En les últimes dues setmanes han tingut lloc dues dates realment importants. D’una banda, el 31 de maig es va celebrar el Dia Mundial sense Tabac. Mentre que, per l’altra, el 5 de juny era el Dia Mundial del Medi Ambient.
Des de la Plataforma ZEO volem posar l’accent en aquesta coincidència per analitzar quin és l’impacte ecològic del tabac al Planeta. Des de la meitat de la dècada dels noranta, diverses recerques i professionals han demostrat com és de perjudicial per a la salut fumar cigarretes.
Entre el 1950 i el 1960 van arribar els primers estudis que argumentaven que el tabac afectava seriosament la salut. En aquests estudis es va demostrar que fumar era causa directa de diferents càncers i infarts. A més, segons l’Institut Nacional del Càncer, el tabac pot arribar a danyar gairebé cada òrgan del cos i disminuir la salut general de la persona.
Fumar causa càncer de pulmó, esòfag, laringe, boca, gola, ronyó, bufeta, fetge, pàncrees, estómac, cèrvix o coll uterí, còlon i recte, així com leucèmia mieloide aguda. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’estima que el tabac provoca al voltant d’unes 8 milions de morts anuals.
L’impacte ecològic del tabac
Actualment, a causa de la creixent preocupació pel canvi climàtic, cada vegada estan apareixent més estudis sobre el mal que provoca el tabac en el medi ambient.
En aquest sentit, la campanya i el nou informe de l’OMS per al Dia Mundial del Tabac 2022 s’han centrat en sensibilitzar la població sobre les desastroses conseqüències ecològiques que té la seva producció, en comptes de en el seu impacte en la salut.
Anualment, se sembren al voltant de 7,5 milions de tones mètriques de fulla de tabac per proveir la demanda mundial d’aquest producte. Això implica que cada any es destrueixen entre 3,5 i 4,3 milions d’hectàrees de sòl en 124 països.
Només una dada: per fabricar el paper que envolta 300 cigarretes es necessita aproximadament un arbre sencer, per la qual cosa s’estima que cada any 600 milions d’arbres són talats a tot el món per fabricar cigarretes. Tot això sense comptar amb el paper extra que es requereix per a la fabricació dels paquets.
L’impacte social i mediambiental del tabac
Seguint el lema de la campanya anti tabac de l’OMS d’aquest 2022, “El tabac, una amenaça per al nostre medi ambient”, des de la Plataforma ZEO hem analitzat l’impacte que té el tabac en la nostra societat, tant en les persones com en el canvi climàtic o en els ecosistemes.
1. Deforestació
El cultiu de tabac està afavorint la desforestació dels països en vies de desenvolupament, on es concentra la producció més gran de tabac. En aquestes nacions el sòl està quedant tan deteriorat que dificulta el creixement posterior d’altres cultius o plantes.
Segons l’OMS, encara que aquests països són els més afectats pel cultiu i la producció tabaquera, la majoria de guanys multimilionaris es reparteixen entre els països rics.
A més, un altre impacte del tabac sobre la desforestació resideix en el procés d’assecament de les fulles de tabac. Segons el mateix informe, per assecar aquestes fulles s’utilitza fusta com a combustible. Concretament, s’empra una mitjana anual d’11,4 milions de tones de fusta, que alliberen tot el CO₂ que han absorbit al llarg de la seva vida.
2. Contaminació de l’aigua
Mundialment, l’escassetat d’aigua suposa un autèntic problema i un risc per als països en vies de desenvolupament.
A causa de l’escalfament global de la Terra, han desaparegut alguns embassaments, rius o llacs naturals que proveïen de recursos hídrics a les persones de les comunitats rurals. Tot això compromet l’accés a l’aigua potable i, per tant, suposa un risc per la salut.
En el cas del tabac, durant el període de cultiu, s’aboquen al sòl diferents tipus de fertilitzants i substàncies tòxiques que arriben als torrents aquàtics i els contaminen. I és que la majoria de plantacions de tabac se situen prop de rius, per així aprofitar la seva aigua per al cultiu.
No obstant això, el simple fet que es trobin tan a prop dels rius, incrementa el risc que aquests siguin contaminats a causa d’una mala gestió dels residus o l’ús de pesticides.
3. Diòxid de carboni
Per poder frenar definitivament el canvi climàtic és fonamental reduir les emissions de CO₂ i aconseguir una societat ZEO -zero emissions-, el 2050.
En aquest sentit, s’estima que la indústria tabaquera emet aproximadament 84 milions de tones anuals de CO₂. Segons l’OMS, 225.000 són generades directament pel consum de tabac, mentre la resta són generades per la seva producció, distribució i transport.
En el primer cas, podríem dir que el CO₂ emès directament pels cigarrets és equivalent a les emissions produïdes per 12.000 cotxes recorrent 10.000 quilòmetres cadascun.
Per tant, podríem dir que el tabac també està contribuint al canvi climàtic i a l’escalfament global de la Terra.
4. Les burilles
Sabíeu que tirar al sòl una burilla suposa llançar un residu tòxic que pot contaminar 50 litres d’aigua?
Les burilles són una important font de contaminació dels mars i dels oceans.
Malgrat que en els últims anys s’han activat diferents sistemes de recollida d’aquests residus tant en les grans ciutats com a les platges i els boscos, la veritat és que en molts llocs encara no es gestiona la seva eliminació com correspon.
S’estima que fins a dos terços de les burilles de tabac acaben abandonades lliurement en el medi ambient, als carrers i en els desguassos, sense cap mena de tractament específic.
De fet, gran part de la població encara no sap en quin contenidor s’haurien de dipositar aquests residus, ni els ajuntaments coneixen la millor manera de tractar-los.
5. Explotació infantil
L’organització Human Rights Watch (HRW) ha demostrat que en la major part de plantacions tabaqueres s’utilitzen nens com a mà d’obra barata i no qualificada. De fet, en alguns dels informes directament al·ludeixen a l’esclavitud infantil.
Treballant en les plantacions de tabac sense protecció, aquests nens s’exposen a patir greus intoxicacions per nicotina. En tocar les fulles de tabac humides poden arribar a contreure la “malaltia del tabac verd”. A més, la majoria han de renunciar a l’escolarització per poder realitzar intenses jornades de treball.
A tall de conclusió, podríem dir que la indústria del tabac és una de les úniques que comercialitza un producte que no només danya la salut de les persones, sinó que és altament contaminant per al medi ambient.
Per aquest motiu, existeixen alguns lobbies que inverteixen grans quantitats de diners per amagar el perjudici real del tabac en la Salut i la seva contribució al canvi climàtic.
Per aconseguir una societat més ZEO i començar a posar límits a aquesta producció i consum, és fonamental que les empreses dedicades a la venda i a la comercialització del tabac informin amb transparència sobre l’impacte real del tabac en la salut i la seva petjada ecològica.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.