El sector de la construcció és responsable del 39% de les emissions de CO que s’alliberen a l’atmosfera. Les dades recollides per Global Alliance for Buildings and Construction evidencien la necessitat de reduir la petjada de carboni d’aquest sector. Sobretot ara que la supervivència del planeta penja d’un fil, donada la situació d’emergència climàtica que vivim.

Tots els sectors i dimensions humanes, ja sigui l’alimentació, la mobilitat i fins i tot l’edificació, han de canviar per a poder complir amb els objectius de l’Acord de París (2015) de mantenir per sota dels 2° l’increment de la temperatura planetària -respecte als nivells preindustrials-.

La bioconstrucció és una tendencia cada cop més al alça

En el cas del sector de l’edificació, la forma més fàcil de fer-lo és mitjançant les noves formes de bioconstrucció, una tendència cada vegada més a l’alça. A la bioconstrucció podem observar edificis i construccions amb un aire molt natural i un disseny original, edificacions que fugen de les imposicions arquitectòniques quadriculades de les grans ciutats.

Encara que el més important perquè una construcció es pugui catalogar bioconstrucció és que els materials amb els quals ha estat edificada, siguin de baix impacte ambiental o ecològics. Com més naturals siguin aquests materials menor serà la petjada de carboni alliberada per a realitzar la construcció de l’edifici.

Encara així, també es consideren materials de Bioconstrucció aquells fabricats amb components reciclats o reciclables, com els materials composts. Originalment utilitzaven aquests materials per a la indústria aeroespacial, però a poc a poc el sector de la construcció ZEO es va donar compte del seu potencial com a materials de baix impacte ambiental.

Els materials composts poden haver estat treballats amb fibres de carboni i fibres de vidre amb processos de baix cost energètic. Aquests materials artificials són molt menys contaminants que els convencionals i presenten més resistència, lleugeresa o capacitats d’aïllament superiors. Ara mateix aquests materials estan revolucionant la indústria de la construcció per a fer-la més sostenible, sobretot en països com els EUA o països nòrdics.

Quins són els materials més utilitzats per a la Bioconstrucció?

Si tenim en compte els materials utilitzats per a les estructures dels edificis els materials com la pedra, la terra, els blocs i els maons de ceràmica i la fusta tornen a ser tendència entre els cercles de constructors més conscienciats amb el medi ambient.

Respecte als materials per a l’aïllament dels edificis, s’estan popularitzant cada vegada més els aïllaments amb fibres vegetals, com a cànem, lli, fusta o paka, i fins i tot el suro. La majoria d’aquests materials d’aïllament són fins i tot més efectius que els no sostenibles. D’aquesta manera permeten realitzar un ús més eficient de l’energia en les èpoques climàtiques extremes, com a l’hivern o a l’estiu.

En alguns cercles de construcció sostenible, encara que en menor mesura, ja comencen a utilitzar-se morters de calci, argiles i les pintures i vernissos naturals, que són transpirables i no emeten gasos tòxics.

Els materials de construcció convencionals consumeixen el 50% de recursos naturals

En els últims anys els materials més utilitzats per a la construcció han estat l’acer, el formigó, l’amiant, elements de gas radó, urani, plom o el mercuri. Segons dades de la consultora independent Denkstatt només el ciment, ja és responsable del 5% de les emissions de CO mundials que emetem. Per cada tona de ciment que s’utilitza per a qualsevol mena d’edificació s’ha emès una tona de CO.

El sector de la construcció convencional consumeix el 50% dels recursos naturals, el 40% de l’energia i genera un 50% dels residus. Dit d’una altra forma:

— Es necessiten més de 2 tones de matèria primera per cada metre quadrat d’habitatge que es construeix

— L’energia que s’ha utilitzat per a fabricar materials com a ciment i acer equival a un terç del consum energètic d’una llar durant 50 anys

— Els residus que la producció d’aquests materials genera supera la tona anual per habitant

Amb dades tan poc sostenibles com aquests resulta natural pensar a realitzar a una transició a una arquitectura més ZEO -zero emissions- i #zerowaste. Materials com la fusta, per exemple, no sols impliquen un menor cost energètic i per tant, un menor cost d’emissions per a poder ser obtinguts, sinó que són capaces de mantenir CO fixat per un llarg temps. La fusta no sols és un material de construcció sostenible sinó que és coadjuvant en la reducció dels nivells de CO de l’atmosfera.

De la construcció a l’arquitectura: Les cases Bioclimàtiques

Per tal d’aconseguir reduir la petjada de carboni de la construcció és important tenir en compte criteris de la bio construcció, però per a reduir la petjada de carboni, que a llarg termini podrà tenir un habitatge o una llar, existeix una altra dimensió molt important: L’arquitectura Bioclimàtica.

Per a reduir l’impacte ambiental del sector de l’habitatge no sols és necessari tenir en compte el procés de construcció i l’ús de materials sostenibles, sinó també dissenyar els edificis de manera que s’aprofitin al màxim les condicions climàtiques i recursos disponibles del lloc on s’edifica. Per això fa anys van néixer les cases i edificis bioclimàtics.

Dins de l’arquitectura bioclimàtica estan les edificades segons el standard Passive-Haus. Encara que aquestes edificacions PH sempre havien estat pensades per a llocs amb condicions climàtiques extremes, donades les propietats aïllants que sempre les componen, també estan agafant protagonisme en llocs del món amb un clima més càlid.

A Espanya, alguns de reconeguts arquitectes ja aposten per aquesta mena d’arquitectura sostenible per a les seves grans edificacions. Un exemple d’això és la Torre Bolueta de Bilbao, premiada com l’edifici pasivhaus (edifici bioclimàtic) més alt del món o bé l’edifici EREN, la Seu Central de l’Ens Regional de l’Energia de Castella, el primer edifici administratiu d’Espanya construït sota criteris bioclimàtics.

En comunitats autònomes del nord d’Espanya com Navarra, Burgos o Galícia, sempre hi ha hagut una major tradició arquitectònica bioclimàtica que en comunitats autònomes del sud. Encara que a poc a poc aquesta tendència està començant a canviar i ara es poden veure algunes de les construccions bioclimàtiques més increïbles a Tenerife -cases Íter-.

L’arquitectura bioclimàtica no és un concepte nou, ni de bon tros. A Espanya l’arquitectura bioclimàtica va arribar en 2005 quan un grup de professionals de diferents sectors (arquitectes, enginyers, constructors, industrials, empreses de comunicació, etc) van crear l’Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica (ADCB) per tal d’intentar popularitzar aquest concepte arquitectònic entre els professionals espanyols. La ADCB va realitzar una declaració sobre quines característiques havien de tenir les cases bioclimàtiques que encara avui dia és vàlida.

L’arquitectura bioclimàtica té en compte l’orientació de l’habitatge, els nivells de salubritat dels edificis a través del control tèrmic d’aquesta, els nivells de CO del seu interior, així com aprofitar l’aigua de la pluja i fins i tot com aconseguir una major il·luminació mitjançant tècniques de disseny interior. I lògicament aposta per la bioconstrucció.

Les cases bioclimàtiques poden arribar a ser neutres en emissions o aconseguir un consum energètic gairebé gràcies a les tècniques d’eficiència energètica que han previst els arquitectes. A més a la llarga suposen un gran estalvi energètic en calefacció i ventilació de l’habitatge, amb el consegüent estalvi econòmic que això suposa.

La BIOUtilización: Els hàbits de consum eficients en l’habitatge

De res serveix construir amb materials sostenibles o tenir cases passives amb un subministrament energètic gairebé autònom o bé habitatges amb sistemes de ventilació superiors, si els mateixos habitants de la casa bioclimàtica no mantenen una actitud i un consum conscient i respectuós amb el medi ambient.

Per molt bioclimàtica que sigui una casa si mantenim tot el dia encesa la televisió o bé deixem l’aigua de l’aixeta córrer durant minuts, tots els esforços fets per a aconseguir una llar més eficient i ZEO -zero emissions- es poden perdre.

L’Arquitectura bioclimàtica i la Bioconstrucció no s’entenen sense un usuari eco-conscient que a més sigui capaç de respectar l’economia circular (recicli) o bé economitzi l’aigua quan renta els plats o es dutxa.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat