Tots hem vist imatges de com han canviat alguns dels gèlids paisatges més bells del planeta o com s’han assecat algunes de les zones més verdes i boscoses, però, Hauríem vist la magnitud del problema si no hagués sigut per les imatges que capturen els satèl·lits? Hauríem aconseguit relacionar aquests problemes amb el canvi climàtic?

Des que el 4 d’octubre de 1957 es va llançar amb èxit el primer satèl·lit artificial de la història, el conegut Sputnik, s’estima que ara orbiten la terra més de 3.500 satèl·lits operatius. I encara que molts científics ambientalistes parlen del risc que aquests satèl·lits es converteixin en un altre problema ambiental, les escombraries espacials -com ja ho són els 8.000 objectes no identificats que orbiten la Terra-, no poden negar el paper d’ ‘Ajudants’ que estan prenent en la lluita contra el canvi climàtic.

Els satèl·lits faciliten proves científiques de la desaparició de llacs i el despreniment d’icebergs

Ha estat gràcies als satèl·lits, que la societat ha pogut ser testimoni de la veritable magnitud dels incendis forestals en l’Amazones, a Sibèria, a Canàries o a Àfrica i ha intentat mobilitzar-se per a conservar i preservar els majors embornals de carboni del planeta: Els boscos.

Gràcies als satèl·lits, s’ha pogut observar com han anat desapareixent o minvant llacs i rius al llarg de tot el planeta o com antigues terres de cultiu s’han convertit en zones àrides. També, hem pogut observar com enormes icebergs amb una grandària similar a les grans ciutats s’han desprès de Groenlàndia o l’Antàrtida i suren sense rumb. Són imatges difícils de capturar per l’ésser humà i la dimensió de les quals només és possible capturar a través de l’espai.

Les imatges dels satèl·lits confirmen els efectes del canvi climàtic i permeten fer un pronòstic de com evolucionarà

Les imatges espacials de com s’han anat fonent els pols al llarg dels últims anys o com han retrocedit algunes glaceres, són la confirmació que el canvi climàtic és real i s’està accelerant cada vegada més. A més, amb aquestes imatges espacials, els científics poden establir una pauta visual de com pot evolucionar aquesta problemàtica, si no deixem de costat els combustibles fòssils i comencem a ser ZEO -zero emissions-. Mai abans, les imatges havien tingut tant poder a l’hora de configurar el futur de la humanitat.

A l’últim informe dels satèl·lits de la NASA s’ha pogut corroborar que aquests últims anys han estat els més càlids des que es registren les temperatures del planeta de forma espacial. Aquestes imatges no deixen lloc a dubtes, ni tan sols per als més escèptics, que el canvi climàtic és real.

I és que per a garantir que la Terra no entri en un punt de no retorn, és necessari aconseguir una societat ZEO -zero emissions- i complir els objectius de l’Acord de París. Segons l’últim informe de l’IPCC de l’ONU, si la temperatura del planeta puja més de 1,5°, les conseqüències poden ser devastadores per al planeta. Els experts asseguren, que només tenim 12 anys per a evitar-ho.

Quines mètriques mesuren els satèl·lits del canvi climàtic?

Aquestes imatges espacials no només són importants proves que ens poden permetre mobilitzar a la societat i els governs a actuar enfront l’Estat d’emergència climàtica, sinó que són dades que ens permeten controlar l’estat del planeta, reconèixer els problemes i tenir més maniobra per actuar en cas de desastres naturals. Els satèl·lits artificials recullen dades de la Terra per controlar com està afectant el canvi climàtic a la Terra, però, què és exactament el que mesuren?

1. Augment del nivell del mar

Els satèl·lits europeus Sentinel i el satèl·lit Landsat de la Nasa, mesuren el ritme de l’augment del nivell del mar en la Terra. Gràcies a les dades recollides s’ha pogut saber que actualment el nivell del mar augmenta uns 4,8 mm anuals, respecte als 3,4 mm que augmentava en el passat. Un dels científics dedicats a estudiar aquesta variable per a utilitzar-la en la lluita contra el canvi climàtic és Anis Guelmani. L’enginyer francès ha descobert que en els últims anys, el Mar Mediterrani s’ha menjat 200 metres de la costa de Camarga. Això estableix una dada rellevant per a augmentar la urgència de mesures ZEO -zero emissions-: A finals del segle, el nivell del mar pujarà entre 1 i 2 metres més.

2. Nivell de GEI (Gasos d’efecte d’hivernacle)

El satèl·lit Greenhouse Gasos Observing Satellite 2 és un dels satèl·lits més efectius mesurant els gasos d’efecte d’hivernacle del planeta. Aquest satèl·lit de l’Agència Japonesa d’Exploració Aeroespacial, batejat com Ibuki 2, és capaç de detectar CO₂ i metà amb una precisió de 0,5 parts per milió (CO₂) i 5 parts per milió (metà). La funció d’aquest satèl·lit és essencial per a monitorar l’impacte de l’escalfament global i demostrar com les emissions humanes augmenten els nivells d’aquests gasos, tenint en compte els diferents cicles de carboni naturals que tenen lloc a la Terra.

3. Temperatures i hores de llum

El Copernicus Climate Change Service (C3S), és un dels múltiples grups de satèl·lits que recullen dades d’interès sobre el canvi climàtic. Gràcies a les dades recollides per C3S vam poder saber que el 2018 ha estat el tercer any més calent de la història i que hem patit una clara tendència cap a la pujada de temperatures durant les últimes 4 dècades.

L’equip de científics de C3S va detectar que, el passat 2018, algunes zones d’Europa van registrar un 40% més d’hores de sol que la mitjana. Això va incrementar la generació d’energia solar però va perjudicar les glaceres alpines, que suposen una part important de l’ecosistema, el paisatge i l’economia de la regió. Gràcies a la detecció d’aquesta nova tendència climàtica la Unió Europea ja està treballant perquè les empreses utilitzin aquestes imatges i dades dels satèl·lits per a adaptar la producció agrícola o activitats comercials.

La informació que ens faciliten els satèl·lits són clau per a sostenir la teoria del canvi climàtic. Ofereixen proves irrefutables de la seva existència i les conseqüències que ja estan causant en el clima i els ecosistemes del planeta. Els satèl·lits són l’ajuda perfecta perquè puguem instar que els governs prenguin accions immediatament per a així aconseguir una societat ZEO que permeti la supervivència de la Terra.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat