Del 26 al 28 de maig la Fira de Barcelona albergarà el nou Congrés B for Planet, que apostarà pel Desenvolupament Sostenible i per la implicació de les empreses, les institucions i les entitats en l’Agenda 2030.
Aquest nou saló comptarà amb més d’un centenar d’expositors que mostraran diferents projectes per al Desenvolupament Sostenible. A més a més, durant el congrés, es faran conferències amb tota mena de ponents d’arreu del món i de diferents àmbits (empresarial, polític, científic…) per a la reflexió sobre els objectius a aconseguir durant els anys vinents en la matèria.
Durant el saló també es donarà espai per a les aliances entre empreses i institucions per a poder arribar a diferents tipus de propostes que col·laborin en el desenvolupament de projectes que donin resposta als problemes de sostenibilitat actuals. Aquests espais de negoci esperen poder reunir representants tant de la societat civil com del sector empresarial, així com de diferents administracions públiques i privades.
El principal objectiu d’aquestes jornades, doncs, serà el d’aconseguir una col·laboració pública i privada per a aconseguir aquest desenvolupament sostenible de cara a la pròxima dècada. Així doncs, Barcelona se situa, una vegada més, en l’epicentre de les noves idees ZEO per al desenvolupament de noves idees propícies per als projectes que ajudin a la reducció de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic, i generin un impacte positiu en el medi ambient.
Suport institucional al saló
El Govern Espanyol, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona ja han confirmat la seva presència al saló, confirmant així unes intencions que impliquen teixir aliances entre el sector públic i privat en benefici d’un Desenvolupament Sostenible de cara als anys que venen. Es tracta d’una aliança més que necessària per poder complir els objectius de reducció d’emissions que la majoria de països de la UE van establir durant la COP25 . Espanya s’ha compromès a ser ZEO per al 2050.
A més a més, en l’àmbit internacional, l’ONU, l’OCDE i el Banc Mundial també han confirmat la seva presència en el congrés B for Planet de Barcelona, demostrant així la seva presència en la societat i fent palpable que els objectius que es plantegen poden tenir cabuda en els diferents organismes que es presentaran al congrés.
Mentre se celebra el nou saló per al Desenvolupament Sostenible i el compliment de l’Agenda 2030, a Barcelona també tindrà lloc el Innovate4Climate, un altre congrés dedicat a l’emergència climàtica impulsat des del Banc Mundial.
Els objectius de l’Agenda 2030
Resulta evident que cada cop s’ha estès més la consciència social i la necessitat urgent per desenvolupar noves polítiques de producció per aconseguir una economia ZEO on les emissions es redueixin dràsticament al llarg dels pròxims anys. Aquests objectius zero emissions, contemplats a l’Acord de París (2015), formen part de l’Agenda 2030 impulsada pel Govern Espanyol, que contempla diversos objectius de cara a la pròxima dècada, els anomenats ODS (Objetivos de Desarrollo Sostenible).
L’energia neta és el focus principal de l’Agenda 2030
L’aplicació de les energies renovables i no contaminants és un dels punts més importants d’aquesta Agenda 2030, que a més a més, compta amb altres propostes com la transició a un consum i una producció eco responsable, les ciutats i les comunitats sostenibles, l’acció pel clima i les aliances per a poder posar en acció tots aquests canvis.
Més enllà dels plans que afecten directament al medi ambient i a les emissions que es generen durant el dia a dia, l’Agenda 2030 del Govern Espanyol també compta amb altres objectius com el fi de la pobresa, acabar amb la fam, una educació de qualitat, la igualtat de gènere, la reducció de les desigualtats i la pau i la justícia.
Per a poder aconseguir una vida més sostenible durant la pròxima dècada, és fonamental l’assoliment d’objectius ZEO en tots els àmbits i àrees de l’economia. Reduir les emissions per a cuidar el medi ambient és un dels reptes de l’actualitat més grans que estan per venir, i és una gran notícia que les institucions públiques i privades treballin conjuntament per posar en marxa accions que acostin als països a aquests objectius.