El 2019 la Comissió Europea va presentar l’”European Green Deal” i actualment, sobre aquesta base, està treballant en la Llei europea del clima, per tal que els objectius es converteixin en legislació. El 2018 ja va publicar el “paquet d’energia d’hivern”.
El govern espanyol ha enviat a la Comissió Europea el PNIEC (Pla nacional integral d’energia i clima 2021-2030). Les diferents comunitats autònomes estan aprovant les declaracions d’emergència climàtica i les lleis adients de cara a aconseguir la transició energètica.
Per altra banda el nou Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) ja ha entrat en vigor i s’està treballant en el nou reglament d’instal·lacions tèrmiques en edificis (RITE).
- Reduir la demanda energètica dels edificis
- Augmentar l’eficiència energètica de les instal·lacions
- Incrementar el percentatge d’energia renovable als edificis
Els sistemes de climatització que funcionen a base d’energies fòssils hauran de desaparèixer i en el seu lloc, en aquest moment, la bomba de calor aerotèrmica s’està posicionant com la tecnologia més idònia per a aconseguir aquests objectius, tant en els nous edificis com en la rehabilitació.
La seva font d’energia és l’aire ambient, l’aigua o la terra. Permet escalfar, refredar i produir ACS (aigua calenta sanitària) amb un sol aparell. L’eficiència en el seu funcionament pot estalviar un 25% respecte a un sistema de climatització tradicional. Si a més a més l’energia emprada per l’aerotermia prové de fonts renovables, no hi ha cap dubte de que és el sistema de climatització de la llar i de producció d’aigua calenta més ZEO.
COM FUNCIONA L’AEROTERMIA?
Hem de saber que l’aire que estigui a una temperatura superior al zero absolut (-273ºC) conté energia i l’aerotermia l’aprofita. També sota terra tenim una temperatura constant que sol estar entre els 14 i els 17ºC.
Per tal d’aconseguir aquest intercanvi de calor, la tecnologia aerotèrmica utilitza un fluid que, mitjançant l’escalfor latent, és capaç de passar a l’estat líquid o al gasós. El fluid emmagatzema l’escalfor i la transporta a un altre lloc.
El fluid refrigerant circula per l’interior de la bomba de calor i, depenent de la direcció en que circuli, escalfarà o refrigerarà.
Tipus de bomba de calor aerotérmica
Si volem climatitzar la casa per aire, els sistemes disponibles seran:
- Aire-aire. La bomba introdueix al sistema la calor de l’aire exterior i s’escalfa o refreda l’aire interior de l’habitatge.
- Terra-aire. És l’anomenada geotèrmia.
- Aigua-aire. L’escalfor s’obté de l’aigua: rius, capa freàtica, etc.
A l’interior s’instal·len “splits”.
- Aire-aigua. L’escalfor de l’aire exterior es transmet al circuit d’aigua que circula per terres radiants o refrigerants, radiadors de baixa temperatura, “fan-coil” i ACS.
- Aigua-aigua. És el mateix funcionament que l’anterior però l’escalfor s’obté de l’aigua.
Amb un sol sistema podem cobrir les necessitats de calefacció, refrigeració i aigua calenta
L’equipament
Els captadors d’energia s’instal·len a l’exterior de l’edifici i es connecten amb l’aparell situat a l’interior mitjançant tubs de coure, per on circula el fluid que transporta l’escalfor. “Splits”, terra radiant, etc. remataran la climatització de l’habitatge.
Si s’utilitzen plaques fotovoltaiques per a activar el sistema de aerotermia, l’estalvi en la factura pot arribar al 70%
Si la nostra llar, els centres de treball i la resta dels edificis públics esdevenen ZEO, seran un dels principals actors de cara a aconseguir la neutralitat climàtica perseguida pels objectius de París 2015.
Col·laboradora de la Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica des de la seva fundació, l’any 2003. Divulgadora dels beneficis del bioclimatisme en produccions audiovisuals per Antena3, TVE i en el vídeo-declaració “Què és una casa bioclimàtica?” de l’ADCB. Propietària i usuària d’una casa bioclimàtica des del 2001 i d’un vehicle elèctric des del 2015.