La font més important d’emissions de CO2 a nivell mundial prové del transport de mercaderies i persones. L’impacte produït per aquest sector sobre l’efecte hivernacle i el canvi climàtic és tal, que sobrepassa el conjunt de les emissions industrials. De fet, a les grans ciutats sense activitat industrial les emissions de gasos contaminants originades pel trànsit rodat arriben al 70% del total. I això es déu a que actualment el 99% del sector del transport privat a motor utilitza energia procedent de combustibles fòssils.
És obvi, per tant, que un canvi de paradigma cap al vehicle elèctric és, sens dubte, la millor solució a aquest problema.
Avui dia els vehicles elèctrics de tot tipus (cotxes, motos i furgonetes) compten amb prestacions suficients per cobrir les necessitats de mobilitat diària de la majoria de la població, en els àmbits urbans i interurbans. Els seus avantatges més destacables són el menor consum energètic, la no emissió de gasos contaminants a l’atmosfera, i que la recàrrega de les bateries es pot fer a partir d’energies renovables (i a un preu molt econòmic).
Afortunadament, la demanda i l’interès per aquest tipus de vehicles és cada cop més gran; però sens dubte la seva compra efectiva a Espanya és del tot insuficient.
Segons l’informe “Un modelo de transporte descarbonizado para España en 2050” elaborat per la consultoria Monitor Deloitte, Espanya tenia l’any 2015 una xifra equivalent a una quota de mercat de vendes de cotxe elèctric del 0,2%, molt per sota d’altres països europeus com Noruega (23 %) o Holanda (10 %).
I per poder complir els objectius de reducció d’emissions de CO2 que ha imposat la Unió Europea, es necessitarien uns 300.000 cotxes elèctrics l’any 2020, entre 1,5 i 2 milions al 2025, uns 6 milions al 2030 i al 2040 ja no es podrien vendre vehicles amb motor de combustió interna.
Per això, entenent que és necessària l’obtenció de tot tipus d’ajudes per impulsar aquest gran canvi cap a l’expansió del vehicle elèctric, des de Zero Emissions Objective hem iniciat una campanya per aconseguir una ampliació dels punts de recarrega públics, que facilitin i normalitzin l’ús d’aquests vehicles.
Aquesta campanya parteix de l’elaboració d’un informe sobre la situació actual i les previsions a curt termini dels punts de recàrrega d’accés públic, mitjançant la consulta a diversos Ajuntaments de Catalunya, que ens permeti conèixer la situació real per tal de dur a terme les accions d’impuls necessàries.
Les conclusions de l’informe seran publicades en un proper article a la nostra web.