En els darrers anys el sector de l’alimentació i del cultiu s’han vist notablement perjudicats per l’escalfament global. Els canvis en els cicles del clima i la pujada de les temperatures han posat en perill l’agricultura i la vida dels que depenen únicament d’ella com a font d’ingressos, com succeeix en la majoria de països en vies de desenvolupament.

El canvi climàtic donarà peu a una gran transformació de l’agricultura mundial. Segons l’Institut Internacional de Polítiques Alimentàries (IFPRI) les onades de calor, les sequeres i les inundacions alteraran les zones de cultiu dels quatre aliments bàsics: l’arròs, el blat, el blat de moro i la soia.

El canvi climàtic generarà pèrdues econòmiques i canvis en les tècniques de l’agricultura

Per fer front a aquesta nova situació i a les possibles pèrdues econòmiques, el preu de mercat d’aquests productes pujarà, i els agricultors hauran d’acollir noves tècniques per a adaptar-se a les noves condicions climàtiques.

En aquest sentit, el sector vinícola també haurà de combatre els efectes del canvi climàtic. De fet, algunes de les conseqüències de l’emergència climàtica ja han perjudicat aquest sector gastronòmic i gurmet.

El Priorat català ha vist reduïda més d’un 30% la seva producció a causa del canvi climàtic

Per exemple, a Espanya, durant els últims deu anys les comunitats autònomes més càlides com la Gran Canària o les Illes Balears han perdut entorn del 30% de la superfície conreada de vinya a causa de la pujada de les temperatures. El mateix ha ocorregut al Priorat català, on la producció s’ha vist reduïda també entre un 30 i un 50% a causa de les plagues, les onades de calor i els incendis.

Castella-la Manxa, un dels bressols del vi a Espanya, tampoc queda exempta de l’impacte del canvi climàtic. Mentre que el raïm “ull de llebre” aguanta perfectament les elevades temperatures, altres varietats franceses com el Chardonnay o el Merlot cada vegada tenen més dificultats.

A Espanya els experts utilitzen l’escala climàtica de Winkler, que va de l’escala I -raïm vinífer-, a l’escala V -raïm no vinífer-, per a calcular la productivitat de les seves vinyes. Ara mateix la major part de la península es troba en l’escala IV, a un pas que sigui impossible produir vi.

Si no complim amb els objectius de reducció d’emissions recollits en l’Acord de París 2015, en els pròxims anys serà gairebé impossible conrear un raïm vinífer algunes regions d’Espanya.

Segons proves de simulació realitzades per experts del Departament de Biologia Evolutiva de Harvard, si la temperatura augmenta , podria desaparèixer fins a un 51% del territori global de vinya de qualitat. Mentre que amb un augment de 4°C es podria perdre fins al 77% d’aquest territori.

Reduir les emissions GEH és fonamental per reduir el desordre climàtic que afecta les vinyes

Reduir les emissions GEH és fonamental per salvar la vinya i mantenir a ratlla les conseqüències del canvi climàtic. La inacció climàtica donarà peu a un increment fins i tot major de pluges a destemps, de primaveres – estació en la qual la planta està creixent i necessita més aigua-, més seques, calamarses inesperades que acaben amb tota una collita, canvis en els temps de verema… Desordres climàtics que amenacen amb la fi de la viticultura.

Solucions per la supervivència del vi davant el canvi climàtic

Així i tot, en l’última dècada la comunitat internacional i científica, junt amb el sector vinícola han començat a treballar per descobrir com fer front als innegables impactes que generarà el canvi climàtic en la viticultura. Des del 2005 s’organitza la Conferència Mundial de Canvi Climàtic i Vi -que històricament ha comptat amb la participació d’Al Gore i Kofi Annan-, per trobar solucions que permetin la supervivència econòmica i biològica de la producció vinícola.

Són molts els organismes i entitats que treballen per salvar la vinya davant els desajustos climàtics del present i els del futur, que seran encara més accentuats.

Una de les solucions proposades per aconseguir-ho és l’ús de varietats de raïm més tolerants davant les altes temperatures. Al llarg dels últims segles han existit entre 7.000 i 11.000 varietats de raïm. Algunes han desaparegut i altres han mutat i s’han adaptat depenent del territori on han crescut.

Així i tot, es calcula que en el món només s’està utilitzant un 1% dels diferents tipus de raïm. Només un reduït nombre de vinyes conegudes, com el Cabernet Sauvignon, Merlot o Chardonnay ocupen aproximadament el 35% dels 10 milions d’hectàrees de cultiu de vinya que hi ha a la Terra.

Un dels punts de partida per la supervivència de la vinya és la recerca i l’ús de varietats més tolerants amb les altes temperatures, la qual cosa permetria limitar les pèrdues de les superfícies de vinya a un 24%.

L’International Wineries for Climate Action als EUA treballa per trobar solucions a aquesta qüestió a través de la recerca en aquesta àrea. Recuperant algunes varietats de raïm perdudes que comptaven amb un cicle llarg i una maduració tardana, es podrien evitar grans pèrdues en el sector vinícola. “Ressuscitar raïm pot servir per a lluitar contra el canvi climàtic” van explicar alguns dels representants d’aquest lobby a El País. Ells tenen molt clar que “canviar el vi és la manera de salvar el vi”.

Les vinyes d’altura podrien salvar la producció de vi davant el canvi climàtic

Per això, una altra de les opcions que ja s’estan fent notar a escala internacional és l’extensió de les denominades vinyes d’altura. Molts cellers estan traslladant les seves vinyes a zones amb més altura, on, encara que creixin en condicions extremes, suportant pluges, vent i temperatures fredes, presenten més possibilitats de sobreviure.

El canvi climàtic ha donat lloc al fenomen dels vins d’altura collits en zones muntanyenques per sobre dels 1.000 metres, en països europeus com Espanya i Itàlia i a tota Amèrica Llatina.

A Catalunya, Cellers Torres va ser una de les primeres a apostar per conrear vinyes a la muntanya, a Tremp, per intentar sufocar els efectes de l’excés de calor sobre les vinyes. El celler Borda Sabaté va apostar per conrear en algunes zones dels Pirineus com La Cerdanya o Andorra, mentre que els cellers Castell d’Encús ho van fer en l’àrea de Talarn.

La producció de vi ha crescut en regions com el Regne Unit, Europa Central o els Països Nòrdics

Tenint en compte aquesta tendència, no resulta tan estrany que en els últims anys hàgim notat una creixent proliferació de vinyes en regions i àrees en les quals històricament la vinya mai havia aconseguit prosperar. Un exemple d’això és el creixement del cultiu de vinyes en països com el Regne Unit, Europa Central i els Països Nòrdics.

L’altra cara de la moneda d’aquesta problemàtica del sector vinícola és que aquesta crisi climàtica també podria suposar una oportunitat perquè els territoris més freds puguin començar a produir vi.

A Espanya, els grans cellers podrien migrar les seves vinyes de les regions més devastades pel canvi climàtic i càlides com Andalusia, La Manxa o el Mediterrani, a regions més fredes com El Bierzo, Galícia, Astúries o Aragó.

Malgrat les mesures d’adaptació, el sector vinícola podria sofrir grans pèrdues

Malgrat totes aquestes formes d’adaptació que està duent a terme el sector vinícola, la majoria de cellers i economies vinícoles patiran grans pèrdues a causa de les conseqüències del canvi climàtic. Per això és important recordar que és possible evitar o reduir aquestes pèrdues fent front al canvi climàtic i complint els objectius de l’Acord de París.

Perquè duent a terme els avenços i compromisos ZEO adoptats per la comunitat internacional, som a temps de salvar aquest sector gastronòmic mil·lenari.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat