Segons la comunitat científica i mèdica, situacions de crisis com la que vivim ara amb la pandèmia global del COVID19, estan connectades amb altres qüestions de base com el canvi climàtic, la contaminació de l’aire o la pèrdua de la biodiversitat.

L’ONU ja va alertar fa unes setmanes que el canvi climàtic serà, a la llarga, molt més mortal que el Coronavirus. Enfront de les més de 119.000 morts que ha provocat aquest desconegut virus que es va originar a la província de Wuhan, l’OMS presenta una altra dada igual de preocupant: Entre 2030 i 2050 cada any moriran 250.000 persones addicionals a causa del canvi climàtic.

La relació entre proliferació de virus i canvi climàtic

La comunitat científica s’ha començat a qüestionar aquests dies, si la ràpida propagació d’aquesta malaltia ha tingut alguna cosa a veure amb el canvi climàtic. Encara que no existeix cap evidència que ho confirmi, tot apunta al fet que l’escalfament global afavoreix el desenvolupament de les malalties epidèmiques i contagioses.

Des d’Atmos Research-Consulting, centre de recerca sobre canvi climàtic asseguren que algunes malalties com el Zika, que es transmeten via animal en mosquits i paparres podrien augmentar la seva ràtio de propagació a causa de la pujada de la temperatura planetària. En el cas de COVID, no obstant això, Katharine Hayhoe, CEO del centre assegura que “són els humans els qui transmeten el Covid-19, per la qual cosa el canvi climàtic no està afectant significativament la propagació de la malaltia”.

L’Èbola, el VIH, la Grip avial i fins i tot el COVID19 són conseqüències indirectes de l’acció humana en el medi ambient

Altres ONGS com a WWF també han parlat sobre la relació entre la reproducció de virus i el canvi climàtic fent al·lusió al vincle entre les malalties que terroritzen el planeta i la pèrdua de la biodiversitat. Algunes malalties emergents com l’Èbola, el VIH, la grip aviària i fins i tot el COVID19, no són aleatòries, són conseqüència indirecta de l’impacte de l’ésser humà en ecosistemes naturals.

L’evidència més clara i que estableix un ampli consens entre la comunitat científica és que l’augment de la temperatura de la Terra, conseqüència directa del canvi climàtic, afavoreix la replicació dels virus així com la creació de condicions òptimes perquè es reprodueixin i viatgin. En temperatures al voltant de 28 o 29 graus el virus treballa i es multiplica d’una forma excel·lent.

El número de casos de dengue s’ha multiplicat des de 1950

Aquest és el cas de la malaltia del dengue. Aquest virus que es transmet a través dels mosquits s’ha multiplicat exponencialment des de 1950, quan va començar a produir-se l’increment de les temperatures a causa de l’explotació dels combustibles fòssils.

L’any passat, els casos d’aquesta malaltia que afecta en major mesura a la població infantil i que té una taxa de mortalitat del 2,5%, es van veure àmpliament incrementats. Segons l’AMSE (Associació de metges d’exterior), s’estima que anualment unes 975.000 persones moren a causa del dengue

Els científics també han mostrat preocupació davant la proliferació dels virus a les mans dels ocells, els cicles migratoris dels quals s’han vist àmpliament afectats pel canvi climàtic. Els ocells poden actuar com a vehicles i transportar el virus a regions o zones totalment noves. Localitzacions on potser, per condicions socioeconòmiques precàries, la mortalitat pot ser fins i tot més elevada.

La gran paradoxa: Les mesures restrictives del COVID19 milloren la salut del nostre planeta

Paradoxalment, la proliferació del Coronavirus està tenint un impacte positiu sobre el medi ambient. Les mesures de confinament i el cessament parcial de l’economia decretats pels diferents governs estatals han reduït els nivells de contaminació de l’aire i prometen haver suposat una important reducció d’emissions.

Tant que, només a la Xina -el país que més CO₂ emet en l’àmbit mundial-, durant el mes d’estat d’alarma es va aconseguir evitar l’emissió de fins a 200 milions de tones de CO₂. Els experts asseguren que això es tradueix en una reducció del 6% de les emissions mundials durant aquest període.

Encara que no existeixen evidències científiques prou contundents per afirmar que el canvi climàtic ha tingut quelcom a veure en la proliferació del COVID19, els experts afirmen que l’escalfament global és un factor de risc per a la propagació de molts altres tipus de virus.

La necessitat de ser ZEO -zero emissions- en l’àmbit global es converteix, per tant, en una urgència. Si fem front al canvi climàtic, evitem futures pandèmies. Si cuidem la salut de la Terra, cuidem la nostra salut.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat