests ambaixadors per la justícia climàtica proposen accions de conscienciació i acció en les seves comunitats, però també difonen la consciència climàtica en la seva vida diària i les seves xarxes socials.

“Aquests ambaixadors de la justícia climàtica surten de les nostres Acadèmies“. Jordi Juanós, director de Plant for the Planet España, explica que “són un programa d’educació climàtica que fa anys que realitzem al voltant del món”. A l’actualitat ja han passat més de 75.000 nois i noies per aquestes Acadèmies, en les quals, durant un dia sencer, els nens realitzen activitats i tallers de conscienciació climàtica per a entendre la necessitat d’arribar a una societat ZEO -zero emissions-.

XIFRES

Present 75 països

 

 75.000 nens han passat per les Acadèmies

 

Més de 3.400 ambaixadors a España

“Un dels objectius de les Acadèmies és sensibilitzar a les noves generacions amb informació referent a la crisi climàtica i com combatre-la. Però l’objectiu més important, és identificar talents i lideratges per convertir-los en ambaixadors de la justícia climàtica” explica Juanós. Plant for the Planet té molt clar que el seu objectiu principal és deixar una “llavor” instal·lada en els nois i noies que seran els futurs líders polítics i empresarials. “Quan aquests nois es facin grans aportaran aquesta mentalitat activista i de justícia climàtica en els seus llocs de treball i en les futures preses de decisions”.

A les Acadèmies els nens planten arbres per a reduir els efectes del canvi climàtic

Més sobre Plant for the Planet

A banda de les Acadèmies, la fundació ajuda les seves empreses a compensar les seves emissions de CO2 amb diferents projectes de compensació en boscos. Des de la seva creació en 2014 Plant for the Planet ha plantat gairebé 3 milions d’arbres en l’Estat de Campeche, Mèxic. De fet cada dia es planten 5.000 arbres en la zona i esperen arribar als 10 milions per a 2022. També treballen en boscos espanyols ajudant empreses estatals a compensar les seves emissions, d’una forma més econòmica, en territori espanyol.

A Espanya, des de 2014 més de 3.400 nens s’han convertit en ambaixadors de la justícia climàtica. Durant les Acadèmies no només aprenen sobre canvi climàtic sinó que realitzen accions de cura al medi ambient. L’acció principal és la plantació d’arbres com a mètode de compensació de les emissions de CO2. Els nois i noies aprenen que les emissions són les que provoquen el canvi climàtic i que la plantació d’arbres, captadors de CO2, és una forma de compensar-les per a arribar a ser ZEO -zero emissions-. És per això que en 2018, només a Espanya, les Acadèmies van plantar 1983 arbres que compensaran unes 238 tm de CO2.

Plant for the Planet i Fridays for Future: Moviments de lluita climàtica paral·lels

Plant for the Planet és un moviment que no s’allunya molt de l’actual Fridays For Future, que fa mesos que mobilitza joves de tot el món a favor de la declaració d’Emergència Climàtica Global. Plant for the Planet dóna suport al moviment impulsat per la jove sueca Greta Thunberg i a més, té diverses similituds amb aquest. I és que el moviment va ser creat l’any 2007 per Fèlix Finkbeiner, un nen alemany de 9 anys que somiava amb plantar arbres arreu del món per reduir els efectes del canvi climàtic.

Malgrat tenir orígens similars, la viralitat de Plant for the Planet no ha estat tan immediata com la de Fridays for Future. El moviment va trigar 7 anys a convertir-se en una Fundació i començar a estendre’s per altres països. El director de la Fundació a Espanya assegura que “quan Fèlix va iniciar el moviment a escala global, gairebé no existien les xarxes socials”.

El noi que va crear Plant for the Planet i Greta Thunberg estan en contacte i ja estan pensant en futures accions

Jordi Juanós

Presidente Plant for the Planet España

Tot i així, des de Plant for the Planet no veuen l’èxit de Greta com una competència, sinó com una oportunitat per a col·laborar i créixer. “Intentem que aquests moviments es complementin per a així poder maximitzar l’impacte del missatge i abastar el màxim de territoris” assegura Juanós. “De fet Fèlix i Greta ja estan en contacte i ja estan pensant en futures col·laboracions”, afegeix.

Espanya, un dels països més actius i amb més ambaixadors de la justícia climàtica

Les activitats que realitzen els ambaixadors per la justícia climàtica van des de la participació en esdeveniments de caràcter internacional com la COP24, fins a la celebració d’accions ambientals a escala local o autonòmica. La delegació d’Espanya va ser la segona a crear-se i el seu director, Jordi Juanós, assegura que “és una de les més actives i amb més ambaixadors globalment”. Explica l’exemple del jove ambaixador de Gran Canària, Joaquim Black, amb orgull.

Juntament amb altres ambaixadors de l’illa, Black va ser el responsable de tirar endavant una acció de difusió durant les mini-Fires de la Ciència. “Joaquim Black ens va proposar introduir un estand per a anar informant els nens que acudien a la fira de l’existència de Plant for the Planet i de la possibilitat de col·laborar” explica Juanós. “Ell mateix ens va donar una oportunitat per a arribar a tota la comunitat educativa de Gran Canària i a tots els col·legis de l’illa – més de 5.000 nens-“.

Plant for the Planet apodera als seus ambaixadors perquè siguin ells els actors de la lluita contra el canvi climàtic

Gràcies a la proposta de Joaquim Black van aconseguir una llista de nens interessats en el canvi climàtic que els ha portat a celebrar dues Acadèmies més a la Comunitat Autònoma al llarg de l’any. Plant for the Planet centra els seus recursos i la seva promoció gairebé exclusivament, a les accions que proposen els seus propis ambaixadors per la justícia climàtica. “Aquest és el tipus d’accions que promocionem: Les que ens demanen els nostres propis ambaixadors” aclareix Juanós. “Nosaltres intentem apoderar i capacitar a aquests ambaixadors; els hi donem veritable poder d’acció per a realitzar iniciatives d’impacte en la lluita contra el canvi climàtic.”

Les decisions importants i vinculants les pren el Global Board, un organisme format per ambaixadors de diferents països”

Jordi Juanós

Presidente Plant for the Planet España

En la xarxa d’acció contra la crisi climàtica de Plant for the Planet, l’última paraula i el poder de decisió el tenen els joves. En l’àmbit global els adults gestionen les diferents oficines i delegacions en els 75 països en els quals Plant for the Planet està present. Però, a l’hora de la veritat, les decisions importants i “realment vinculants” les pren un organisme anomenat Global Board, format per ambaixadors per la justícia climàtica de diferents països. “Cada any hi ha eleccions i els diferents ambaixadors presenten les seves candidatures per a ocupar un d’aquests 13 llocs de decisió” aclareix la Fundació.

Estatalment Plant for the Planet Espanya té la intenció de promoure la creació d’un Consell Espanyol d’ambaixadors per la justícia climàtica. Ho farà al novembre, durant l’esdeveniment “Un bon Clima”, un esdeveniment anual per a “enfortir la cooperació i la difusió en xarxa a Espanya”.

Totes les imatges pertanyen a Plant for the Planet Facebook

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat