L’Ultra Clean Marathon va començar ahir, i durarà fins al 19 de maig amb un recorregut diari que al final conformen set etapes. En total, seran 295 kilòmetres en 7 dies, en els quals els participants correran mentre recullen residus abandonats pels voltants del territori. La iniciativa impulsada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat busquen conscienciar als ciutadans de la quantitat de residus que hi ha repartits i que contaminen el nostre ecosistema. A més pretén mobilitzar els ciutadans i a la vegada reduir el nombre de residus en espais naturals.
L’Ultra Clean Marathon és una eco marató que durarà 7 dies amb una etapa diària en diferents localitzacions del territori català
Les diferents etapes d’aquesta eco marató estan pensades perquè siguin fàcils de realitzar: amb pocs desnivells i diferents punts d’accés a diverses parts de la ruta per tal que cadascú es pugui unir a la carrera quan vulgui. Cada etapa té una distància d’uns 42 kilòmetres i es podran veure recorreguts com: de Ripoll a Vic, d’Alfès a Lleida o aquí prop de Barcelona, de Sant Cugat a la platja del Somorrostro. A més l’Ultra Clean Marathon consta amb dos esportistes de renom, Nicole Ribera i Albert Bosch, que seran els ambaixadors de l’eco carrera.
El plogging o el nou running ecològic
La iniciativa dels diferents organismes del territori català és una acció ZEO a gran escala, però així i tot, el fet de córrer i recollir residus no és una activitat tant innovadora. A aquesta nova tendència ZEO, l’anomenen plogging. Va néixer a Suècia i fa pocs mesos que ja es poden veure “ploggers” recollint deixalles pels carrers de Barcelona o Madrid.
Més que un esport, el plogging es tracta d’un moviment que es comunica a través de les xarxes i s’uneix sota els hashtags #sebuscanplogueros i #labasuranovuelvesola. Els “ploggers” fan quedades o bé van sols, però sempre porten roba d’esport i una bossa de plàstic.
Amb el plogging es treballa més el cos que fent running estàndard
Els que practiquen aquest tipus de running no només abanderen el moviment penjant fotografies i vídeos mentre recullen els residus, sinó que asseguren que gràcies al plogging es treballa més el cos. Cada cop que el corredor s’ajup per agafar una deixalla està efectuant un esquat. Es tracta d’una experiència totalment diferent i és per això que aquesta iniciativa, molt ZEO, està triomfant arreu del món, ja que lliga l’activitat física amb el medi ambient i fa que les persones que la practiquen puguin destacar a escala social pel seu compromís ecològic.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.