La setmana del 12 al 18 de juliol, diverses ciutats de la República Txeca, Bèlgica, Polònia, Alemanya i d’algunes zones dels Balcans i d’Itàlia, van patir el flagell de la Dana anomenada “Bernd”. Aquest fenomen climàtic extrem és una depressió atmosfèrica aïllada en nivells alts que es produeix a causa del xoc d’una massa d’aire fred en altura amb l’aire calent de la superfície.

Aquest fenomen s’associa amb pluges torrencials, forts vents i inundacions. El moviment erràtic de la massa d’aire fred “fa més difícil la previsió” de la seva trajectòria.

La dana Bernd, que es desplaça molt lentament, ha provocat precipitacions històriques, inundacions locals i pèrdues humanes i d’infraestructures al llarg de tot el centre d’Europa. Així i tot, la Dana ha tingut especial incidència a Alemanya, on s’estima que les inundacions registrades pel temporal de pluges han causat almenys 157 morts i desenes de desapareguts a l’oest del país.

A l’estat alemany de Renània, només en el districte d’Ahrweiler s’estima que hi ha més de 1300 persones desaparegudes.

El pitjor temporal extrem registrat en tres dècades a Europa

Els climatòlegs apunten al fet que aquest ha estat el pitjor temporal registrat en les últimes tres dècades a Alemanya i a tota Europa. A Bèlgica, per exemple, les autoritats de la localitat de Lieja van ordenar als habitants abandonar les seves llars i desplaçar-se a zones de major altura després que el riu Mosa es desbordés llevant la vida de 31 persones.

Les últimes dades de la BBC revelen que més de 188 persones han mort a causa de les inundacions provocades per aquest temporal. Dotacions de bombers i equips de voluntaris encara busquen a centenars de persones desaparegudes.

Aquestes fortes precipitacions també han afectat Suïssa, Luxemburg i els Països Baixos, on el primer ministre Mark Rutte ha declarat aquest fenomen com un “desastre nacional”.

Els líders polítics fan responsable el canvi climàtic d’aquest desastre mediambiental

La majoria de líders europeus i partits verds han apuntat el canvi climàtic, com a principal responsable d’aquests temporals extrems. Gràcies a això, precisament a Alemanya, el debat sobre com abordar la crisi climàtica i reduir els seus efectes, ha saltat a la campanya electoral.

“Aquest clima extrem és una conseqüència del canvi climàtic. (…) Alemanya ha de preparar-se molt millor” en el futur, va apuntar el ministre de l’Interior, Horst Seehofer.

D’altra banda, la pròpia cancellera alemanya Angela Merkel, va instar a actuar immediatament per fer front al canvi climàtic durant la seva visita a les zones afectades per la dana: “Hem d’afanyar-nos. Hem de ser més ràpids en la lluita contra la crisi climàtica”.

A més, la cancellera es va comprometre a accelerar les ajudes per a la reconstrucció de les ubicacions més devastades. Berlín destinarà uns 300 milions d’euros en ajudes immediates i milers de milions per reparar cases, carrers i ponts.

Sens dubte, la declaració de la cancellera i la seva voluntat per activar l’agenda verda del país, resulten molt positives per a l’acció climàtica. Un suport polític que, a més, arriba en un moment clau.

El nou pla climàtic de la UE podria provocar grans revoltes

I és que el diumenge passat 18 de juliol, Brussel·les va alertar que, en els pròxims anys, hi podria haver una revolta social similar a la de les armilles grogues a França, a causa del nou pla mediambiental adoptat per la Unió Europea.

Segons l’organització, els projectes legislatius aprovats dimecres passat per la Comissió Europea per aconseguir una dràstica reducció de les emissions de CO₂, encariran l’energia, el transport i els automòbils convencionals.

La UE ha reconegut l’impacte social que tindrà aquest pioner i ambiciós pla en el Planeta i està estudiant noves mesures per a mitigar-ne els efectes més negatius. La transició per aconseguir una societat i economia ZEO -zero emissions-, ha de ser justa i no deixar ningú enrere.

Així i tot, les institucions comunitàries temen que el càstig fiscal a subministraments i serveis indispensables acabi provocant una revolta similar a la de les armilles grogues a França, però en tot el continent.

Qui és el responsable d’aquest desastre ambiental?

La comunitat científica assegura que l’escalfament global de la Terra augmenta la probabilitat de pluges torrencials.

Encara que és difícil demostrar que el canvi climàtic hagi estat la causa directa de la dana Tief Brend, les dades dels climatòlegs del DWD, organisme responsable de l’estudi del clima a Alemanya, asseguren que un episodi d’aquesta magnitud acostuma a tenir lloc una vegada cada cent anys o més.

En aquest sentit, el 1995 Alemanya ja va patir unes inundacions a causa de temporals extrems, que es van estendre per França, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg i el Regne Unit, i que van deixar una trentena de morts.

Està clar que el canvi climàtic ha escurçat el temps entre aquests fenòmens extrems, que tal com informa la comunitat científica, tenen lloc de manera natural.

Tot apunta al fet que, segons l’historial climàtic d’Alemanya, després del de 1995, el següent fenomen climàtic extrem hauria d’haver tingut lloc l’any 2095. Sens dubte, l’escalfament global està desdibuixant i canviant les pautes habituals de comportament del clima i del Planeta.

L’escalfament global provoca un empitjorament dels fenòmens climàtics

 

A més, és important tenir en compte que per cada grau que puja la temperatura, la quantitat de vapor d’aigua a l’atmosfera augmenta un 7%. Això fa que els mateixos episodis extrems de pluja ara siguin més forts que abans i generin un nombre major de destrosses a l’entorn natural.

No obstant això, des de Meteored,, apunten al factor antròpic com la principal causa d’aquestes desastroses conseqüències en el Centre d’Europa. I és que precisament el districte d’Ahrweiler, un dels més afectats, està situat en la plana del riu Ahr, sobre un meandre abandonat.

És important tenir en compte que al llarg de la història, les comunitats han anat buscant les planes i els rius per a assentar-se i créixer. Per això moltes antigues llacunes o meandres abandonats no són visibles avui dia en estar soterrats o ocupats per habitatges i carreteres.

Tot i així, en cas de desbordaments o precipitacions extraordinàries, sembla que aquestes parts oblidades dels rius recuperen la seva funcionalitat, arrasant tot al seu pas.

Bernd, el fenomen climàtic extrem que ha assotat el centre d’Europa, ens mostra la duresa de les conseqüències del canvi climàtic. En aquest escenari i amb la finalitat d’evitar futurs desastres, migrar a una societat ZEO -zero emissions- es converteix en una necessitat imminent.

Les agendes polítiques, la societat i sobretot les empreses, han de començar a treballar per activar les seves mesures de descarbonització.

Si ets una empresa i vols conèixer l’impacte mediambiental de la teva activitat o promoure la consciència climàtica entre els teus empleats contacta amb nosaltres.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat