Si s’apliquessin les lleis de la física, el nostre globus terraqüi hauria de girar de manera perfecta sobre l’eix invisible que uneix el Pol Nord i el Pol Sud. Però la realitat no és així.

De manera natural, els pols geogràfics —els extrems nord i sud de l’eix entorn del qual gira la Terra— oscil·len al llarg del temps a causa de petites variacions en l’atracció de la Lluna i el Sol i, potencialment, al moviment del nucli i el mantell de la Terra.

Però l’any 2016, un equip d’experts de la NASA va començar a investigar i va detectar una anomalia a l’eix de rotació de la Terra que no tenia res a veure amb aquestes variacions naturals. Pel que sembla, en les últimes dècades l’eix de rotació de la Terra havia estat oscil·lant constantment, encara que aquesta alteració era molt petita.

El mateix any, aquest equip de científics va publicar els resultats de la recerca d’aquest fenomen a la revista Science Advances. L’article va demostrar que el canvi climàtic era una de les causes d’aquesta oscil·lació constant. L’alteració que l’escalfament global provoca en la gran massa d’aigua i en les masses de gel del planeta, estava modificant la inclinació de la nostra Terra.

El “moviment polar” és el canvi de l’eix rotacional a causa del desglaç dels pols

El desglaç dels pols genera canvis en la distribució del pes i com a conseqüència d’això, el curs del Pol Nord i el moviment de l’eix rotacional de la Terra en relació amb la seva escorça, estaven canviant. Els experts van definir aquest moviment rotacional com el “moviment polar”.

Segons els experts, la unió de tres fenòmens concrets desplaça l’eix de rotació terrestre:

Pèrdua de massa a Groenlàndia: En descongelar-se part de l’escorça gelada de Groenlàndia la seva massa es veu alterada – s’ha reduït-. Aquest fenomen ha repercutit en la forma en la qual es desplaça l’eix de rotació terrestre.

El moviment i el desglaç de les glaceres: Causen canvis significatius en la densitat de la gran massa d’aigua que embolcalla la Terra.

Els corrents de convenció del mantell terrestre: Aquests corrents que es produeixen a causa de la gravetat, són els encarregats de desplaçar els continents i plaques litosfèriques que es troben damunt del mantell. A més, també influeixen en el moviment polar.

Una nova recerca confirma la responsabilitat del canvi climàtic i assegura que la inclinació s’accelera

Una nova recerca publicada aquest mes d’abril del 2021 mostra que el canvi climàtic està accelerant de manera dràstica la inclinació del nostre planeta. La nova recerca de la revista Geophysical Research Letters, suggereix que l’escalfament global de la Terra causat per l’ésser humà i les extraccions subterrànies d’aigua en determinades regions, estan modificant de manera substancial l’eix de rotació dels pols.

I no només això, l’estudi arriba a la conclusió que entre el 1995 i el 2020, la velocitat de moviment dels pols ha augmentat unes 17 vegades en comparació amb la velocitat mitjana entre el període del 1981 i 1995.

Segons els experts i les projeccions realitzades amb diferents variables, sent el canvi climàtic la principal, l’eix de rotació s’inclina uns 10 centímetres l’any. Això vol dir que en els últims cent anys s’ha desplaçat uns 10 metres.

La falta d’aigua també afecta la rotació dels pols

Encara que els investigadors de l’estudi publicat el 2016 van assegurar que la causa més gran del desplaçament dels pols era el desglaç de Groenlàndia, aquest darrer estudi, va descobrir que els canvis en la quantitat d’aigua continguda en els continents també podrien afectar l’eix de rotació dels pols.

Segons Surendra Adhikari i Erik Ivins, encara que la causa predominant sigui el desglaç, el període de sequera que fa anys envaeix Euràsia, també podria haver impulsat el moviment del pol cap a l’est.

I és que, un descens significatiu de la pluja al llarg del temps provoca el desplaçament de massa terrestre. De totes maneres, els científics no van descartar que aquest període de sequera podria ser cíclic: “Es tracta d’un fenomen natural que caracteritza totes les sèries temporals de rotació de la Terra des del 1899″.

En aquest sentit, les dades no són concloents respecte si aquests canvis climàtics són causats per l’ésser humà, però tot apunta al fet que l'”acceleració” dels mateixos són resultat de l’activitat humana.

Hem de tenir en compte que almenys el 97% de la comunitat científica coincideix en l’existència del canvi climàtic i el seu origen antropogènic. Encara que, segons la teoria dels cicles de Bond o cicles climàtics de la Terra, el clima fluctua cada mil cinc-cents anys des de l’Holocè, des de l’inici de la industrialització i l’arribada de l’economia fòssil, aquests canvis en el clima i en els cicles climàtics naturals podrien haver-se avançat o escurçat.

Com ens afecta aquesta inclinació de l’eix de rotació?

Encara que la comunitat científica està investigant els possibles efectes adversos d’aquesta inclinació de la Terra a llarg termini, les dues recerques que hem esmentat apunten al fet que podria ocasionar canvis en el clima de la Terra.

Hem de tenir en compte que, durant el segle XX, a causa del canvi climàtic, unes 7.500 giga tones de gel s’han fos a Groenlàndia. Això equival al pes de més de 20 milions d’edificis de l’Empire State.

Tot i així, de moment l’investigador Erik Ivins ha assegurat que aquesta inclinació no tindrà cap conseqüència negativa per l’ésser humà. Únicament que, gràcies a aquests coneixements, els científics podran distingir entre el moviment polar causat per la naturalesa i el causat per l’home.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat