El canvi climàtic està agafant cada vegada més força en les agendes polítiques i en els moviments socials, però també en la literatura i l’assaig narratiu. El coneixement sobre les conseqüències que tindrà aquest fenomen per la humanitat si no aconseguim reduir les emissions de CO₂, ens ajudarà a configurar objectius de descarbonització més ambiciosos.

Fa anys que els llibres sobre canvi climàtic i economia sostenible, de manera subtil, comencen a prendre protagonisme en les nostres llibreries. Alguns autors com Naomi Klein o Jeremy Riffkin, fa anys que publiquen obres que aconsegueixen captar l’atenció dels mitjans i de la crítica, i alerten de la importància d’actuar immediatament per frenar el canvi climàtic.

Alguns llibres com la Primavera Silenciosa de Rachel Carson o Planeta Blau, planeta verd de R. Margalef, s’han convertit en obres històriques i de referència indispensables per qualsevol que vulgui iniciar-se en el món de l’activisme climàtic. Uns altres més actuals com Ecologia Fosca de Timothy Morton o Una veritat incòmoda de l’Al Gore, estableixen les bases que permetran optimitzar els esforços dirigits a la lluita climàtica.

Si bé existeixen milers de llibres i obres que parlen sobre les possibles conseqüències d’aquest fenomen i de com pot canviar de manera genèrica les nostres societats, hi ha un gran nombre d’autors locals que poden aportar-nos una perspectiva més focalitzada sobre cóm afectarà l’escalfament global a la situació política i socioeconòmica del nostre territori.

Aquestes vacancesZEO a més d’apostar pel comerç km0 o el turisme local, aposta per la lectura d’autors de proximitat.

Emergència climàtica: Escenaris de l’escalfament i els seus efectes a Espanya (Antonio Cerrillo)

El periodista de La Vanguardia i expert en periodisme ambiental, Antonio Cerrillo ha publicat aquest 2020 un interessant llibre sobre els efectes que tindrà el canvi climàtic a Espanya.

El nostre sistema econòmic està deteriorant greument els recursos naturals essencials com l’aigua, el sòl fèrtil o la franja litoral, posant en joc la qualitat de vida i la salut dels espanyols i la seva seguretat.

Stop al canvi climàtic (Francesc Mauri)

El periodista i meteoròleg de referència de Catalunya Ràdio i TV3, Francesc Mauri, va publicar el 2016 el llibre “Stop al canvi climàtic” per acostar aquesta problemàtica als ciutadans catalans. Aquest llibre incideix en com podem reduir el nostre impacte ambiental a través del nostre consum energètic en l’espai domèstic, la feina, els comerços i en el transport que utilitzem.

A través de consells i recomanacions, Mauri ajuda els lectors a reduir la seva petjada de carboni utilitzant el mínim esforç i de pas, estalviant diners. També presenta evidències i casos reals de famílies que han iniciat la seva transició ecològica en les llars amb èxit.

La meva primera guia del canvi climàtic (José Luis Gallego)

El periodista José Luis Gallego, periodista ambiental i escriptor, fa anys que promou la participació ciutadana en la preservació de la naturalesa i la protecció al medi ambient.

En aquesta publicació, es presenta una guia pràctica per aconseguir canviar els nostres hàbits de consum i reduir la petjada de carboni. El llibre insisteix en la gravetat de la situació per la qual està passant el nostre planeta, amb l’escassetat de recursos naturals, la sequera i la contaminació.

Canvi Climàtic (Yayo Herrero, María González i Berta Páramo)

Aquest llibre analitza la història del canvi climàtic i com afecta el nostre planeta. De manera històrica, analitza tots els canvis i tecnologies que han donat lloc a aquest fenomen que amenaça la supervivència de la Terra.

La revolució industrial i l’explotació dels combustibles fòssils, la producció i contaminació de plàstics en els nostres ecosistemes marins, l’economia de creixement desmesurat que comporta el capitalisme… Els autors analitzen totes aquestes qüestions en la seva completa obra.

El canvi climàtic: Entre cooperació i conflicte (Sergio Salinas)

L’estudi de Sergio Salines analitza en profunditat les diferents facetes del canvi climàtic i la seva solució des d’un punt de vista polític, jurídic i normatiu. Per aconseguir fer front a aquesta preocupació global són necessàries l’estratègia i els acords internacionals.

El dret climàtic és fonamental per a aconseguir l’acció climàtica: reduir els nivells de CO₂ i complir amb l’Acord de París (2015).

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat