Els meteoròlegs i científics ja han alertat que aquest 2021 serà un dels estius més calorosos de la història.
Segons Meteored, durant els pròxims mesos, a Espanya la calor serà sufocant. I és que, al llarg d’aquest període, es podria produir una entrada d’aire tropical continental procedent d’Àfrica. A això se sumaria la pròpia calor de la península Ibèrica, que actua com un mini continent.
Aquest organisme estatal assegura que, a causa del canvi climàtic, “podríem tenir algunes onades de calor intenses amb una durada una mica més llarga del normal”. És important recordar que només al nostre país, cada any moren 1.300 persones a causa de les onades de calor – a aquesta xifra li hem de sumar 1.100 morts més a causa de les onades de fred-.
La comunitat climàtica preveu que les temperatures i fenòmens climàtics extrems augmentin en les pròximes dècades, si no reduïm les emissions GEH i fem front al canvi climàtic.
En aquest escenari, resulta totalment comprensible que les famílies, comerços i negocis espanyols triïn l’aire condicionat com a mitjà per protegir-se d’aquestes altes temperatures i climatitzar els habitatges i els espais de treball i oci.
Es tracta de l’opció més còmoda, però sens dubte, la menys econòmica i amb un impacte ambiental associat a la producció d’aquesta electricitat que consumim.
Aquest mes de juny del 2021 han entrat en vigor les noves tarifes de la llum que han augmentat un 41% en els trams horaris on més electricitat es consumeix. Fins ara, l’electricitat tenia el mateix preu cada hora del dia, però ara existeixen tres trams diferents: les hores pic, les hores pla i les hores vall.
La diferència de preu entre hores pic i vall serà gairebé 3 vegades més gran. Sens dubte, un factor a tenir en compte a l’hora de consumir electricitat.
L’aire condicionat contribueix al canvi climàtic
Un informe publicat per l’Agència Internacional de l’Energia pronostica que per al 2050, el nombre d’unitats d’aire condicionat en el món augmentarà de 1.600 a 5.600 milions.
Hem de tenir en compte que els aires condicionats consumeixen electricitat (en major o menor mesura segons l’ús que els donem), utilitzen gasos refrigerants perjudicials per a l’atmosfera i provoquen l’efecte “illa de calor” a les grans ciutats. És a dir, l’aire condicionat contribueix a l’escalfament global de la Terra.
Ara bé, si volem protegir-nos de la calor i no generar un gran impacte mediambiental, hem d’analitzar les diferents solucions sostenibles al nostre abast. A més, aquestes millores també ens permetran estalviar en la factura de la llum. En aquest article analitzarem 3 opcions:
1. Solucions bioclimàtiques
2. Trucs de baix cost
3. Autonomia fotovoltaica
1. Solucions bioclimàtiques
Les solucions bioclimàtiques estan basades en l’arquitectura bioclimàtica, una vessant de l’arquitectura que té l’objectiu de construir edificis d’elevada eficiència energètica i adaptats al clima de la zona. De fet, l’arquitectura tradicional estava sempre molt lligada al clima de l’entorn, però a partir dels anys cinquanta, amb l’entrada de sistemes de calefacció i refrigeració, s’ha optat sovint per criteris estètics enfront dels criteris climàtics. Això acaba repercutint en el benestar tèrmic dels usuaris de l’edifici i en el consum, a vegades desmesurat, d’energia per a la climatització.
Els criteris bioclimàtics que suposaran una millora de l’eficiència de l’edifici, seran aquells que podrem seguir en el moment de dissenyar-lo i construir-lo. El principal és l’orientació de l’habitatge i utilitzar la vegetació i la topografia de la zona a favor nostre. D’aquesta manera, podrem climatitzar i refredar de forma natural la nostra llar.
En un país calorós com Espanya, cal evitar les grans superfícies envidrades en les orientacions est i oest, ja que suposen una entrada de radiació solar molt elevada i no desitjada a l’estiu. Les grans finestres han d’estar a la cara sud, amb proteccions solars, com sortints o tendals, que ens protegeixin del sol a l’estiu.
Una bona solució per climatitzar la llar de manera sostenible a l’estiu és jugar amb les ombres i evitar que el sol hi incideixi directament:
– Reduir la reflectivitat de les superfícies exteriors pròximes a les finestres exposades al sol durant l’estiu. Les parets que reboten la radiació solar i fan que entri en el nostre habitatge. Una bona solució és que tingui un color més fosc o posar-hi vegetació que eviti que la radiació reboti.
– Utilitzar la topografia del terreny, la vegetació o les estructures per crear ombra a l’estiu. Cal protegir les obertures d’est i oest, sempre que sigui possible, des de l’exterior. A més, si optem per fusteries amb làmines, aquestes han de ser verticals, no horitzontals.
– Utilitzar materials reflectors a les superfícies exposades al sol d’estiu. D’aquesta manera, les parets no acumulen la radiació solar i no s’escalfen durant el dia. Un exemple d’això ho veiem als pobles andalusos o balears amb les seves cases tradicionals sempre blanques.
– Aplicar dispositius d’ombra per als envidraments exposats al sol. A l’est i l’oest, per l’exterior, i amb làmines verticals preferiblement orientables. Al sud poden ser amb làmines horitzontals, ja que el sol és més vertical, i també orientables. A la cara nord no serà necessari, en general, protegir les finestres.
– Utilitzar volades o ràfecs que ens permetin tenir obertes les finestres per desviar cap a l’interior de la casa els vents d’estiu, però sense que entri la radiació solar.
Aquestes són algunes de les solucions bioclimàtiques que pots aplicar a la teva llar per a aconseguir una protecció natural de la calor. Les mesures sempre tindran millor resultat si es duen a terme en el disseny de l’edifici.
