En les darreres dècades, el canvi climàtic ha posat en perill la biodiversitat, els ecosistemes terrestres i marins i, fins i tot, la salut i el benestar de la humanitat.

L’escalfament global de la Terra ha provocat un augment dels fenòmens climàtics extrems, com, per exemple, les onades de calor i els períodes de sequera. Segons el Climate Change Science Program, aquests canvis en el clima estan afectant tant a la qualitat, com a la quantitat d’aigua disponible per a la natura i per a l’ésser humà.

Tot apunta al fet que el canvi climàtic està afectant de manera directa el cicle de l’aigua. Per aquest motiu, s’han d’establir mesures d’adaptació davant l’escassetat de recursos hídrics que generarà aquest fenomen a llarg termini, sobretot als països en vies de desenvolupament.

La majoria d’éssers vius estan formats en un 70% per aigua

No podem oblidar que l’aigua és el component més abundant en els éssers vius, que estan formats per un 70% d’aigua. Per tal de protegir aquest recurs vital per a la humanitat, és fonamental frenar el canvi climàtic, complint amb els objectius de l’Acord de París 2015, i mitigar els seus efectes.

El canvi climàtic ha posat en perill el funcionament “normal” dels rius. Es tracta d’un problema greu, especialment si tenim en compte que, des del punt de vista de la biosfera, els rius són una important reserva d’aigua per als éssers vius i l’hàbitat de milers d’organismes i plantes.

El canvi climàtic està alterant el cabal dels rius a tot el món. Un recent estudi publicat aquest març del 2021 a la revista Science revela que les tendències hidrològiques, és a dir, el cicle de l’aigua, han estat alterades pel canvi climàtic.

Els resultats d’aquest estudi, que analitza milers de sèries temporals entre 1971 i 2010 a 7.250 observatoris de tot el món, mostren que, mentre que en algunes regions els rius s’estan assecant i han perdut cabal, uns altres s’estan tornant més humits, amb un augment del volum de l’aigua que discorre entre els seus marges.

Les inundacions i les sequeres influeixen en el cabal dels rius

Aquests fenòmens causats pel canvi climàtic, les inundacions i les sequeres, estan reduint o augmentant el cabal dels rius posant en perill la disponibilitat d’aquest recurs.

Segons els investigadors de l’estudi, l’escalfament global de la Terra està accelerant el cicle hidrològic de l’aigua.

Com funciona el cicle hidrològic de l’aigua?

Cada dia s’evaporen més de 1.000 km³ d’aigua de la terra i del mar. Aquest vapor es condensa en forma de gotes de líquid, formant els núvols. Al cap d’un període determinat de temps, aquestes gotes tornen a caure sobre el Planeta en forma de pluja, calamarsa o neu.

Segons els fonaments del cicle hidrològic de l’aigua, cada tres mil·lennis aquest moviment cíclic de l’aigua entre el sòl i el cel aconsegueix reciclar una quantitat d’aigua equivalent a tots els oceans i mars del món.

Es tracta d’un procés realment important: tots els éssers vius i ecosistemes del planeta depenen del cicle hidrològic de l’aigua. I és que gràcies ell, especialment a la pluja que cau en la superfície de la terra, es formen rius, rierols i embassaments que ens permeten obtenir aigua dolça per la nostra supervivència.

En el cicle hidrològic de l’aigua també intervenen altres maneres de “retornar” l’aigua a la Terra, com la neu, que deixa l’aigua immobilitzada a les muntanyes durant centenars de milers d’anys, o bé l’aigua subterrània. Durant el cicle de l’aigua, una part de la mateixa pot quedar emmagatzemada en el subsòl i emergir a la superfície en forma de deu o de pou.

L’escalfament global donarà peu a un planeta més humit

 

Els resultats de l’estudi de la revista Science apunten al fet que el canvi climàtic accelerarà aquests processos naturals fent que el món sigui, generalment, més humit. A causa de l’augment de les temperatures, l’aigua dels rius, embassaments, oceans i mars s’evaporarà més de pressa.

Aquest fenomen tindrà conseqüències directes sobre les precipitacions, que patiran importants variacions depenent de cada regió. Així bé, algunes es tornaran més seques i veurem grans diferències entre les estacions.

 

A més, com les tempestes i els ciclons, estan vinculats a les taxes d’evaporació, aquesta acceleració del cicle hidrològic intensificarà i escurçarà el temps entre els fenòmens climàtics extrems, augmentant el risc d’inundacions catastròfiques.

Paral·lelament a aquesta troballa, un altre estudi publicat a la revista Science el febrer del 2021 va revelar que el 53% de les conques fluvials del món han experimentat canvis a la seva biodiversitat, en gran part a causa de l’activitat humana.

L’escassetat d’aigua provoca moviments migratoris

A més, els canvis en el cabal dels rius i les sequeres també han ocasionat un augment de les migracions climàtiques. Segons l’informe de la FAO del 2019, “Estrès hídric i migració humana”, l’escassetat d’aigua, accentuada pel canvi climàtic, provoca moviments migratoris a tot el món.

La destrucció i pèrdua dels cultius a causa de les inundacions, l’explotació excessiva d’algunes zones de pesca i fins i tot la desaparició d’alguns rius o embassaments, han provocat una creixent inseguretat alimentària i el desplaçament de milers de persones.

Segons el Internal Displacement Monitoring Center (IDMC), a la fi del 2019, al voltant de 5,1 milions de persones de 95 països i territoris es van desplaçar a causa dels desastres ocorreguts en aquest mateix any i en anys anteriors.

De manera general, aquesta mobilitat està relacionada amb el canvi climàtic i amb els canvis ambientals. Els països amb un major número de desplaçats interns el 2019 van ser l’Afganistan (1,2 milions), l’Índia (590.000), Etiòpia (390.000), Filipines (364.000) i el Sudan (272.000).

Fins i tot a Europa, en els darrers quatre anys s’ha observat un creixement de les migracions a causa de l’augment dels esdeveniments climàtics, recull el IDMC. El 2020, les tempestes Glòria, Brendan, Ciara i Dennis van causar importants estralls a les costes del nord i de l’oest del continent.

Un altre exemple de l’impacte que poden tenir aquests fenòmens climàtics extrems són les migracions climàtiques a la República Txeca durant els anys 1997, 2002, 2006, 2010 i 2013. La causa principal de les mateixes van ser les inundacions a la conca del Riu Becva.

La variabilitat del clima, els canvis meteorològics extrems i la mala enginyeria fluvial han afectat les famílies dels 22 municipis propers a aquesta conca fluvial.

L’article Inundacions i migració a la República Txeca de la revista Migraciones Forzadas, explica que les famílies que van comprar i van invertir els seus estalvis en aquells habitatges fa més de cinquanta anys asseguren “que les inundacions no eren tan freqüents quan van construir les seves cases”.

Pròximament podríem ser testimonis de la intensificació de fenòmens meteorològics extrems relacionats amb els rius i la seva funció.

A Espanya, per exemple, les variacions del cabal dels rius i de les estacions, juntament amb la pujada de les temperatures, estan transformant el país en una regió més càlida i amb menys disponibilitat d’aigua. A més, l’augment de les tempestes i borrasques extremes, també ha provocat la destrucció d’infraestructures urbanes i agrícoles, generant importants pèrdues econòmiques en tot el país.

Aquests problemes estan generant un greu impacte en l’agricultura del territori. No hem d’oblidar que, segons l’Agència Europea de Medi Ambient, el canvi climàtic podria reduir el valor de les terres de cultiu a Espanya en un 80%.

Durant el VIII Fòrum Mundial de l’Aigua del març del 2018, es va alertar que dos terços de la població mundial viuen en condicions de greu escassetat d’aigua almenys una part de l’any. Imagineu com s’agreujaria aquesta situació si és perpètua l’escalfament global de la Terra?

Per aquest motiu, és important tornar a avaluar els procediments legals, tècnics i econòmics per a la gestió dels recursos hidrològics. Continuar investigant en aquesta direcció serà fonamental per tal de trobar les eines de mitigació adequades i reduir les conseqüències del canvi climàtic en el cicle de l’aigua i en les comunitats més desfavorides.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat