L’equip intern de PlataformaZEO ha calculat la petjada de carboni de la Trobada ZEO celebrada el passat 17 de març de 2019 amb 221 kg d’escombraries recollits. Per a realitzar el còmput s’ha fet un càlcul aproximat dels desplaçaments dels assistents i altres materials de gestió, amb un resultat de 23,42 kg emesos. També s’ha realitzat un càlcul de les emissions de CO₂ que es generaran en reciclar els residus recollits durant l’activitat.

Segons una aproximació dels quilos recollits per categoria, es generaran 0,3 kg de CO₂ en reciclar Paper, 8,7 kg dels envasos, 0,6 kg del vidre i 78,20 kg en reciclar residus no classificables. Si bé en reciclar tots aquests residus hem generat un total de 88 quilos de CO₂, la quantitat d’emissions continua sent molt de menor de la qual es produiria en deixar les escombraries abandonades en la natura. A més d’evitar posar en risc els boscos –grans embornals de CO₂-, hem retornat a la cadena de reciclatge el material amb el qual es van fabricar aquests residus per a així poder reaprofitar-los (economia circular).

Fabricar de zero matèries primeres emet el doble de CO₂ que fabricar-les amb material reciclat

I és que aconseguir una matèria primera des de zero és molt més contaminant que reciclar un material i donar-li un nou ús. Per exemple, per cada quilogram de plàstic que es fabrica des de zero, s’emeten uns 3,5 kg de CO₂ a l’atmosfera, mentre que per cada quilo de plàstic que fabriquem amb matèria reciclada només emetem 1,7 kg de CO₂. Pot semblar una mínima diferència, però, I si ho extrapolem a grans quantitats? Per a fabricar 1 tona de plàstic des de zero estaríem emetent 3,500 kg de CO₂, mentre que si ho fem amb plàstic PET, emetríem 1,700 kg de CO₂.

Reciclant vidre reduïm un 20% les emissions de CO₂

El mateix succeeix amb materials com el vidre, el material més fàcilment reciclable i mal·leable. El vidre reciclat necessita un 26% menys d’energia que la seva fabricació des de zero, a partir d’una matèria primera. Per això reciclant vidre reduïm un 20% les emissions a l’atmosfera durant el procés de producció, i contaminem un 40% menys d’aigua. Per cada tona de deixalles de vidre que es reciclen s’eviten a l’atmosfera 315 kg de diòxid de carboni.

Fabricar matèries primeres des de zero gènera el doble d’emissions de CO2 que fabricar-les amb materials reciclats. El reciclatge, encara que sigui una de les accions menys agressives per a frenar l’escalfament global, és una acció necessària i una gran ajuda per a reduir el nivell d’emissions de l’atmosfera.

Fins i tot grans quantitats d’escombraries orgàniques, si són abandonades i no tractades, poden emetre metà, un altre dels Gasos d’Efecte d’hivernacle perjudicials per a l’escalfament global.

Els residus abandonats en el bosc produeixen Gasos d’Efecte d’hivernacle en descompondre’s

A més del factor mediambiental, els residus abandonats també són perjudicials per a la fauna. Sobretot si parlem de residus abandonats en el mar, és ja comú veure imatges d’animals com tortugues, ocells o balenes i dofins, que han mort en ingerir tota classe de plàstics o envasos produïts per l’ésser humà.

És per això que gràcies a les accions de recollida i classificació de residus realitzades pels ZEOfans, s’ha evitat que molts animals acabin ingerint aquests residus. A més, també s’han evitat emissions de CO₂ durant llargs períodes de temps. Més enllà de ser una qüestió estètica, els residus abandonats generen Gasos d’Efecte d’hivernacle en degradar-se.

Només a Espanya, el reciclatge evita l’emissió d’unes 500 tones de CO₂ a l’atmosfera a l’any – segons dades del Climate Reality Project Spain-. Per això recollir la brossa abandonada dels boscos és una acció ZEO que no suposa una gran inversió – com per exemple ho seria passar-te a la mobilitat elèctrica-, i que està a l’abast de tots.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat