Aquest dissabte la Terra acull l’arribada del solstici d’estiu, conegut com el dia de major potencial d’insolació de l’any. Sens dubte una gran jornada per les llars que posseeixen una instal·lació d’autoconsum solar fotovoltaic, encara que no per totes elles.
Fins a finals de desembre del passat 2019 no es van aprovar definitivament les modificacions 14.4 i 14.8 del RD 244/2019 que permeten la compensació dels excedents energètics que produeixen les instal·lacions fotovoltaiques domèstiques.
A principis de març aquestes modificacions van entrar en vigor i les comercialitzadores van començar a oferir noves tarifes i sistemes de compensació per als autoconsumidors. Tanmateix, la majoria dels que compten amb aquest sistema a les seves cases encara no han aconseguit rebre una compensació econòmica per l’excedent que aboquen i que, fins ara, continuen regalant a la Xarxa Elèctrica.
Es tracta d’una aportació “generosa” per part dels autoconsumidors, que han fet la inversió, no cobren excedents i aporten energia verda a les xarxes, amb l’estalvi d’energies no renovables que això comporta.
Segons Josep Mª Riba, fundador de la Plataforma ZEO i autoconsumidor recent, el problema principal resideix en la lentitud burocràtica i la falta de celeritat per part de les empreses distribuïdores per facilitar aquests tràmits i potenciar aquest sistema d’energia ZEO -zero emissions-.
Malgrat que algunes administracions públiques atribueixen aquesta demora a l’actual crisi de la COVID19, Riba assegura que “aquestes queixes i el descontentament dels autoconsumidors ja venien d’abans”.
“Algunes comercialitzadores verdes com la cooperativa Som Energia van denunciar, a la zona de l’Alt Penedès, que l’empresa distribuïdora no estava col·laborant i estava retardant tots aquests tràmits”.
Aproximadament quin percentatge de la demanda energètica es pot cobrir amb l’autoconsum?
És molt difícil parlar d’un percentatge general, ja que depèn molt de cada cas. Va en funció de l’estat de l’edifici en qüestió i la demanda energètica. Si el sistema que s’utilitza per climatitzar la llar està vinculat, per exemple, al gas o al gasoil i no és tot elèctric, l’estalvi en aquesta mena d’edificis serà molt menor, que si tota l’energia (climatització aigua calenta, cuina) s’està cobrint amb electricitat. En aquest cas, l’estalvi de la factura d’electricitat pot superar fàcilment el 50%. Sempre tenint en compte que parlem d’un autoconsum sense sistema de bateries, sense acumulació.
“L’estalvi en la factura de la llum també depèn molt de l’època de l’any en la qual ens trobem”
A aquest factor també cal sumar-li el del clima. L’estalvi també depèn molt de l’època de l’any en la qual ens trobem, de si hi ha una major o menor radiació solar, o bé de si hi ha núvols o pluges.
Precisament aquests dies són els de màxima aportació solar (solstici d’estiu). Però si no hi ha necessitats de climatització, com està passant enguany, els excedents que s’aboquen a la xarxa són molt grans. I si no te’ls paguen, mal negoci. S’està allargant el termini d’amortització de la instal·lació.
En l’actualitat, de quina manera poden aconseguir aquesta compensació les llars amb una instal·lació fotovoltaica?
Una vegada ja has fet la instal·lació de plaques fotovoltaiques, perquè et compensin els excedents només cal assegurar-se que la teva comercialitzadora, la que ja tenies o la nova que adquireixis, també et compensi els excedents i te’ls pagui bé.
Ara com ara el preu està entre els 6 i 7 cèntims de compensació per KW/h abocat a la xarxa. L’important és saber per endavant si la teva companyia elèctrica et compensarà pels excedents. Si no, és important tractar de canviar de companyia, atès que el factor dels excedents tindrà un pes significatiu en la factura elèctrica.
A més de la compensació, existeixen tarifes de pagament reduïdes per usar la xarxa elèctrica quan les nostres plaques no produeixen?
La veritat és que has d’adaptar-te a les condicions de cada comercialitzadora i als seus preus per franges horàries. Depenent de com sigui la teva demanda elèctrica, et pot interessar més acollir-te a una franja horària o potser a una tarifa fixa.
Cada cas és diferent. Per exemple, si disposes d’un vehicle elèctric i el carregues a la nit és molt important tenir en compte quina és la tarifa durant les hores nocturnes. Però si no disposes de vehicle elèctric, et podria sortir més a compte contractar una tarifa fixa amb ajustos de final d’any.
Quines comercialitzadores elèctriques ofereixen aquest sistema de compensació?
Encara que no totes ho fan, cada vegada n’hi ha més que aposten pel sistema de compensació. I sembla clar que totes ho acabaran fent. Ara mateix Hola Luz presumeix de ser la que millor paga per aquesta compensació, encara que també existeixen cooperatives com Som Energia o Factor Energia que també retribueixen aquest excedent. Entre les grans comercialitzadores destaca especialment Iberdrola.
“La compensació és i serà encara una eina comercial que cada companyia utilitzarà per guanyar clients en el sector de l’autoconsum”
La compensació és i serà, encara més en el futur, una eina comercial que cada companyia utilitzarà per guanyar clients en el sector cada vegada més important de l’autoconsum.
Per què es triga tant a aconseguir la compensació de l’excedent, una vegada feta la instal·lació?
El procés és llarg perquè existeix tot un treball burocràtic des que realitzes la instal·lació i et donen el certificat de final d’obra, fins que finalment validen aquesta instal·lació per poder fer la compensació d’excedents.
Primer ha de passar pel Departament d’Indústria de la Comunitat Autònoma i després ha de passar per l’empresa distribuïdora de la zona. Si, com passa en moltes zones, la distribuïdora és Endesa, aquesta ha de donar les dades a la comercialitzadora perquè et compensi per aquests excedents.
En el nostre cas, des que es va realitzar la instal·lació a finals de febrer 2020 fins ara, a finals de juny, encara no hem aconseguit tenir la validació necessària, malgrat que disposem del certificat del final d’obra des del mateix mes de febrer.
“Actualment les causes de la lentitud a l’hora de “legalitzar” la compensació d’excedents recauen en la COVID-19”
Les causes d’aquesta “lentitud” a l’hora de “legalitzar/validar” la compensació d’excedents recauen sobre la COVID-19. Evidentment en l’actualitat no posseïm dades objectives de com s’haurien realitzat els tràmits si no hi hagués hagut la pandèmia, però per descomptat sigui amb pandèmia o no, nosaltres fa cinc mesos que esperem.
A més, aquestes queixes no són d’ara. Algunes comercialitzadores verdes com la cooperativa Som Energia van denunciar que adistribuïdora no estava col·laborant i s’estava retardant.
En el nostre cas, ens han informat que el Departament d’Indústria ha estat gairebé dos mesos paralitzat. Això és una cosa que no entenem molt bé perquè l’administració en teoria ha seguit tele-treballant i no hi ha hagut ERTES.
Creu que aquesta lentitud i les creixents crítiques sobre la burocràcia per aconseguir la compensació, pot fer que possibles interessats en l’autoconsum fotovoltaic decideixin posposar les seves instal·lacions?
No és un factor que ajudi en absolut. Una de les necessitats fonamentals de l’autoconsum és que puguis amortitzar la inversió de les teves plaques fotovoltaiques i la seva instal·lació al més aviat possible.
En el meu cas, tinc l’objectiu de recuperar la inversió en quatre anys aconseguint estalviar un mínim del 50% de la factura elèctrica. Per això el fet que s’hagi demorat uns 5 mesos la compensació de l’excedent -perdent la possibilitat de compensació durant els mesos de major insolació com a maig, juny i juliol-, afectarà molt negativament la meva amortització.
Parlant amb altres veïns que estan estudiant si passar-se a l’autoconsum o no, aquest factor de lentitud burocràtica els està fent tirar-se enrere o almenys posposar-lo un temps esperant que aquesta burocràcia s’agiliti.
Una solució a aquest problema podria ser la instal·lació d’un sistema complementari de bateries propi per emmagatzemar aquest excedent. Per què la majoria d’instal·lacions d’autoconsum no compten amb bateries?
En general, avui dia no es recomana l’ús ni la compra de bateries. Un dels motius és l’ elevat cost, atès que la compra d’un sistema de bateries pot costar gairebé el mateix o més que tota la instal·lació d’autoconsum.
“En un futur hi haurà grans millores tecnològiques en l’àmbit de les bateries, per això mateix no compensa adquirir-les ara”
També un altre dels motius és que en un futur hi haurà grans millores tecnològiques en aquest àmbit i per això no compensa adquirir-les ara. El mateix va succeir amb les plaques solars fotovoltaiques. Ara mateix la instal·lació de les plaques ja compensa -atès que és possible amortitzar-la fins a quatre o cinc anys-, gràcies al fet que el seu preu s’ha reduït moltíssim en els últims anys.
Tal com està la situació en aquest àmbit, s’està fent prou per facilitar l’autoconsum entre la ciutadania?
Crec que s’està fent el just. S’està movent més el mateix sector i la societat que no l’àmbit institucional i de les administracions. En el fons, sembla que no es vulgui fer una evolució excessivament ràpida que pugui causar problemes entre les grans comercialitzadores o el Sistema Elèctric Espanyol. Sembla que es busqui una transformació més lenta i progressiva del que convindria per lluitar contra el canvi climàtic.
“El sector de l’autoconsum i la mateixa societat s’estan movent més per facilitar l’autoconsum que l’àmbit institucional”
D’una banda, veiem que hi ha una voluntat política manifestada per la Unió Europea, l’Estat Espanyol i les comunitats autònomes d’avançar cap a les renovables. Encara que, d’altra banda, a la pràctica, la transició es fa més lenta i gradual del que alguns pensem que seria convenient.
Per tant, si el que es vol és aconseguir una ràpida normalització de l’autoconsum, no s’està fent prou.
Creu que l’extensió de l’autoconsum podria ser clau per a ajudar-nos a complir amb els objectius de París 2015 i aconseguir una societat ZEO el 2050?
Per descomptat. Una de les claus per aconseguir aquests objectius és desenvolupar al màxim la generació d’electricitat distribuïda, és a dir, en mans dels mateixos ciutadans, dels col·lectius i dels ens locals.
La idea no és només aplicar-ho en el teu edifici, sinó connectar-se amb altres veïns i col·lectius pròxims o fins i tot més allunyats. D’aquesta manera, s’impulsaran nous fluxos elèctrics perquè, per exemple, puguis aprofitar l’excedent d’altres zones per cobrir la teva demanda elèctrica quan no tinguis insolació. Tot això s’aconseguirà gràcies a millores tecnològiques en la logística i la digitalització de les energies renovables.
“L’autoconsum ens ajudarà a aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 i posar fi a l’ús dels combustibles fòssils que alimenten la majoria de centrals de generació d’electricitat”
L’autoconsum pot, i estic segur que ens ajudarà molt, complir amb l’objectiu de l’Acord de París 2015 de mantenir per sota dels 1,5 l’escalfament global de la Terra respecte als nivells preindustrials.
I també aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 i la fi de les emissions i dels combustibles fòssils que avui dia alimenten la majoria de centrals de generació d’electricitat.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.