El turisme és considerat una de les activitats econòmiques que més contribueixen al canvi climàtic. Segons l’anàlisi publicada en la revista científica Nature Climate Change, el turisme global representa el 8% de les emissions GEH que provoquen l’escalfament global de la terra.

Les emissions derivades del turisme inclouen, des de la primera decisió quan emprenem un viatge -la destinació triada o la manera en què ens desplacem-, fins a l’hotel en el qual ens allotgem, els productes que comprem o les activitats d’oci que realitzem.

Per exemple, segons l’Agència Europea de Medi Ambient (EEA), viatjant amb tren un passatger emet 14 grams de diòxid de carboni per quilòmetre; mentre que si ho fa amb avió, el còmput podria superar els 285 grams. Aquestes dades demostren que els viatges amb avió generen una petjada de carboni 20 vegades superior a la dels viatges amb tren.

En aquest sentit, és important tenir en compte que el sector de l’aviació és responsable del 3,6% de les emissions GEH de la Unió Europea i representa un 13,4% del total d’emissions generades pel transport mundial.

De fet, els pronòstics de l’EEA auguren que la dècada vinent el nombre de vols podria créixer fins a un 42% i, les seves emissions, representarien el 20% de les totals. Sens dubte, es tracta d’una xifra incompatible amb els objectius de l’Acord de París 2015.

Tal com alerta el moviment “Flygskam” o “vergonya de volar” impulsat per influencers ecologistes com Greta Thunberg: els viatges d’oci a destinacions llunyanes són incompatibles amb la situació actual d’emergència climàtica.

El turisme és un dels focus per l’acció climàtica

Les emissions derivades del turisme són nombroses i comprenen diferents fases del procés d’organització del viatge i el seu posterior gaudi. Precisament per això, aquest sector econòmic s’ha convertit en un dels principals focus de l’acció climàtica.

Si volem complir amb l’objectiu de reduir un 55% les emissions per al 2030 i aconseguir ser ZEO -zero emissions- per al 2050, hem d’activar plans i estratègies per reduir la petjada de carboni del turisme.

Tot això, sempre tenint en compte que el turisme s’ha convertit en una de les grans indústries que sustenten l’economia mundial i de la qual depenen milions de llocs de treball i famílies.

Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el 2019 el turisme internacional va generar al voltant d’1,3 bilions d’euros en ingressos. D’altra banda, s’estima que aquest sector contribueix de manera important al Producte Intern Brut (PIB) de molts països, sent una font important d’ocupació i desenvolupament econòmic en nombroses regions.

En aquest sentit, la transició cap a un turisme més sostenible i respectuós amb el medi ambient ha de ser justa i dur-se a terme tenint en compte a tots els agents implicats en aquesta economia.

El nostre objectiu ha de ser disminuir la petjada de carboni associada al turisme tant des de l’acció governamental, com des de l’empresarial o la individual. Cada actor, en la seva justa mesura, té responsabilitat i capacitat d’acció.

Si bé hem analitzat l’impacte del turisme en el canvi climàtic i el medi ambient, també és crucial tenir compte l’altra cara de la moneda: com està afectant el canvi climàtic al turisme?

I és que el turisme és altament vulnerable al canvi climàtic, encara que, al mateix temps, contribueix de manera considerable a l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.

Quines són les conseqüències del canvi climàtic en el turisme?

El canvi climàtic ha provocat canvis substancials en la nostra manera d’organitzar els viatges i el turisme a escala global. També en els patrons de consum i tendències turístiques i en els criteris de selecció de destins.

A continuació, des de la Plataforma ZEO hem analitzat les diferents conseqüències del canvi climàtic en el turisme:

1. El canvi climàtic ha provocat canvis en els patrons de viatge. Com veurem més endavant, a l’actualitat, destins que abans eren populars en unes certes èpoques de l’any s’han tornat menys atractius a causa de la calor extrema i les condicions climàtiques desfavorables.

A més, el canvi climàtic ha augmentat la freqüència i la intensitat d’esdeveniments climàtics extrems, com tempestes, huracans i sequeres. En aquest sentit, el creixent nombre de fenòmens climàtics extrems en el Sud Aquest asiàtic o el Carib, fan que molts viatgers s’ho pensin dues vegades abans de triar aquestes destinacions per passar les seves vacances.

2. Existeixen alguns llocs que depenen de condicions climàtiques específiques com les estacions d’esquí, platges o reserves naturals com les zones glacials, que s’han tornat especialment vulnerables.

En aquest sentit, moltes ciutats costaneres i fins i tot països insulars han deixat de ser destinacions turístiques atractives pel fet que l’augment del nivell de la mar ha inundat o erosionat les seves infraestructures turístiques costaneres.

3. En alguns destins les temperatures han pujat tant, que autoritats com l’OMS recomanen no visitar-les. I és que l’exposició prolongada a la calor extrema pot donar lloc a cops de calor i altres problemes mèdics relacionats amb aquest. Això dissuadeix als turistes a visitar-les i, per tant, deixa sense ingressos als restaurants i empreses d’oci que operen en la zona.

Per abordar tots aquests canvis i evitar que tinguin un impacte perjudicial en l’economia de molts territoris, la indústria del turisme i els governs estan activant estratègies per promoure el turisme sostenible. Això inclou la promoció de turisme responsable i la inversió en infraestructures més resistents al clima.

Com afecta la pujada de les temperatures al turisme?

La pujada de les temperatures ha donat peu al fet que algunes de les destinacions turístiques més atractives del Planeta siguin ara impossibles de visitar. A l’actualitat, el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, i les agències de viatges recomanen als viatgers evitar destinacions turístiques on, a determinades hores, es desaconsella reservar una excursió a causa de les elevades temperatures. Això succeeix, per exemple, a Egipte, on ara l’estiu és temporada baixa per a viatjar al Caire, Alexandria o Luxor.

Aquestes temperatures extremes, que fins ara eren habituals en període estival en el continent africà, estan començant a donar-se també a la regió Mediterrània. A causa de l’augment de les temperatures provocat pel canvi climàtic, existeixen alguns plans d’oci turístic que no es poden desenvolupar sense risc per la salut en determinades zones costaneres del Mediterrani.

Precisament per això, no és d’estranyar que l’índex de satisfacció dels turistes hagi baixat en múltiples destins i països de la costa mediterrània. Segons la Comissió Europea, Grècia, Itàlia, Croàcia i Espanya són els països més exposats a aquestes conseqüències del canvi climàtic en el turisme.

L‘Índex de Percepció Climàtica dels visitants internacionals a diversos països d’Europa, elaborat per la consultora Mabrian, demostra que, entre juny i juliol d’enguany Espanya ha aconseguit una puntuació de 86 sobre 100, una xifra un 8% més baixa en comparació a la del 2022.

D’altra banda, a Itàlia la puntuació ha estat d’un 87 i a Grècia d’un 88, fet que representa una caiguda del 5% i el 7% respecte a l’any anterior.

Com està afectant el canvi climàtic al turisme a Europa?

Un 8% dels turistes europeus estan preocupats pel clima extrem. No és d’estranyar si tenim en compte els testimonis i experiències que molts turistes han viscut aquest estiu en la zona Mediterrània.

Segons recull un article publicat en La Vanguardia, durant el mes de juliol les autoritats de l’illa de Santorini van emetre diversos avisos d’alerta per calor als terminals mòbils dels habitants i les persones que estaven estiuejant en la zona, alertant de la possibilitat de temperatures de fins a 46 °C.

Es tracta d’un sistema d’alerta que s’ha activat en múltiples països, a través del qual totes les persones situades en un determinat espai geogràfic reben en el seu mòbil un xiulet amb un missatge d’alerta. A Espanya aquest sistema es coneix com a ES-Alert, i està operatiu des de febrer com a resposta a les onades de calor que estan tenint lloc aquest estiu.

També a Grècia, aquest estiu més de 2.000 turistes van ser evacuats de les illes de Corfú i Rodas a causa d’intensos incendis provocats per les elevades temperatures.

A Atenes van haver de tancar l’Acròpoli, l’atractiu turístic més important de la ciutat, i a Roma i Nàpols van fer el mateix amb altres atraccions turístiques i culturals que estan a l’aire lliure.

El termòmetre al Sud d’Europa ha saltat aquest estiu, com també ho ha fet la preocupació i la desconfiança per part dels turistes a l’hora de triar aquest tipus de destins.

Les agències de viatges asseguren que el turisme en el sud d’Europa i, especialment, a Espanya, viu un moment de punt mort. Per sort, els turistes estrangers continuen triant llocs realment calorosos per estiuejar com Madrid, Sevilla o Granada.

No obstant això, últimament els turistes nacionals prefereixen anar-se’n fora d’Espanya a l’estiu, abans que visitar una ciutat de l’interior en ple juliol o agost. Aquesta nova tendència repercuteix negativament en el turisme nacional i l’objectiu d’aconseguir un turisme més sostenible. És el peix que es mossega la cua.

Com afecta el canvi climàtic al turisme internacional?

Encara que això potser encara no suposa un problema per a la indústria turística internacional, a causa del canvi climàtic cada vegada existeixen més persones que aposten pel turisme local o de proximitat.

Són conscients de l’elevada petjada de carboni que suposa viatjar a un destí turístic fora del continent, sobretot, perquè per fer-ho la major part de les vegades és necessari anar amb avió.

Per això podríem dir que el turisme internacional també podria arribar a perdre quota de mercat a causa de l’increment de preus i la consciència climàtica.

De fet, durant la Setmana del Clima de Nova York, Julia Simpson, la presidenta i directora del Consell Mundial del Viatge i el Turisme (WTTC), va recordar que “els turistes no volen anar a llocs que no cuidin el medi ambient”.

La consciència climàtica està afectant el turisme en general, pel fet que els turistes estan triant destins que tinguin pràctiques amigables amb el medi ambient, amb les quals puguin estar tranquils que el seu impacte en el medi ambient serà mínim.

Precisament per això, durant aquesta trobada climàtica, Simpson va assenyalar la importància que aquest sector orienti les seves pràctiques cap a models sostenibles, ja que és una de les indústries més afectades pel canvi climàtic.

Va recomanar als governs i al sector privat al fet que contribueixin de manera decisiva a frenar el deteriorament del planeta, la pèrdua de la biodiversitat i el canvi climàtic, coordinant-se entre tots dos per generar iniciatives basades en el turisme sostenible i en les estratègies nacionals en benefici de la biodiversitat.

I és que el sector dels viatges i turisme té un paper crucial en la descarbonització i protecció del medi ambient. “Hem de ‘reconstruir-nos’ de manera sostenible, amb un creixement positiu per la societat, l’ecosistema i el patrimoni cultural, elements en els quals depenem”, va assegurar Simpson.

Sens dubte, el canvi climàtic està transformant les tendències de consum turístic, la qual cosa podria afectar l’economia mundial i als milers de persones que depenen d’ella. Tot això, per no parlar de l’impacte que aquest fenomen està tenint en moltes destinacions turístiques considerades patrimoni de la humanitat i que avui es troben amenaçades per les seves conseqüències, com, per exemple, el Perito Moreno.

Per aquest motiu, resulta fonamental establir una estratègia de doble tall respecte al turisme: reduir la seva petjada de carboni apostant per un turisme més sostenible i activar plans de mitigació i resiliència per reduir les conseqüències del canvi climàtic en el turisme.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat