Sembla que el motiu d’aquesta sobtada erupció té a veure amb el cúmul de milers de sismes, que van tenir lloc a la zona una setmana abans. Aquestes vibracions de la superfície terrestre generades pel moviment de les capes internes (escorça i mantell) van fer esclatar la cambra magmàtica d’aquest volcà.

Per aquest motiu, es va establir a l’Illa el semàfor groc per risc volcànic en aquesta zona (nivell 2 de 4) i van començar a evacuar els veïns situats en les àrees més pròximes al volcà.
Dures conseqüències per als residents pròxims al volcà

A més, el volcà ha afectat també la flora i fauna confrontant, que trigarà de quatre a deu anys a recuperar-se.

Diversos estudis demostren que, al llarg de la història, les grans erupcions han influït en el clima a llarg termini. No obstant això, passarà el mateix amb les cendres i gasos que s’han emès des de l’interior de Cumbre Vieja?
La realitat és que les erupcions volcàniques no només llancen Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH), sinó també diòxid de sofre i altres compostos que tenen l’efecte contrari.

L’efecte positiu dels volcans en el medi ambient
Segons va explicar el vulcanòleg José Luis Barrera a la revista National Geographic, “aquests aerosols s’instal·len en les capes mitjanes i altes de l’atmosfera terrestre, provocant un descens brusc de les temperatures que poden arribar fins als 2 graus centígrads”.
Vols conèixer en profunditat el canvi climàtic i tots els fenòmens que influeixen en ell?
Subscriu-te a nostra Newsletter mensual i fes-te ZEO. Et mantindrem informat de les últimes novetats en matèria d’acció climàtica.La contribució dels volcans al canvi climàtic
La comunitat científica ha assegurat que les emissions globals de diòxid de carboni provocades pels volcans indiquen que tant els volcans superficials com els submarins alliberen un percentatge de CO₂ molt menor que el generat per l’activitat humana.
De fet, alguns estudis revelen que, en el passat, els volcans van arribar a provocar un augment de l’escalfament global i l’extinció d’algunes espècies, encara que no es disposa de suficient documentació per a confirmar-lo.

En aquest sentit, encara que és cert que els volcans emeten CO₂ a l’atmosfera, com que la seva contribució és tan mínima, no es poden considerar un gran enemic de la lluita contra el canvi climàtic.
El CO₂ que un volcà genera en 9 hores, l’ésser humà el genera en 2,5 h
Hem de tenir en compte que la majoria d’erupcions volcàniques són esporàdiques, mentre que les que generem els éssers humans a través de la indústria, el subministrament energètic o el transport, són constants i sense pausa.
Encara que els volcans sí que contribueixen a expulsar gasos d’efecte d’hivernacle, ho fan en una proporció molt de menor de la que ho fem els humans. Per aquest motiu, som les persones les que hem de començar a actuar per reduir l’escalfament global de la Terra i migrar a una societat ZEO.
Perquè encara som a temps d’assolir els objectius de l’Acord de París (2015); només cal una consciència climàtica que ens porti a l’acció i així poder sentir la satisfacció d’actuar.

Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.