Així i tot, sempre és possible actuar en les finestres, per fora, amb proteccions, i en les parets més exposades (est i oest) amb aïllament tèrmic a l’interior, que eviti que la calor acumulada a les parets acabi entrant a l’edifici a la nit.
2. Trucs de baix cost
Existeixen alguns trucs i accions més senzilles que poden ajudar-nos a protegir-nos de les onades de calor a l’estiu i climatitzar l’habitatge de manera sostenible.
Tendals o persianes alacantines
El primer és la instal·lació de tendals o persianes alacantines en les finestres. Aquestes són proteccions solars exteriors que permeten l’entrada de llum natural, però eviten l’entrada de la radiació solar directa.
Pintar el sostre del terrat de blanc
En segon lloc, pintar el sostre o el terrat de l’habitatge de color blanc. D’aquesta manera aconseguim que la radiació solar que incideix durant tot l’estiu es reflecteixi i no escalfi el sostre. Això millora molt la temperatura interior del sostre de l’habitatge. Si a més podem incloure aïllament, amb un trasdossat interior del sostre amb llana de roca i pladur, la millora en confort tèrmic serà molt major.
Tancar persianes i habitatges durant el dia (si no estem a casa)
És important remarcar que, si al matí el nostre habitatge està a una temperatura correcta, al voltant dels 25 °C, si aquesta puja durant el dia és perquè està entrant radiació exterior. Si aconseguim minimitzar aquesta entrada d’energia, la temperatura a l’interior es mantindrà baixa molt més temps. Tindrem confort a cost zero. Per tant, serà una bona opció tancar les persianes i finestres durant el dia (si no estem a casa), i obrir-les durant la nit. Així reduïm la temperatura de la casa i aconseguim un major refredament una vegada el sol ha marxat.
Ventilació natural creuada
Un altre recurs gratuït de climatització és la ventilació natural creuada. Per aconseguir-la és necessari obrir les finestres distribuïdes a les diferents façanes de la casa per així poder renovar l’aire. D’aquesta manera, s’obté un corrent d’aire que rebaixa la temperatura (si fora estem a menor temperatura), o bé que millora la sensació tèrmica. Si té aire en moviment al voltant, el cos humà pot tenir una sensació tèrmica de fins a 2 °C menor de la real.
Polvoritzadors d’aigua
Existeix un recurs que funciona correctament en climes calorosos secs (no humits com els de la costa): l’ús de polvoritzadors d’aigua, aspersors o fonts en les quals circuli aigua per refredar les zones pròximes a l’habitatge. Un exemple d’aquest cas el veiem a l’arquitectura bioclimàtica tradicional, en concret, als patis andalusos.
Il·luminació LED
Finalment, cal tenir en compte les denominades càrregues internes de la casa. Aquells consums d’energia que generen calor i fan augmentar la temperatura. El cas més habitual és la il·luminació, encara que per sort cada dia tenim més llums LED. Una halògena o bombeta incandescent converteix el 90% del seu consum elèctric en calor, els fluorescents el 50%, mentre que els leds només el 10%. A més de la il·luminació tenim la televisió, la nevera i altres aparells elèctrics que acaben generant calor.
3. Apostar per l’autonomia fotovoltaica.
Si voleu instal·lar aire condicionat, des de la Plataforma ZEO us recomanem que ho feu de manera conjunta amb un sistema d’autoconsum fotovoltaic. D’aquesta manera, l’electricitat que consumeixi l’equip d’aire condicionat s’estarà generant amb la instal·lació fotovoltaica i quedarà equilibrat.
Al cap i a la fi, els dies de major demanda d’electricitat d’aire condicionat coincideixen amb el moment de major producció d’electricitat de la instal·lació fotovoltaica. Com més sol fa, més calor, i al mateix temps, més electricitat generen les plaques.
L’autoconsum fotovoltaic pot ser individual, si tenim la sort de disposar d’un habitatge unifamiliar amb la coberta adequada. Però si vivim en un edifici plurifamiliar, també podem pensar en l’autoconsum compartit amb tots els veïns. L’actual normativa ho permet i és viable.
Si aconseguim produir la nostra pròpia electricitat, el sobre cost de consum per utilitzar l’aire condicionat pot ser zero. Hi ha opcions que permeten reduir el cost d’implementació de l’autoconsum, com les compres col·lectives. A més, són sistemes que tenen bonificacions, com la desgravació en l’IBI de l’habitatge durant els primers anys. A partir de 4000 €, podem disposar d’instal·lacions amb prou capacitat per un habitatge de 2500 kWh de consum elèctric anual.
A més, avui dia ja és possible rebre una compensació per l’excedent energètic que produeixen les plaques solars durant el dia. L’electricitat que es produeix, però que no es consumeix en el moment, s’injecta a la xarxa i després, mensualment, aquesta energia s’abona en la factura de la llum de forma automàtica.
D’aquesta manera, la teva factura es veu reduïda i la teva instal·lació d’autoconsum no requereix bateries per aconseguir que aquesta energia produïda, quan no hi ha consum en la llar i que sobra, es pugui consumir en un altre moment.
I si en el teu cas no és possible instal·lar autoconsum fotovoltaic, una altra manera de reduir al màxim l’impacte ambiental del teu sistema de climatització elèctric és canviar el subministrament energètic a una comercialitzadora 100% renovable. La factura de la llum reflectirà el consum elèctric de l’aire condicionat, però almenys t’asseguraràs que l’electricitat consumida ha estat produïda per instal·lacions d’energia renovable que no tenen impacte sobre el canvi climàtic.
Llicenciada en Enginyeria Industrial en l’especialitat de medi ambient per la UPC. Més de 15 anys d’experiència com a consultora, projectista i formadora en eficiència energètica, energies renovables, medi ambient i canvi climàtic.