Des de l’any 1500 la humanitat ha provocat la desaparició de 680 espècies de vertebrats i ha posat en perill d’extinció 1 milió d’espècies animals i humanes. Aquestes alarmants dades han estat recollides a l’estudi més complet sobre biodiversitat i ecosistemes que s’ha realitzat mai -que es farà públic el pròxim 13 de maig-. Uns 150 científics de 50 països del IPBES (La Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes) creada per l’ONU, confirmen que l’ésser humà està fent un ús tan abusiu i insostenible dels recursos naturals que està provocant la seva pròpia extinció i la d’un altre milió d’espècies.

La pèrdua de la biodiversitat amenaça a l’espècie humana

Actualment hi ha més d’un 70% dels cultius agrícoles de la Terra que depenen de la pol·linització d’insectes. La pèrdua d’aquests insectes pol·linitzadors no només podria accentuar el problema de la fam, sinó acabar amb els ingressos dels grans cultius comercials del planeta que també depenen d’aquest sistema com el cafè, el cacau o les ametlles.

Segons els científics, la humanitat està explotant de tal manera els ecosistemes que li envolten per a aconseguir energia, materials i aliments, que la Terra cada vegada té més dificultats per a continuar generant matèries primeres. Les causes d’aquesta pèrdua de biodiversitat “sense precedents” són els canvis en l’ús de la Terra i oceans, la sobreexplotació de recursos, l’impacte d’espècies invasores i el canvi climàtic.

El canvi climàtic contribueix a la pèrdua de la biodiversitat

És impossible salvar la biodiversitat si no s’actua per a frenar el canvi climàtic. El canvi climàtic ha contribuït a la pèrdua de la Biodiversitat en múltiples àrees. D’una banda el nivell del mar de 16 a 21 centímetres des de 1900, ha perjudicat la supervivència dels ecosistemes costaners, mentre que un increment de la temperatura a 2° – en cas de complir amb els objectius de l’Acord de París-, augura que creixerà un 5% el nombre d’espècies en perill d’extinció.

Des de la dècada dels 80 la contaminació produïda pels plàstics ha generat més de 400 zones mortes en els oceans on les espècies autòctones que habitaven no poden sobreviure – gairebé 245.000 km 2 de terreny-.

La contaminació dels oceans ha posat en perill d’extinció una tercera part dels mamífers marins

A més cada any les grans companyies aboquen més de 300 tones de metalls pesants, dissolvents i altres residus industrials. Aquestes pràctiques han contribuït al fet que els manglars costaners hagin reduït la seva extensió un 25% i al fet que un 33% dels esculls de coral, un 40% dels amfibis i més d’una tercera part dels mamífers marins, es trobin en perill d’extinció.

El mateix succeeix amb els boscos –grans embornals de CO2- i lloc de residència de milers d’espècies vertebrades i invertebrades, que actualment només cobreixen un 68% del total de la superfície que cobrien abans de l’era industrial.

És impossible salvar la biodiversitat sense salvar el clima, i viceversa

D’altra banda segons informa Greenpeace en un dels seus comunicats: “Si fallem protegint la naturalesa, perdem la nostra millor arma en la lluita contra el canvi climàtic”. I és que la pèrdua d’ecosistemes marins i grans zones de vegetació, grans embornals de CO₂ i pulmons del planeta, també accentuen el problema del canvi climàtic.

Aquestes dades alerten que no és possible salvar la biodiversitat sense salvar el clima, i viceversa. Els canvis del clima provocats pels Gasos d’Efecte d’hivernacle, afecten al seu torn a la pèrdua d’espècies i ecosistemes que han d’adaptar-se a noves condicions climàtiques o morir. Mentre que la pèrdua d’ecosistemes marins o vegetals, que capturen CO₂ agreugen el problema del canvi climàtic. L’única forma de frenar la pèrdua de la biodiversitat i el canvi climàtic, és canviar a una economia de consum ZEO – zero emissions-.

La sisena extinció massiva d’espècies s’accelera

Un dels investigadors d’aquest estudi de l’IPBES, Lluís Brotons assegura que ens trobem davant la sisena extinció massiva d’espècies. “Les dades demostren que els nivells d’extinció d’espècies i d’erosió i pèrdua de funcionalitat dels medis naturals està avançant a una velocitat que no es troba ni en els registres fòssils” assegura Brotons a La Voz de Galícia.

El científic alerta que el procés d’extinció s’ha accelerat especialment en els últims 30 a 40 anys, i que ens trobem davant una emergència global. Aquesta erosió del planeta Terra també afectarà la pèrdua d’eines que ofereix la naturalesa com la pol·linització, essencial per a l’agricultura i la depuració de l’aigua, essencial per a regular el clima.

Els organismes polítics tenen dos anys per a salvar la biodiversitat i el clima

Malgrat els dramàtics resultats d’aquest informe de l’IPBCS molts dels seus científics han deixat clar que no cal resignar-se i que encara podem actuar en aquests dos últims anys. Aquest període de temps serà crucial perquè els líders polítics prenguin mesures ZEO per a frenar el canvi climàtic i accions específiques per a la naturalesa.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat