Cada cop són més les ciutats que restringeixen el seu tràfic per tal que hi hagi un menor nombre de cotxes contaminants circulant pels seus carrers i que, per tant, s’emetin menys gasos nocius per l’aire que respirem entre tots i pel canvi climàtic.
En el cas de Barcelona, per exemple, aquest 2020 s’ha restringit la circulació dels cotxes que no tinguin el distintiu ECO, és a dir, que siguin fabricats aproximadament durant la dècada dels 90 i que emetin més gasos contaminants dels permesos per la llei. Aquesta és una normativa que segueix els passos que ja va donar la capital espanyola amb el cas de Madrid Central, una idea que eliminava la circulació pel centre de la ciutat i que, amb el temps, es va demostrar com una mesura ZEO molt eficaç.
L’efecte d’aquestes mesures
Aquestes mesures ZEO, que ajuden al fet que s’emetin menys gasos GEI a l’atmosfera, ja han provocat alguns efectes positius per a la conservació del medi ambient. Per exemple, a Catalunya el 12% dels turismes més venuts aquests últims mesos han estat els cotxes menys contaminants. Aquesta creixent demanda per aquests automòbils de baixes emissions ha estat deguda al fet que, precisament, aquest tipus de cotxes poden circular sense problemes per la ciutat de Barcelona.
La quota de mercat dels vehicles híbrids, de gas i elèctrics s’ha doblat, tot i encara ser els cotxes de benzina els més venuts. Això indica una tendència a l’alça respecte a la venda de vehicles respectuosos amb el medi ambient i, per tant, una major conscienciació per part de la població de les grans ciutats.
En el cas de Madrid Central, per exemple, es va demostrar que la contaminació va disminuir des dels primers dies d’aplicació d’aquesta mesura ZEO, i que la qualitat de l’aire va millorar a la capital espanyola. Aquest tipus de campanyes, englobades en els Plans per la qualitat de l’aire i pel canvi climàtic dels ajuntaments, es demostren altament efectives des dels primers moments de la seva aplicació. També demostren una tendència al canvi que és possible encara mantenint el ritme de vida que es desenvolupa en l’actualitat.
Com a punt d’inflexió encara negatiu, cal destacar que aquestes ciutats necessiten més mesures ZEO que facin que el tràfic en el seu aspecte global acabi per disminuir es redueixi llarg dels pròxims mesos i anys. Tot i que els cotxes o motos que hi circulin siguin més respectuosos amb el medi ambient, cal una reducció dràstica de vehicles als carrers de les grans ciutats per tal que la qualitat de l’aire millori i que es produeixin menys emissions de CO2.
A més, des que la majoria de països signants de l’Acord de París es van comprometre a la neutralitat climàtica per l’any 2050, l’electrificació del transport s’ha convertit en una transició que s’hauria de començar a estendre i normalitzar a tota Europa.
El futur de les ciutats mitjanes
D’ara endavant, són encara molts els reptes que es plantegen, especialment, per a les ciutats de mida mitjana, que igualment produeixen molta contaminació a causa del gran volum de cotxes que circulen pels seus carrers i rodalia. Per tal que aquestes mesures ZEO puguin acabar de beneficiar al medi ambient i que es redueixin les emissions de CO2, cal que cada cop siguin més les ciutats que adaptin mesures d’aquest tipus. D’aquesta manera els consumidors optaran per la compra de vehicles menys contaminants o utilitzaran més el transport públic.
Precisament, incentivar l’ús del transport públic hauria de ser l’objectiu final d’unes mesures ZEO destinades al fet que l’aire de les ciutats estigui menys contaminat i que, a part de reduir el nivell d’emissions de CO2 de l’atmosfera i de millorar la puresa de la nostra atmosfera, es millori la salut dels ciutadans d’arreu del món. I és que respirar contaminació pot ser greument perjudicial per a la salut, i les mesures restrictives de contaminació poden ser un gran pas endavant per a poder millorar tots aquests aspectes del món actual.