En els últims anys, tota la societat s’ha bolcat a disminuir la seva petjada de carboni per a complir amb els objectius proposats per la Unió Europea i la Comunitat Internacional: reduir les emissions GEH un 55% per al 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica el 2050.

Les persones estan activant la seva consciència climàtica i tenen en compte l’impacte mediambiental de les marques abans de decidir-se a comprar un producte o un altre, o abans de triar un nou vehicle o contractar el subministrament energètic de casa seva. Per la seva part, els petits municipis i fins i tot les associacions veïnals locals han començat a activar noves propostes, estratègies i accions per reduir la petjada de carboni dels seus habitants.

Tanmateix, el que més preocupa la comunitat internacional és l’enorme contribució de les empreses al canvi climàtic. I és que un informe publicat per Carbon Disclosure Project (CFP) el 2017 va revelar que des del 1988, el teixit empresarial ha estat responsable del 71% de les emissions globals de GEH (Gasos d’Efecte d’hivernacle).

Concretament, l’informe The Carbon Majors Database del CDP va demostrar que, entre el 1988 i el 2015, al voltant de cent empreses havien estat responsables del 71% de les emissions de GEH mundials.

I, precisament, aquesta va ser una de les raons per les quals el 2015 la Unió Europea va decidir activar el Mercat de Drets d’Emissió de Carboni (RCDE UE), per obligar a les majors empreses i corporacions emissores de CO₂ a comptabilitzar i compensar les seves emissions.

En aquest moment, es va estipular que aquelles empreses que emetessin més de 2.500 tones de COhavien de començar a pagar per cada tona emesa.

Però, això no significa que la resta d’empreses estiguin exemptes de contribuir a la lluita contra al canvi climàtic. Encara que no estiguin obligades a pagar per les seves emissions, perquè no arriben al còmput estipulat pel RCDE UE, també haurien de treballar en estratègies per reduir la seva petjada de carboni.

De fet, durant la passada COP27, l’ONU va publicar una nova Guia per prevenir i reduir el greenwashing amb recomanacions perquè les empreses assumeixin autèntics compromisos ZEO i estableixin plans basats en l’evidència científica per complir-los.

Les petites empreses també haurien de prendre responsabilitat i reduir les seves emissions

Les empreses haurien de reduir la seva petjada de carboni no només per tractar d’atreure els consumidors del segle XXI, cada vegada més conscienciats amb comprar només a aquelles empreses que hagin anunciat la seva data per ser ZEO o disposin d’un pla per aconseguir-ho, sinó perquè és responsabilitat de tots frenar l’emergència climàtica i l’escalfament global.

En aquest sentit, actualment un gran nombre d’empreses compensen les seves emissions contribuint econòmicament en projectes sostenibles: macro instal·lacions de plaques solars, implementació de sistemes de recollida de residus, projectes de reforestació, etc.

La tarifació de les emissions de carboni permet a les empreses emissores de CO₂ o altres gasos GEH compensar les seves emissions comprant crèdits que financen projectes per estalviar carboni en altres llocs.

Les companyies cada vegada ens sorprenen més apostant per sistemes de compensació híbrids, locals o innovadors. I és que l’últim any s’ha popularitzat la compensació d’emissions mitjançant llits d’algues que fixen el CO₂.

De fet, algunes empreses especialitzades en sostenibilitat i organitzacions sense ànim de lucre dedicades al desenvolupament de sistemes de fixació de preus del carboni estan intentant avaluar com incorporar el paisatge marí, l’anomenada Posidònia, al sistema voluntari de crèdits de carboni més gran del món, el Verified Carbon Standard (VCS).

Les organitzacions de fixació de preus del carboni volen quantificar el CO₂ que emmagatzema el món marí. A aquesta solució de captació de CO₂ se la coneix popularment com el “carboni blau”.

L’estandardització del mercat de “carboni blau” podria ser un òptim mecanisme per compensar emissions

Totes les empreses haurien d’activar accions o plans específics per reduir de manera real les seves emissions i contribuir de manera directa a la lluita contra el canvi climàtic. Tanmateix, a vegades, el procés per a aconseguir-lo requereix canvis importants en els sistemes de producció o subministrament. Canvis que no podran ser immediats.

És per això que moltes empreses conscienciades amb la crisi climàtica, que volen activar la seva RSC (Responsabilitat Social Corporativa), decideixen començar compensant les seves emissions mitjançant sistemes de certificació validats i fiables.

Una vegada que l’empresa decideix compensar les seves emissions, primer ha de calcular quina és la seva petjada de carboni i en quin projecte vol compensar-la, en aquest cas, per exemple, podria ser en una iniciativa de restauració de les prades marines.

És crucial tenir en compte que les prades marines del Mediterrani tenen un gran valor, no només en termes de biodiversitat, sinó també de mitigació del canvi climàtic, perquè permeten fixar i retenir CO₂ durant llargs períodes de temps.

En aquest sentit, el sistema de fixació de preus del “carboni blau” podria permetre que iniciatives de conservació com Save Posidònia Project, ONG situada a les Illes Balears, concretament a Formentera, poguessin finançar el seu treball mitjançant la venda de crèdits de carboni certificats.

De fet, des de Save Posidònia Project asseguren que les iniciatives sobre el carboni serien una forma molt efectiva tant per a la restauració, mitjançant la plantació i recuperació natural de les prades ja danyades, com per a la conservació, evitant que es produeixin més deterioracions.

A Espanya, aquests crèdits de carboni i les compensacions podrien finançar un millor tractament de les aigües residuals en els complexos turístics de les illes balears, tot això amb l’objectiu de preservar aquestes algues que actuen com a embornal natural del Planeta. De fet, actualment, existeix una legislació introduïda en el Decret llei de Posidònia del 2018, que prohibeix danyar les prades submarines del Mediterrani i fondejar-hi.

Primeros pasos en la investigación e implementación de sistemas de compensación mediante algas

L’empresa Verra, pionera en la recerca i el desenvolupament d’aquest mecanisme de compensació, va registrar a Colòmbia el seu primer projecte de carboni blau. A través seu, en un període de trenta anys, segrestaran al voltant d’un milió de tones de CO₂ mitjançant la gestió sostenible d’un ecosistema de manglars submarins -formats per algues, plantes marines i altres microorganismes-.

Això seria l’equivalent a eliminar de la circulació uns 7.000 cotxes de la carretera. En aquest sentit, les prades marines com les de la posidònia, una planta terrestre amb característiques similars a les algues, són sistemes que podrien permetre el mateix nivell de captura d’emissions.

No obstant això, la compensació mitjançant el carboni blau encara és considerada per molts com un sistema en “fase de proves” a causa de la complexitat que existeix a l’hora de fer-ne els càlculs.

Perquè per establir un valor de referència és necessari tenir dades de quanta degradació tindria lloc sense aquesta gestió sostenible, i quina quantitat de carboni es podria estalviar mitjançant les mesures de conservació finançades amb crèdits de carboni. També, quant CO2 evitaríem que s’alliberés al mar a causa de la degradació, gràcies a la gestió sostenible d’aquests ecosistemes.

Amy Schmid, directora de solucions climàtiques naturals de Verra va explicar al mitjà DW, que per establir aquest valor de referència han de “mirar les dades històriques dels últims deu anys, per exemple, a través de l’ancoratge de vaixells que ha afectat el fons marí o les prades, o observant una zona similar que ha estat exposada als mateixos factors d’estrès”.

Malgrat la complexitat que presenta aquesta solució ZEO -zero emissions-, cada vegada existeixen més empreses i organitzacions que ofereixen a les empreses la possibilitat de compensar la seva petjada de carboni mitjançant el finançament de projectes de conservació o plantació de llits d’algues.

Des de la Plataforma ZEO oferim a les empreses que volen contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i estar en línia amb els objectius de descarbonització de l’ONU, la possibilitat d’un assessorament expert sobre les opcions que existeixen per compensar les emissions, i els facilitem les pautes perquè puguin definir un pla per mitigar-les.

Vols que la teva empresa compensi la seva petjada de carboni de la forma més innovadora? Contacta amb nosaltres i podràs formar part del nostre Directori d’Empreses ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat