La Conferència de les Nacions Unides RIO + 20 sobre el Desenvolupament Sostenible, proclama en el seu article 2 que per biodiversitat biològica s’entén la variabilitat d’organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre d’altres coses, els ecosistemes terrestres i marins, i altres ecosistemes aquàtics, i els complexos ecològics dels quals formen part; comprèn la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i dels ecosistemes.

La biodiversitat és el terme científic que s’utilitza per fer referència a la gran varietat d’éssers vius que habiten la Terra, ja siguin animals, insectes, microorganismes, plantes i tota mena d’espècies encara desconegudes per l’home.

La biodiversitat també fa referència al conjunt de patrons sota els quals es regeixen cadascun d’aquests organismes després d’anys d’evolució natural i a causa de la influència de l’ésser humà. La història i la ciència ens han demostrat que el cicle biològic de la Terra està marcat per la connexió de la biodiversitat i la simbiosi d’algunes espècies.

Alguns processos com la pol·linització, que permeten que les plantes floreixin i donin fruits, segurament no es podrien produir sense aquesta convergència i col·laboració natural entre espècies.

I és que, tal com apunta la comunitat científica, la biodiversitat està intrínsecament connectada entre entorns i espècies que depenen els uns dels altres per viure. Per als éssers humans, la biodiversitat proporciona molts serveis d’ecosistema que, encara que siguin poc valorats, són essencials per al nostre benestar.

De fet, la biodiversitat pot agrupar-se en tres nivells diferenciats: la diversitat ecològica o d’espais; la diversitat d’espècies, també anomenada “d’organismes vius”, i la diversitat genètica.

La diversitat d’espècies està en perill

L’informe Planeta Viu de WWF mostra que, en els últims quaranta-sis anys, la població animal mundial ha disminuït en un 68%. I l’ésser humà no és, precisament, un dels animals afectats per aquesta disminució.

En el rànquing d’animals amb un major número de població, l’ésser humà està en la setena posició amb 7,9 bilions de persones. Per davant, estan els insectes, les formigues, els peixos cuca de llum, el Kril antàrtic, les mosques i els galls i les gallines.

Segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN), actualment més de 100.000 espècies estan amenaçades, de les quals més d’un quart en perill d’extinció.

A la Llista Vermella de la UICN hi ha des de lèmurs de Madagascar fins a amfibis com granotes i salamandres, o plantes com les coníferes i les orquídies.

D’altra banda, el National Geographic recull en un complet reportatge alguns dels animals que estan en perill d’extinció. Segons aquest mitjà especialitzat en natura i medi ambient, en el nostre Planeta existeixen més de 7,7 milions d’espècies d’animals i més del 20% està en perill d’extinció.

Quines són les causes perquè la biodiversitat i els animals estiguin en perill?

Ara bé, quina és la causa d’aquest descens de la població animal i de la pèrdua de la biodiversitat?

La principal causa de la pèrdua de la biodiversitat és l’impacte de l’ésser humà en el medi ambient. Perquè actualment existeixen un gran nombre d’espècies invasores com el visó americà, el cranc vermell o l’eucaliptus. No obstant això, cap d’elles és tan mortal i prolífica com l’ésser humà.

I la culpabilitat de l’ésser humà encara es veu més reforçada si tenim en compte que és el responsable directe del canvi climàtic.

I és que, segons el MITECO, el canvi climàtic és “una de les cinc pressions principals que impulsen la pèrdua de la biodiversitat en el món, juntament amb la desaparició d’hàbitats, la sobreexplotació, la contaminació i les espècies exòtiques invasores”. Totes són pressions causades per l’home.

Hem de ser ZEO i actuar immediatament per reduir les emissions GEH en el Planeta. Perquè l’escalfament global de la Terra està provocant un impacte negatiu sobre la diversitat biològica posant en perill la conservació d’algunes espècies.

El canvi climàtic té molts efectes negatius sobre la biodiversitat d’espècies i està impactant directament en el món animal.

El canvi climàtic…

• Altera les funcions bàsiques dels éssers vius, com, per exemple, la taxa de creixement o els patrons de comportament.

• Provoca canvis en les poblacions d’espècies, modificant la seva grandària o la seva estructura.

• Afecta l’estructura dels ecosistemes i els cicles que hi  intervenen: processos de descomposició, cicles i reciclatge de nutrients, processos de floració, fluxos d’aigua o interaccions entre espècies.

• Modifica el paisatge dels ecosistemes.

• Provoca canvis en la intensitat i els règims d’aquestes alteracions que afecten les espècies i els ecosistemes.

• Genera fenòmens climàtics extrems que afecten determinades regions naturals i danyen la seva fauna i flora.

• Incrementa el risc d’incendi i, per tant, posa en perill l’hàbitat de milers d’espècies.

Si aquests canvis continuen produint-se de manera cada vegada més intensa, la biodiversitat es veurà greument amenaçada i tindrà lloc una extinció massiva d’espècies. De fet, com mostra la Llista Vermella, algunes conseqüències del canvi climàtic ja estan afectant part d’aquesta biodiversitat.

No obstant això, no està tot perdut. Organismes com la UINC, a escala mundial, o com la Plataforma ZEO, a escala local, treballen per ser ZEO. I a la Plataforma ZEO també per protegir la biodiversitat a través del nostre Bosc ZEO.

Quines solucions existeixen per reduir la pèrdua de la biodiversitat?

És fonamental activar mesures d’adaptació, plans i accions concretes per preservar la biodiversitat. Les polítiques de conservació de la biodiversitat han d’anar en línia amb les de mitigació i adaptació al canvi climàtic.
La Unió Europea insta els països a activar mesures que afavoreixin la integritat dels ecosistemes i la seva resiliència. També plans per fomentar la conservació, la connectivitat i la permeabilitat dels espais naturals, especialment els protegits.

Precisament a Espanya s’han posat en marxa diversos projectes i activitats relacionades amb el canvi climàtic i els seus efectes sobre la biodiversitat, entre els quals destaquen el projecte d’Avaluació d’Impactes, Vulnerabilitat i Adaptació al Canvi Climàtic de la Biodiversitat a Espanya, la Xarxa de Seguiment del Canvi Global de la Xarxa de Parcs Nacionals i l’Observatori de la Sostenibilitat a Espanya (OSE).

Quins són els animals en perill d’extinció a escala mundial i a Espanya?

A escala mundial, els principals animals en perill d’extinció segons La Llista Vermella de la UICN són els següents:

1. Goril·la de muntanya
2. Ós polar
3. Linx ibèric
4. Tigre de Sumatra
5. Rinoceront blanc
6. Lleopard de les neus
7. Os panda
8. Ximpanzé comú
9. Pangolí
10. Orangutan de Borneo
11. Axolot
12. Tonyina vermella

En el cas d’Espanya, els principals animals en perill d’extinció segons el MITECO són els següents:

1. Linx ibèric
2. Trencalòs
3. Os bru
4. Àguila imperial blanca
5. Gall salvatge cantàbric
6. Foca monjo del Mediterrani
7. Visó europeu
8. Granota pirinenca
9. Ànec cap blanc
10. Sargantana carpetana
11. Sargantana de Valverde

L’ésser humà i el canvi climàtic estan posant en perill la biodiversitat del Planeta i la supervivència de la nostra pròpia espècie.

Ser ZEO no hauria de ser una opció, sinó un camí a seguir per tots aquells que esperen que els seus fills visquin en un Planeta sa. Perquè no hi ha Planeta B, és el moment de migrar a un sistema econòmic i social zero emissions.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat