El futur de la mobilitat urbana serà la bicicleta elèctrica?
La majoria de grans ciutats d’Espanya ja contemplen la restricció definitiva als cotxes contaminants en els seus Plans de mobilitat Sostenible amb les anomenades “zones de baixes emissions”. A Barcelona, els vehicles sense etiqueta ambiental no podran circular per la ciutat durant els episodis de pol·lució atmosfèrica. En la zona de Madrid Central, des de novembre, no poden entrar vehicles de gasolina matriculats abans de gener del 2000 i vehicles dièsel matriculats abans de gener de 2006. La comunitat Autònoma de Balears prohibirà la circulació de cotxes dièsel el 2025.

Les recents mesures adoptades per les grans ciutats per a combatre el canvi climàtic tenen una línia d’acció definida: Aconseguir una mobilitat urbana més ZEO –zero emissions-. Si els cotxes cada vegada tindran més restriccions en la mobilitat interurbana, quina és la solució?

“”S’espera que la bici elèctrica baixi un 10% la quota d’ús del cotxe en ciutats””

Carlos Núñez

Secretario General, AMBE

La millor solució de mobilitat alternativa ZEO sembla ser la bicicleta: Per cada 10 km recorreguts amb bicicleta en comptes d’amb cotxe, evitem uns 2 quilos de CO₂ a l’atmosfera. Carlos Núñez, Secretari general de l’AMBE (Associació de Marques i Bicicletes d’Espanya), assegura que el millor substitut del contaminant vehicle de motor és la bicicleta, en concret, la bici elèctrica. Malgrat que la normativa general sobre l’ús d’aquest tipus de vehicle encara no és clara, “a Espanya s’espera que la bici elèctrica baixi un 10% la quota d’ús del cotxe en ciutats” afirma Núñez.

Quin és el percentatge de compradors de bicicletes que es decideix per una elèctrica?

L’últim any que tenim dades disponibles, que és de 2017, la venda de bicicletes elèctriques va suposar un 7% respecte al total de bicicletes venudes. És una dada que ha crescut en els últims anys: En 2017 va créixer un 79% respecte al 2016, això són unes 72.000 bicicletes elèctriques venudes. Per això esperem que aquest 2018 segurament el nombre de bicicletes venudes hagi pujat a més de 100.000.

Quins factors han propiciat aquest creixement en el sector de la bici elèctrica?

Aquí a Espanya tenim una singularitat única respecte a l’ús de la bicicleta elèctrica. Fonamentalment aquest creixement s’està donant el sector de la bici elèctrica de muntanya. La gent de més de 40 anys ha descobert que pot tornar a sortir i gaudir fent rutes i llargs recorreguts amb la bici elèctrica de muntanya.

“Un 50% de les bicicletes elèctriques que es venen a Espanya són de muntanya”

Carlos Núñez

Secretario General, AMBE

Aquest és un dels factors que ens diferencia respecte a altres mercats com l’holandès o l’alemany, on la bicicleta elèctrica és una solució de mobilitat. Ara mateix un 50% de les bicicletes elèctriques que es venen a Espanya són de muntanya, quan a Alemanya la xifra estaria en un 30%. Continuem sent un mercat molt esportiu.

Llavors aquí a Espanya, la bici elèctrica podria ser el futur de la mobilitat interurbana?

Encara que la bici elèctrica encara té més acolliment en el sector deportiu, la urbana va creixent a un ritme d’un 70% cada any. Tot i així, és evident que tenim una baixa quota en el repartiment modal de la bici en els desplaçaments quotidians. Això no impedeix pensar que el potencial de la bici elèctrica urbana sigui enorme.

La restricció per part de les ciutats, de l’entrada a vehicles amb un alt nivell d’emissions podria fomentar l’ús de la bici elèctrica per a desplaçaments urbans?

Clar. I això és el que fomentem des de l’AMBE i qualsevol institució relacionada amb el sector de les bicis. Fa poc vaig estar en contacte amb gent de la ciutat de Vigo i em comentaven que la ciutat té unes grans pendents i carrerons que dificulten la mobilitat amb bici. Precisament per això, la millor forma de fomentar l’ús de bici és amb l’elèctrica, menys cansada i més còmoda per a aquest tipus d’orografies.

Perquè bicicleta elèctrica i no la bici convencional?

Fonamentalment per dos motius. Un és perquè la bicicleta elèctrica et dóna més seguretat viària que la convencional; La bicicleta elèctrica et dóna major seguretat en el trànsit rodat. Té més potència i és possible aconseguir una velocitat més parella als cotxes de motor.

I l’altre és perquè la bicicleta elèctrica és molt més còmoda. Amb la bicicleta elèctrica arribes a qualsevol costat sense haver suat ni una gota i sense haver-te cansat massa.

Quines ciutats espanyoles són les que més han apostat per la mobilitat amb bici elèctrica?

Barcelona és la ciutat on més bicicletes elèctriques urbanes es venen de tota Espanya i té un excel·lent sistema de carrils bicis. Bilbao per exemple acaba de fer una aposta molt forta per la bicicleta elèctrica i ha canviat tota la seva flota de servei públic de bicicletes convencionals a elèctriques. La decisió de fer aquest canvi té a veure amb la geografia de la ciutat. Encara que Bilbao central és bastant pla, una vegada t’allunyes del centre hi ha moltes pendents, per això la millor opció és l’elèctrica.

“Si les bicicletes no haguessin sigut elèctriques, BiciMad no hauria tingut tant èxit”

Carlos Núñez

Secretario General, AMBE

Madrid també va apostar en el seu moment per la bicicleta elèctrica amb el Bici Mad que està funcionant molt bé. Si les bicicletes haguessin sigut convencionals aquest servei de mobilitat alternativa no hauria tingut tant èxit.

En algunes ciutats espanyoles podria passar en 2030 el mateix que passa ara a Copenhaguen, que circulin més bicis que cotxes?

No podem comparar-nos amb Copenhaguen on el 50% dels desplaçaments quotidians es fan amb bici, perquè nosaltres ens movem molt més en transport públic que amb bici. Tenim un terç de la mobilitat diària en transport públic, quan a Copenhaguen el percentatge és pràcticament menyspreable, i també tenim un gran percentatge de mobilitat a peu. Per exemple a Bilbao un 50% dels desplaçaments diaris es fan caminant. És la ciutat on la gent es desplaça més caminant de tota Espanya.

En dades generals, a Espanya un terç es desplaça caminant, un terç en transport públic i un terç a motor. És aquest últim terç, que a més ocupa un 70% de l’espai viari, el que cal reduir. El desplaçament urbà amb bicicleta hauria de pujar un 10% per a així baixar a un 20% la quota d’ús del vehicle de motor. El més important no és fomentar que vianants i gent que va en transport públic vagi amb bicicleta, sinó aconseguir que la gent que va en vehicle privat es passi a la bicicleta elèctrica.

El sistema de carril bici, és l’opció més econòmica per als ajuntaments que es volen passar a la mobilitat sostenible?

És més barat i a més, hi ha estudis que demostren que el retorn per euro invertit en infraestructures d’aquest tipus és el triple. Són infraestructures molt barates comparades per exemple, amb el tramvia elèctric o el metro.

Què hi ha dels sistemes de repartiment? A Espanya estem tenint una transició en aquest sentit?

Cada vegada hi ha més sistemes de repartiment que utilitzen bicis elèctriques. Potser en el sector del repartiment alimentari no tant, però hi ha prou penetració en el sector de paqueteria i missatgeria. Màlaga, per exemple, va ser una de les primeres ciutats que va prohibir el repartiment de paqueteria amb vehicles de motor en la seva zona central. Per això ja fa força temps que companyies com SEUR o DHL van haver de comprar bicicletes elèctriques –que poden aguantar més de 100 quilos de càrrega-, per a adaptar-se a les condicions de la ciutat.

Ara mateix està proliferant i naixent tot un nou sector: La ciclo logística. Totes les mesures que estan fent les ciutats per tancar la circulació als vehicles de motor, facilitarà que es generi un teixit industrial i empresarial del repartiment amb bicis elèctriques.

A més de la bici elèctrica, s’està veient molt el patinet elèctric… Podria substituir el patinet elèctric a la bici elèctrica com a forma de desplaçament interurbà?

Jo crec que no perquè l’ús que se li dóna és diferent. El patinet elèctric és una molt bona opció per a distàncies de menys de 3 km -per a trajectes curts-, per a substituir l’ús de transport públic o per a substituir els desplaçaments a peu.

“El patinet elèctric no pot substituir el cotxe, la bici elèctrica sí”

Carlos Núñez

Secretario General, AMBE

Tot i així, el patinet elèctric no substituirà l’ús del vehicle privat a motor, que seria l’interessant. En el cas de la bicicleta elèctrica sí que es podria donar aquest cas perquè pots arribar a més distància d’una forma molt més còmoda. No és el mateix fer 8 km sobre un patinet que fer-lo assegut en una bici. Amb l’ús del patinet elèctric baixa la quota de gent que va caminant o que agafa el transport públic, però no la que va amb vehicle de motor.

Parlem de la mobilitat urbana però, què hi ha de la bicicleta elèctrica en els desplaçaments d’un municipi a un altre?

Aquí també és una gran solució. Els desplaçaments entre dues ciutats ja superen els desplaçaments de més de 5 km. Un desplaçament de més de 10 km amb bicicleta convencional és de més d’una hora, mentre que amb bicicleta elèctrica estaríem parlant d’una mitja hora. A més la bici elèctrica és més còmoda –et canses menys-, i economitzes el temps -trigues menys a fer el recorregut-.

En el cas de l’estalvi econòmic, quina és la diferència de desplaçar-se per a anar a la feina amb bicicleta elèctrica en comptes de vehicle convencional a motor?

Si parlem de desplaçaments urbans, la diferència és molta. Per exemple, si realitzem un recorregut d’uns 13 km diaris per a anar i tornar de treballar o per a moure’t per la ciutat, incloent-hi l’assegurança, les avaries i les revisions, tenim una despesa anual de 1.250 €. Si el mateix recorregut el féssim amb bicicleta elèctrica la despesa anual seriosa de 174 €. Estem parlant d’un estalvi de 1.076 € a l’any, la bicicleta elèctrica és un 86% més barata que el vehicle de motor.

Quin és el preu mitjà per adquirir una bicicleta elèctrica aquí a Espanya?

El cost mitjà a Espanya és alt perquè està influenciat per l’auge de la bicicleta esportiva elèctrica. El preu mitjà de la bicicleta a Espanya ha pujat a uns 2.000 € per aquest factor, encara que el preu mitjà d’una bicicleta urbana està aproximadament en 1.000 €.

El patinet elèctric continua sent més barat amb uns 300 € de mitjana per patinet?

La comparativa no ha de ser aquesta. La comparativa de preu s’ha de fer amb el vehicle de motor, que és el desplaçament que pot substituir la bici elèctrica, no el patinet. La idea ha de ser pensar: surt més a compte invertir a comprar-se una bicicleta elèctrica de 1.000 € que un cotxe de 25.000 €. A més, mensualment l’estalvi en gasolina també s’agraeix.

En la bicicleta elèctrica quants diners et gastaries?

El consum energètic de carregar una bicicleta elèctrica és molt poc. Al mes no superaria els 20 €.

Quines ajudes rep ara mateix el sector de la bici elèctrica per part del Govern? A l’últim pla MOVALT del Govern es tornen a excloure les ajudes específiques a la bici elèctrica…

L’últim any que va haver-hi ajudes estatals específiques va ser en el 2015 amb el pla MOVEA del ministeri de la indústria. Era una ajuda que anava directament als usuaris. Després a partir d’aquí les ajudes específiques al comprador que es coneixen són les de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les subvencions directes al comprador de l’EVE (Ens Basc de l’Energia).

“La majoria de sistemes públics de bicicletes d’Espanya han estat finançats pel pla MOVALT”

Carlos Núñez

Secretario General, AMBE

Al pla MOVALT, les ajudes que es donen són per a sistemes públics de bicicletes i es donen a les comunitats autònomes. De fet, la majoria de sistemes públics de bicicletes d’Espanya han estat finançats amb aquest pla. El Pla MOVALT també subvenciona fins al 50% dels plans de transport sostenible per a empreses. L’empresa pot posar a la disposició dels seus treballadors una flota de bicicletes elèctriques o bé pagar-los la tarifa del sistema públic de bicicletes.

Les empreses espanyoles acostumen a fer aquest tipus de plans de mobilitat sostenible?

Totes les empreses espanyoles estan obligades a tenir un pla de mobilitat sostenible. El problema és que no hi ha multes per a aquelles que no el tinguin, no està penalitzat no fer-ho.

Quines empreses tenen un pla destacable en aquest sentit?

Aquí a Espanya un molt bon exemple és el de Liberty Seguros, que a Barcelona ha fet un pla per a fomentar l’ús de la bici per a anar a treballar. Ha fet campanyes de conscienciació per als seus treballadors, ha construït un pàrquing segur i vestuaris habilitats.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat