Al llarg del temps, múltiples estudis han demostrat la relació entre la salut i l’entorn que ens envolta. La salut de l’ésser humà no està únicament determinada per l’assistència sanitària o els factors genètics. El medi ambient, la natura o el context socioeconòmic que vivim, influeixen en la salut i en el benestar de les persones.

L’aire que ens envolta, els aliments que ingerim, l’aigua que bevem i fins i tot els animals que cohabiten amb nosaltres a la Terra poden afectar la nostra salut.

Ara, a més de tots aquests estudis dirigits a demostrar la sinergia entre salut i naturalesa, arriba una altra nova pregunta, com afecta el canvi climàtic la nostra salut?

A causa del canvi climàtic, el medi ambient, els ecosistemes i la natura que ens envolta s’estan tornant cada vegada més hostils per a la vida a la Terra. L’emergència climàtica suposa, sens dubte, una emergència per a la salut de la població.

De fet, el 5 de setembre del 2021, 220 revistes científiques de tot el món van publicar una editorial conjunta per alertar que el canvi climàtic s’ha convertit en la principal amenaça per a la salut mundial.

L’augment de les temperatures provocat per les emissions de CO₂ d’origen antropogènic, és a dir, generades per l’ésser humà, ha fet que patim impactes directes i indirectes en la salut.

Segons l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), els impactes directes del canvi climàtic serien els causats per fenòmens com, per exemple, les onades de calor, les sequeres, els huracans, les inundacions, etc.

Més de 600.000 morts en deu anys a causa dels fenòmens climàtics extrems

En aquest cas, són les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les que asseguren que en la dècada dels noranta es van produir més de 600.000 morts en tot el Planeta a causa d’aquesta mena de desastres.

A més dels impactes directes, la societat també ha de fer front als impactes indirectes causats pel canvi climàtic.

Entre aquests, l’OMS posa especial atenció en les malalties respiratòries i els al·lergògens. A causa de l’elevada petjada de carboni generada per la humanitat, estem agreujant malalties congènites com l’asma i augmentant els nivells de mortalitat d’altres malalties respiratòries o cardiopulmonars.

A més, l’augment de la temperatura de la Terra ha propiciat el camp de cultiu perfecte perquè proliferin les malalties transmeses pels aliments. També les transmeses per l’aigua, com el còlera, la diarrea o l’esquistosomiasi, i les malalties transmeses per vectors, com, per exemple, la COVID-19 o el virus Zyka.

Només hem de parar atenció en les dades recollides en l’informe DKV sobre “Canvi Climàtic i Salut”. De no aconseguir combatre l’escalfament global del Planeta, s’estima que el nombre addicional de persones infectades de malària durant tot l’any a Amèrica del Sud pujarà de 25 milions el 2020, a 50 milions cap al 2080.

L’impacte del canvi climàtic en la societat

Trobem efectes indirectes del canvi climàtic reflectits en els sistemes socioeconòmics. Alguns exemples d’això són la inseguretat alimentària, el desproveïment d’aigua o la desnutrició, però també la disminució de la capacitat laboral, un major risc d’exclusió per als col·lectius vulnerables i un augment de les migracions climàtiques -amb totes les afectacions a la salut i a la qualitat de vida que comporten per als migrants-.

Finalment, l’OPS fa referència com a impactes indirectes, a un augment de les malalties mentals i de l’estrès, tant per als que patien una malaltia mental prèvia, com pel fet de contreure-la. El canvi climàtic augmenta en la població l’angoixa reactiva, la depressió i les psicopaties complexes.

Existeix una xarxa múltiple de relacions entre Salut i el canvi climàtic. I tenint en compte l’actual situació de l’atenció psicològica en el món i concretament a Espanya, l’impacte del canvi climàtic en la salut mental podria ser realment elevat.

A més, tots els impactes indirectes del canvi climàtic relacionats amb l’economia i l’estat del benestar poden arribar a provocar un augment de la taxa de suïcidis.

De fet, un estudi realitzat per experts de la Universitat de Stanford el 2018, va demostrar que un dels efectes col·laterals del canvi climàtic seria l’increment de la taxa de suïcidis.

L’augment de les temperatures podria provocar un increment de la taxa de suïcidis

Segons les dades de la recerca, si l’escalfament global de la Terra continua creixent, el 2050 la taxa de suïcidis podria augmentar fins a un 1,4% als EUA i un 2,3% a Mèxic. Els autors van estimar que un canvi climàtic incontrolat podria generar de 9.000 a 40.000 suïcidis addicionals en aquests dos països.

Després de la publicació de l’estudi, un dels seus coautors, Solomon Hsiang, va declarar a la revista Nature Climate Change:

“Hem estat estudiant els efectes de l’escalfament sobre el conflicte i la violència durant anys, descobrint que les persones lluiten més quan fa calor. Ara veiem que a més d’agredir a uns altres, si el canvi climàtic segueix, algunes persones també es faran mal a elles mateixes. Sembla que la calor afecta profundament la ment humana i com decidim infligir mal”

La recerca tractava de mostrar que l’augment de les temperatures provocat pel canvi climàtic, pot incrementar el risc que una persona decideixi fer-se mal a si mateixa.

El canvi climàtic: Un agreujant per la situació de la salut mental a Espanya

S’estima que a tot el món hi ha prop de 450 milions de persones que pateixen algun tipus de trastorn mental o neurològic. I només un terç d’aquests busca tractament.

En alguns països com Espanya, a la Sanitat Pública l’atenció psicològica és un dret, almenys, sobre el paper. I és que actualment la mitjana europea de psicòlegs clínics és de 18 per cada 100.000 habitants, mentre que a Espanya la xifra és de 6. Sense cap mena de dubte, es tracta d’una xifra molt per sota de la mitjana europea.

A més, hem de tenir en compte que aquesta falta de psicòlegs clínics en la Sanitat Pública s’ha vist agreujada per la situació de pandèmia i podria veure’s fins i tot més perjudicada per la situació d’emergència climàtica.

La natura com a medicina per a la Salut Mental

En els últims anys, la interacció amb la natura s’ha començat a reconèixer com una forma d’ajudar a millorar la salut mental. La comunitat científica ha demostrat que les experiències a la natura faciliten el benestar psicològic.

L’informe “Prescriure natura” impulsat per DKV Assegurances en col·laboració amb IS Global, parla sobre un terme que explica aquesta relació simbiòtica entre salut mental i natura. El “exposoma” és l’exposició de les persones al medi ambient i les seves respostes biològiques des de la seva concepció fins a la seva mort.

En aquest sentit, l’informe recorda que la prescripció de la natura té un impacte positiu en l’economia del país, perquè implica una reducció dels costos sanitaris.

D’altra banda, segons Gregory Bratman, doctor de l’Escola de Medi Ambient i Ciències Forestals de la Universitat de Washington, “l’experiència amb la natura, s’associa amb un augment de la felicitat, el compromís social, la capacitat de gestió de les tasques i la disminució de l’angoixa.

El contacte amb la natura activa la imaginació, la creativitat i el rendiment escolar en els nens

Els experts coincideixen en que la natura pot reduir els factors de risc en alguns tipus de malalties mentals i millorar el benestar psicològic, com recull la revista National Geographic. Asseguren que, a causa de l’abandonament del camp i del creixement urbà, les persones cada vegada tenen menys oportunitats de viure experiències a la natura, fet que pot perjudicar el seu desenvolupament cognitiu.

L’experiència a la natura millora la memòria i la capacitat d’atenció, la imaginació, la creativitat i el rendiment escolar dels nens.

Sense cap mena de dubte, el contacte amb la natura millora els indicadors de salut. En aquest sentit, resulta necessari per a les persones visitar de manera recurrent llocs i espais naturals oberts, sigui de manera individual o col·lectiva.

Per això, la empresa impulsora de la Plataforma ZEO, Maracaná, ha creat el primer bosc ZEO d’Espanya, un espai d’interpretació sobre el paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest, realitza accions de teambuilding, banys de bosc i teràpies per a empreses ZEO.

Vols organitzar una acció en el nostre bosc?

Posa’t en contacte amb nosaltres i t’oferirem una solució a mesura.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat