Enguany Barcelona acollirà el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana i sostenible de Milà. Es tracta del primer acord internacional entre ciutats en matèria d’alimentació, que brinda protagonisme a les urbs com a impulsores de la transició cap a una alimentació més sostenible.

En aquest sentit, del 19 al 21 d’octubre, Barcelona serà la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. A més, durant el 7è Fòrum, els representants de les 210 ciutats del món que van signar el Pacte de Milà, debatran sobre el nexe existent entre el nostre sistema alimentari i l’emergència climàtica.

Durant els dies de l’esdeveniment, diverses entitats, organismes polítics i institucions es reuniran per a intercanviar experiències, reptes, coneixements i pràctiques, amb l’objectiu compartit de fer més sostenibles els nostres sistemes alimentaris urbans, i al mateix temps, abordar la crisi climàtica.

A tota la capital, tindran lloc conferències, tallers i esdeveniments que tractaran de conscienciar la societat sobre la relació entre els sistemes alimentaris i l’emergència climàtica, i establir camins i noves metes per reduir la petjada de carboni generada per l’alimentació. Tant les empreses com les persones del carrer poden ajudar a reduir les emissions generades per aquest sector que tant contribueix al canvi climàtic.

La petjada de carboni de l’alimentació s’ha multiplicat per 4 en mig segle

Segons la Universitat Politècnica de Madrid, la petjada de carboni de l’alimentació a Espanya s’ha multiplicat per 4 en termes totals i per 2,5 en termes per càpita entre 1960 i 2010.

Un exemple d’aquest impacte el podem veure en la petjada de carboni causada per la ramaderia intensiva. Segons dades de la FAO, s’estima que el 14% dels Gasos d’Efecte Hivernacle que provoquen el canvi climàtic provenen d’aquest sector.

Tal com Amics de la Terra ja alertava el 2014, adoptar una dieta sostenible podria arribar a reduir les emissions de diòxid de carboni a Espanya fins a un 26%. Canviant a aquest tipus de dieta, tindrem l’oportunitat de reduir les emissions del sistema alimentari, disminuir els seus possibles efectes adversos sobre la Salut i estalviar en la nostra factura alimentària mensual.

D’altra banda, s’estima que el sector de la gestió de residus, efectiva o inexistent, és responsable del 4% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic. La descomposició dels residus orgànics en els abocadors suposa el 80% d’aquesta petjada de carboni.

Barcelona: Una ciutat clau en el camí cap a un model alimentari més sostenible

Segons la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, “l’alimentació té un impacte molt important en la salut i en la incidència de patologies com l’obesitat, la diabetis o les malalties cardiovasculars”.

“Fer front a aquestes polítiques alimentàries també ens ha d’ajudar molt a millorar la salut dels veïns i veïnes d’aquesta ciutat”, afegeix Tarafa.

Vull ser ZEO

. Mantén-te al dia sobre esdeveniments relacionats amb l’alimentació sostenible.

La producció d’aliments té un gran pes en l’escalfament global de la Terra, ja que més d’un 23% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic són generades pel model d’alimentació actual. En aquest sentit, en una situació d’emergència climàtica com la que vivim, construir una nova política alimentària és fonamental per contribuir a aquest gran repte global.

Per aquest motiu, Barcelona, que des del 2016 impulsa una Estratègia de Polítiques Alimentàries, podria ser una ciutat clau per promoure aquests canvis entre la societat i les empreses, i servir d’exemple per a la resta de ciutats.

I és que la candidatura de Barcelona en aquest 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana està basada en tres eixos clau:

– La promoció de dietes saludables, especialment per la infància.
– L’impuls de l’alimentació sostenible com una oportunitat econòmica per al comerç de proximitat i l’agricultura.
– Remarcar el paper de l’alimentació sostenible com a aliada en la lluita contra el canvi climàtic.

El govern municipal de la ciutat de Barcelona ha destacat que actualment més de 1.000 governs locals i regionals del món han declarat l’Emergència Climàtica en un context en què això remet a problemes socials i ecològics al mateix temps. Per aquest motiu, ha declarat que un dels seus objectius és expandir la conscienciació sobre la necessitat que els governs treballin per dur a terme accions d’Alimentació Sostenible entre les seves societats.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat