Des de finals d’agost d’aquest any el mal anomenat “imposat al sol” no existeix. Els usuaris que volen ser totalment ZEO pel que fa a obtenció d’energia, no han de pagar cap mena de recàrrecs per produir i consumir la seva pròpia energia. Després de l’eliminació d’aquest impost al sol, que suposava petits recàrrecs als habitatges d’autoconsum connectats a la xarxa elèctrica, s’obren les portes d’una transició a l’energia verda més fàcil.

L’oportunitat tant per a particulars com per a petits negocis o start ups de passar-se a l’energia verda està aquí. Encara que abans de realitzar un canvi tan dràstic sempre sorgeixen algunes preguntes o dubtes.

Què has de saber sobre l’autoconsum elèctric?

Quant em costarà?

La majoria de llars necessiten generar un mínim de 3.000kWh a l’any per proveir-se energèticament. Es necessita una instal·lació mínima d’uns 2kW. Habitualment les empreses instal·ladores et cobren entre 6.000 i 8.000 € pel servei d’una instal·lació simple-. Tanmateix, aquesta instal·lació no et permet ser 100% autosuficient ja que hauràs de seguir connectat a la xarxa per a proveir-te d’electricitat en les hores en que no hi ha sol. Existeixen empreses comercialitzadores com Hola Luz, que t’ofereixen una tarifa justa amb electricitat provinent d’energies renovables, per a cobrir la necessitat energètica que necessitis.

De totes maneres, existeixen sistemes fotovoltaics equipats amb inversors híbrids i bateries que et faran totalment ZEO i seràs propietari de l’energia que generis. Aquests sistemes costen entre 13.000 i 15.000 € i requereixen d’un espai extra a l’habitatge per col·locar aquestes bateries. Tant si has invertit en un sistema amb bateries o sense, és possible recuperar la inversió en un període de 7 a 15 anys. Evidentment deixaràs de pagar també una quantia mensual – en el cas que disposis d’un sistema de bateries-, a les companyies elèctriques.

En el cas que la instal·lació d’autoconsum sigui per a una empresa o gran superfície, la instal·lació pot superar els 30.000€. Depèn de la potència que necessiti per a funcionar autònomament i de les dificultats en la instal·lació, el cost pot variar molt.

Amb una instal·lació d’autoconsum estalviem un 34% en energía

A grans trets i segons els càlculs de l’empresa SotySolar, l’estalvi mitjà d’una instal·lació d’autoconsum acaba sent del 34%. I és que des del 2010 els preus de la instal·lació, les bateries i panells solars, s’ha reduït gairebé un 70%. Tanmateix, el pronòstic és que baixin un 40% més de cara a 2020 gràcies a l’adequació i la transició energètica que han de fer la majoria de països per a complir l’Acord de París (2015).

Haig de pagar impostos?

Des de l’eliminació de l’“impost al sol” és igual el tipus de potència generada, no s’ha de pagar cap mena de peatge estatal. Aquest impost abans perjudicava l’autoconsum per a grans superfícies com centres comercials o fàbriques -que habitualment necessiten una potència de més de 10kW-.

Existeixen ajudes públiques per passar-te a l’autoconsum?

Segons la comunitat autònoma en la que visquis també pots gaudir de subvencions i ajudes per passar-te a l’autoconsum elèctric. Algunes d’aquestes ajudes poden ser: aportació pública d’un 10% al cost de la instal·lació, ajudes de fins a 300.000 euros per a instal·lacions de més de 100kWh de potència…

Com instal·lo les plaques solars?

Com quan realitzes qualsevol compra, el més important és fer una recerca prèvia. En l’actualitat existeixen un gran nombre d’empreses que es dediquen a la instal·lació i gestió de plaques solars per a l’autoconsum. L’única cosa que has de posar tu, és la teva teulada. Aquestes empreses estudien les característiques de l’habitatge i t’aconsellen un tipus de plaques o unes altres. També s’encarreguen d’assessorar-te i informar-te de les subvencions o ajudes públiques que podries tenir al passar-te a l’autoconsum, depenent d’on visquis.

Des d’aquest primer contacte, la instal·lació pot durar de 2 a 3 dies mentre que la legalització pot trigar de 2 a 3 mesos. En el cas que tinguis mínimes nocions d’electricitat i construcció, pots realitzar la instal·lació tu mateix. Igualment pots continuar contractant empreses instal·ladores perquè et facin la part de la paperassa i els aspectes legals.

Quin manteniment necessita la meva instal·lació d’autoconsum?

Per què les plaques funcionin correctament i siguin capaces de captar l’energia solar han d’estar completament netes. En cas contrari, poden arribar a produir entre un 15 i un 30% menys d’energia. És important realitzar revisions anuals per controlar que no hi ha esquerdes, fugues o desperfectes.

El mateix usuari pot netejar les plaques amb aigua i sabó -fent poca pressió sobre la placa-, cada 7 dies encara que depenent de l’accessibilitat a la teulada és millor comptar amb professionals. Aquí t’expliquen com.

Serà suficient l’energia solar per a proveir-me?

Actualment existeixen dos sistemes d’autoconsum: el que segueixes connectat a la xarxa elèctrica i el que ets 100% independent. A la nit les plaques solars estaran inactives, per tant, si no disposem de cap tipus d’emmagatzematge d’energia, és necessari seguir connectat a la xarxa elèctrica i continuar pagant un mínim de factura.

El més recomanable és tenir un correcte sistema de bateries. Durant el dia no consumim tota l’energia que ens dóna el sol, només un 40%. Si no disposem de bateries, perdem un excedent energètic del 60% – que podríem utilitzar a la nit, quan no hi ha sol-. Instal·lant bateries el cost de la factura de la llum serà de zero. Tanmateix, depenent del seu desgast, haurem de canviar les bateries al cap d’uns anys – les bateries solen perdre efectivitat i autonomia amb el pas del temps-.

Quant CO₂ estic evitant a l’atmosfera?

És difícil calcular el nivell de CO₂ exacte que estàs evitant a l’atmosfera. Encara que, si observem la mitjana de despesa d’una llar en un any -3000KWH-, una llar que té un sistema d’autoconsum elèctric està evitant uns 1200 quilos de CO2 a l’atmosfera.

Amb l’autoconsum pots evitar més de 1.000 quilos de CO2 a l’atmosfera en un any

A grosso modo, gràcies a la baixada dels preus de les instal·lacions solars i a les ajudes estatals, la Unió Espanyola Fotovoltaica(UNEF) preveu que aquest any s’instal·lin més de 300MW d’autoconsum fotovoltaic, la qual cosa suposa evitar l’emissió de més de 3 milions de tones de CO2.

Puc passar-me a l’autoconsum elèctric si visc en un pis?

Per a aquells que no viuen en cases unifamiliars o cases adossades, passar-se a l’autoconsum elèctric pot semblar-los una cosa gairebé impossible. No és així.

Per una banda si tens un mínim espai al teu balcó o bé una terrassa pròpia, és possible instal·lar les teves pròpies plaques solars – no hi ha cap impediment legal-. Si no disposes d’aquest espai propi, pots demanar permís a la teva comunitat de veïns i a l’Ajuntament per tal que et deixin instal·lar-les a la teulada. És molt recomanable que segueixis connectat a la xarxa elèctrica comuna, però pots negociar amb comercialitzadores elèctriques sostenibles, que et rebaixin un 50% del preu de la teva factura mensual.

D’altra banda, si vols implicar a tota la comunitat i reduir la inversió econòmica inicial que suposa instal·lar-les, pots passar-te a l’autoconsum compartit. L’autoconsum compartit és legal i igual de rendible que l’autoconsum convencional -amb un estalvi anual de gairebé 460€ en la factura de la llum-. L’únic necessari és que tota la comunitat del bloc o edifici on es vol fer la instal·lació es posi d’acord i aposti per aquest tipus d’energia neta.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat