Els últims dies han estat marcats per un temporal extrem on les pluges han copat els telenotícies i han aturat el funcionament normal de les línies de transport i les escoles, per posar alguns exemples. Els forts vents i les pluges abundants han obert novament un debat que es manté present cada cop que el clima se’n va fins a extrems insospitats: fins a quin punt afecta el canvi climàtic en aquests successos climatològics?

La borrasca Glòria ha fet que a zones com a Alacant, ara mateix, estigui nevant, que rius que restaven secs ara s’estiguin desbordant, que les platges de la costa hagin desaparegut i que els arbres de les grans ciutats hagin caigut sobre els cotxes i els edificis. La normalitat s’ha alterat i vivim processos anormals que, com no podia ser d’altra forma, ens mantenen en alerta. A més a més, les pèrdues materials i econòmiques van sent majors a cada dia que passa, i els ajuntaments i organitzacions governamentals busquen solucions ràpides i mesures ZEO per a afrontar la crisi climàtica. Fins i tot hi ha hagut morts durant el fort temporal de la borrasca Gloria.

Una part de la comunitat científica afirma que el canvi climàtic i els climes extrems mantenen una estreta relació. I és que, observant els fenòmens viscuts durant els últims anys, sembla evident que els temporals s’estan duent als extrems. Que hi ha de cert en tot això?

La relació entre el clima i el canvi climàtic

Existeixen diferents corrents d’opinió respecte a si aquests climes extrems es relacionen de forma directa amb el canvi climàtic. Durant aquests dies, i a causa de l’impacte de Gloria arreu del territori espanyol, han sigut varis els experts que han donat la seva opinió respecte a aquesta afirmació tan controvertida.

El catedràtic en geografia i expert en clima Jorge Olcina manté que «aquest temporal té una relació directa amb el la pujada de temperatura a l’Àrtic». Això, segons ell, fa que les situacions de gota freda es puguin produir a qualsevol època de l’any, i que aquestes situacions es provoquin al mateix Mediterrani, i que no vinguin pas de l’Atlàntic.

El meteoròleg Roberto Granada, per la seva banda, opina que «encara és d’hora per establir una relació directa entre Gloria i el canvi climàtic, però si que és veritat que els patrons estan canviant». I és que, segons ell, «durant les últimes dècades ha augmentat la temperatura del Mediterrani i axó facilita fenòmens més violents a causa del contrast amb l’aire fred».

La urbanista Miriam García Gracía explica que és molt probable que, a causa d’aquests forts temporals, els ajuntaments hagin d’escollir quines platges volen salvar, doncs «és insostenible poder mantenir durant tant de temps les platges artificials». Ella opina que aquests fenòmens aniran a més al llarg dels propers anys, i que s’hauran de prendre mesures ZEO a nivell governamental per a poder evitar mals majors.

“Aquest temporal té una relació directa amb el la pujada de temperatura a l’Àrtic”

Jorge Olcina

Catedràtic en geografia

Què passarà si no es redueixen les emissions de CO2?

Sembla evident que les tendències estan canviant al llarg dels últims anys, que les temperatures estan augmentant a causa del canvi climàtic i que això, per conseqüència, està afectant directament als temporals que es viuen al llarg de l’any.

Aquests fenòmens meteorològics extrems poden arribar a convertir-se en norma si no s’aturen les emissions de CO2 que fan que s’augmenti la temperatura global del planeta i que, entre altres, es desglacin els pols, augmenti el nivell del mar i inclús es posi en perill les primeres línies de mar en molts indrets del món.

Per a això, s’haurien de reduir les emissions procedents de la crema de combustibles fòssils com el petroli, el gas natural i el carbó i implementar mesures ZEO que ajudessin a complir les noves normatives de consum. Això, faria que l’escenari millorés notablement i que la petjada i les emissions de CO2 no impactessin de forma tan directa contra el clima actual.

Pel moment, el President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ja ha apostat per un «pla d’acció immediata» per a solucionar la catàstrofe que ha suposat Gloria a les Terres de l’Ebre. D’altra banda, l’Ajuntament de Girona ha començat a prendre mesures per a evitar el desbordament del riu Onyar, mentre que a Badalona, per exemple, el tinent d’alcalde Rubén Guijarro ha fet una avaluació «in situ» de tots els danys per a poder realitzar un informe de la situació.

La implicació d’aquest tipus d’organismes ha de servir per a poder evitar els danys que causen aquests nous fenòmens meteorològics, que es poden combatre tant amb mesures de caràcter mediambiental com amb solucions urbanístiques que redueixin els problemes derivats del mal temporal.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat