Fa més d’un any que la “Unió de Veïns de Bellaterra”, l’associació de veïns d’aquesta urbanització residencial situada a uns 25 km de Barcelona, impulsa accions ambientals enfocades a la lluita contra el canvi climàtic i a millorar la qualitat de vida dels seus veïns.

El més destacat ha estat aconseguir que en aquest curt termini de temps més de 50 habitatges es passin a l’autoconsum solar fotovoltaic. Fa quatre mesos van començar les primeres instal·lacions que facilitaran un subministrament d’energia 100% renovable a través de les plaques solars fotovoltaiques instal·lades en els seus terrats o jardins.

L’associació va promoure la iniciativa Col·lectiu Solar entre els veïns

L’entitat veïnal va promoure passar a l’autoconsum mitjançant el Col·lectiu Solar, una iniciativa de compra col·lectiva de plaques solars. El moviment social Col·lectiu Solar “ha aconseguit normalitzar la instal·lació de plaques solars i ha impulsat la sobirania energètica per tota Catalunya” assegura Sjoerd Gaastra, el seu president.

I és que Col·lectiu Solar abarateix la compra de plaques solars fotovoltaiques establint grups de compra per localitzacions. Quan s’apunten un nombre determinat de cases, es tanca el col·lectiu i es fa la comanda massiva de plaques solars.

En el cas de Bellaterra, la difusió d’aquest moviment de compra col·lectiva i el suport per part de l’associació veïnal, han permès que ara 50 veïns hagin pogut adquirir plaques solars fotovoltaiques “a un cost d’instal·lació zero” afirma Gaastra.

L’impulsor de Col·lectiu Solar assegura que gràcies a aquest sistema, “en quatre anys, la inversió de 4.000 – la meitat del que costa realitzar una instal·lació d’autoconsum per compte propi-, no només estarà 100% amortitzada, sinó que a partir de llavors el seu cost serà zero”.

El president de l’associació veïnal, Josep Mª Riba, també s’ha sumat a aquesta compra col·lectiva. “Amb aquesta instal·lació espero reduir almenys a la meitat la factura elèctrica” assegura Riba. I afegeix, “Investigaré quina companyia elèctrica renovable paga millor l’excedent d’electricitat que subministrarem a la xarxa “.

A més, gràcies a la connexió a internet de la nova instal·lació, es possible seguir i controlar tot el consum elèctric de la llar des de l’ordinador: “Puc fer un seguiment a temps real de l’energia elèctrica produïda per les meves plaques solars fotovoltaiques, davant de la demanda del meu habitatge”. “Això em permetrà adaptar els hàbits de consum buscant la màxima eficiència energètica” resumeix Riba.

A més d’aquests 50 habitatges, s’espera que el número ascendeixi en els pròxims mesos. I és que el col·lectiu del Vallès Occidental, comarca a la qual pertany Bellaterra, ha estat reobert en dues ocasions a causa de l’alta demanda d’instal·lacions d’aquesta urbanització i altres municipis i pobles de la zona. De moment s’han apuntat a aquesta compra col·lectiva 265 habitatges de tota la comarca.

L’associació de veïns també va liderar un projecte per tal de conèixer la petjada de carboni de Bellaterra

Tot i que aquest no és l’únic projecte de caràcter ambiental que impulsa aquesta associació veïnal. Fa uns mesos els veïns de Bellaterra van poder conèixer el nivell de dependència del carboni de les seves llars gràcies a un Estudi de recerca fruit d’un conveni entre l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i la mateixa associació de veïns.

Durant tres mesos els alumnes del màster Universitari d’Intervenció Sostenible en el Mitjà Construït (MISMeC) van visitar 40 habitatges i edificis públics de la urbanització i van entrevistar els seus usuaris, obtenint dades i informació per a calcular el nivell de dependència del CO – principal agent causant del canvi climàtic-, de Bellaterra. Juntament amb els resultats, els veïns van aconseguir un full de ruta per a reduir la seva petjada de carboni i optimitzar els recursos disponibles. Aquest document els permetrà reduir la seva petjada de carboni i un considerable estalvi econòmic.

Amb el projecte Bellaterra + Sostenible 2030, Bellaterra vol convertir-se en una urbanització pionera a Catalunya

Tant aquest estudi com la iniciativa de promoure 50 instal·lacions d’autoconsum, s’emmarquen dins de la iniciativa Bellaterra + Sostenible 2030. Un projecte pioner amb el qual vol reduir la seva petjada de carboni i convertir-se a la urbanització residencial més ZEO -zero emissions- i sostenible de Catalunya.

El projecte recull un conjunt d’accions, iniciatives i col·laboracions per tal d’afrontar la nova situació d’emergència climàtica que vivim i fer la seva urbanització més eficient i sostenible. Bellaterra + Sostenible 2030 és un projecte pioner que estan liderant els mateixos veïns i que a més “pretén ser un exemple a seguir per a altres urbanitzacions i nuclis urbans com el nostre” asseguren des de la Junta directiva de la Va unir de Veïns de Bellaterra.

El president, Josep Mª Riba defensa que “aquest projecte és una oportunitat perquè altres municipis i poblacions agafin aquest exemple i comencin a actuar per reduir la seva petjada de carboni, ens trobem en una situació d’emergència climàtica i el moment d’actuar és ara”. “Canviar i adaptar-nos no hauria de ser tan difícil tenint en compte que la majoria d’accions ZEO -zero emissions-, són una inversió que ens permetrà estalviar-nos molts diners en un futur” conclou Riba.

Una associació de veïns aconsegueix que 50 habitatges es passin a l’autoconsum elèctric

by | Jan 31, 2020 | Climatització, Energia, Hàbitat | 0 comentaris

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat