La combustió d’hidrocarburs derivada del trànsit rodat és una importantíssima font d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH).

És per aquest motiu que, tal i com vam exposar al nostre anterior article, a ZERO EMISSIONS OBJECTIVE hem dut a terme un anàlisi inicial sobre l’impuls del vehicle elèctric als nostres municipis, com a primera fase per a les actuacions en aquest àmbit.

En concret, des de ZEO vam demanar informació als Ajuntaments catalans amb una població superior a 40.000 habitants, per tal d’analitzar les polítiques municipals en relació a l’expansió del vehicle elèctric, i concretament pel que fa a la instal·lació de carregadors públics.

En la consulta duta a terme, del total de 28 Ajuntaments consultats, en un període de quatre setmanes, van donar resposta 15 d’ells (54%).

Han col·laborat els Ajuntaments de Viladecans, Tarragona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Reus, Molllet del Vallès, Mataró, Lleida, Granollers, Gavà, Esplugues de Llobregat, El Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Cerdanyola del Vallès.

No han col·laborat en l’estudi els Ajuntaments de Figueres, Barcelona, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Vic, Badalona, Castelldefels, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Manresa i Girona.

Les dades demanades (que s’han restringit a cotxes i furgonetes elèctrics, excloent-hi motos) fan referència a 6 punts: el nombre de punts de càrrega, tipologia, ubicació, previsions de futur, permisos de circulació atorgats al municipi per a vehicles elèctrics i ajudes demanades al PIRVEC (Pla estratègic per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019).

Podeu consultar l’informe de l’anàlisi de la xarxa de carregadors per a vehicles elèctrics als municipis de CATALUNYA aquí.

O descarregar-lo en PDF fent clic aquí: Informe PDF

Cal ressaltar la diversitat dels protocols de resposta dels Ajuntaments, tant pel que fa a l’accessibilitat i als mecanismes d’atenció i transparència, com pel des/control competencial i el grau d’interès en temes de mobilitat sostenible, trobant una gran diferenciació entre els diferents municipis.

Així com hi ha alguns Ajuntaments que de seguida van atendre la petició i van facilitar les dades demanades, la gran majoria va necessitar per la nostra part d’insistència, amb diversos correus electrònics recordatoris, trucades de telèfon, etcètera, per tal que s’atengués la sol·licitud.

En algun dels casos es va notar cert desinterès o fins i tot recel a l’hora de facilitar informació.

En d’altres casos, es va percebre poca motivació en el tema del vehicle elèctric (més enllà de complir amb les directrius i les obligacions legals establertes actualment), i poca convicció en un projecte considerat residual o menor.

A la majoria d’Ajuntaments, es va detectar un cert descontrol competencial en temes de mobilitat elèctrica.

En moltes ocasions el personal del propi Ajuntament no té clar a qui li correspon la temàtica de vehicles elèctrics (medi ambient, mobilitat, energia, sostenibilitat, trànsit, via urbana, via pública…) degut en part a l’excessiva compartimentació dels Departaments, però principalment per una manca de definició i claredat en l’assumpció de rols, funcions i temàtiques competencials de cada una de les persones que hi treballen.

Això evidentment no ajuda a l’hora de crear i executar plans estratègics i polítiques dirigides a un focus tan bàsic i essencial com és l’expansió de la mobilitat amb vehicles elèctrics, que ha esdevingut cabdal per a la reducció d’emissions dels gasos d’efecte hivernacle.

Creiem per tant que aquest seria un aspecte que els Ajuntaments s’haurien d’autoavaluar per tal de millorar-lo.

I finalment cal fer esment a què quasi la meitat dels municipis no van donar cap tipus de resposta.

Amb alguns d’ells no es va poder ni contactar de forma efectiva. D’altres es van excusar per excés de feina. I alguns d’ells van donar símptomes del mateix descontrol en la matèria, sent potser aquest un dels motius de la falta de contesta.

Tot i no haver estat possible en aquesta ocasió, esperem poder comptar amb la seva col·laboració en properes iniciatives.

Per últim, conforme als resultats finals obtinguts, des de ZEO hem elaborat un rànquing dels municipis participants, amb els que considerem els 3 millors pel que fa a la seva expansió de la xarxa de carregadors elèctrics.

Podeu consultar les puntuacions a la següent TAULA

El resultat del rànquing dels tres primers classificats és el següent:

1er El Prat de Llobregat

2on Cornellà de Llobregat

3er Reus

Donem l’enhorabona i les gràcies pel seu compromís mediambiental als Ajuntaments d’El Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Reus, als qual farem arribar en reconeixement de la seva tasca per la implantació del vehicle elèctric el Diploma d’Institució Z.E.O. 2017.

PODEU CONSULTAR L’INFORME COMPLERT AQUÍ: Informe PDF

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat