Durant sis mesos la urbanització de Bellaterra, situada a uns 25 quilòmetres de Barcelona, ha estat observada amb lupa en matèria mediambiental. El març passat de 2019 la seva associació veïnal, la Unió de Veïns de Bellaterra, va signar un conveni de col·laboració amb l’Escola Superior Tècnica d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) perquè els alumnes del Màster Universitari en Intervenció Sostenible en el Mitjà Construït (MISMeC), poguessin dur a terme un Estudi sobre el nivell de Dependència del Carboni de Bellaterra.

Els resultats d’aquest estudi, en el qual van participar 40 edificis de Bellaterra, es van presentar durant un acte especial en el qual la conclusió més destacada va ser “Bellaterra, sí que pot reduir emissions”. Segons l’estudi, la petjada de carboni de cada veí d’aquesta urbanització és de 6,6 tones de CO a l’any. Una xifra per sobre de la mitjana espanyola (5,7 Tones) però per sota de la mitjana Europea (8,4 tones).

Per a la realització d’aquest estudi, els alumnes de l’ETSAV han analitzat diferents àrees relacionades amb l’eficiència energètica, l’alimentació, la mobilitat o bé la gestió de residus, per a poder tenir una mitjana de les emissions que genera cada habitant de Bellaterra durant un any.

Les ciutats descentralitzades i de baixa densitat també poden ser sostenibles

Pere Fuertes

Sotsdirector, ETSAV

Com podrien reduir les seves emissions de CO

L’Estudi de dependència del Carboni de Bellaterra proposa un conjunt d’accions per a aconseguir reduir en menor o major mesura la petjada de carboni dels seus habitants. Duent a terme un conjunt d’accions petites o mitjanes, com disminuir el consum de carn, reorganitzar el consum energètic de l’habitatge o fer compostatge, els veïns de Bellaterra podrien arribar a un primer escenari on aconseguirien reduir un 26% les seves emissions. Duent a terme altres accions o canvis més estructurals com posar plaques solars, ser vegetarians o eliminar els viatges amb avió, podrien arribar a un segon escenari on podrien reduir fins a un 67% la seva petjada de carboni.

Durant l’acte de presentació d’aquests resultats, el subdirector de l’ETSAV, Pere Fuertes, va afirmar que Bellaterra podria aconseguir reduir la seva petjada de carboni un 67%. “Les ciutats descentralitzades i de baixa densitat també poden ser sostenibles” assegurava Fuertes fent referència a les característiques urbanístiques de Bellaterra. “Hem d’entendre que no podem adaptar solucions per a reduir la petjada de carboni, pròpies de grans nuclis urbans i centralitzats a localitats totalment diferents” afegia Fortes.

 

Per això són importants estudis com el dels alumnes de MICMec, perquè permeten realitzar una anàlisi de les característiques i peculiaritats de cadascun dels territoris, per a així poder obtenir un full de ruta i propostes d’accions molt més efectives.

Bellaterra + Sostenible 2030

Però aquesta no és l’única acció que la urbanització de Bellaterra ha realitzat en matèria mediambiental. Des de fa anys, la Unió de Veïns de Bellaterra, ha impulsat unilateralment i independentment el projecte Bellaterra + Sostenible 2030. Un projecte/model pioner amb el qual vol reduir la seva petjada de carboni i convertir-se a la urbanització més ZEO -zero emissions- i sostenible de Catalunya.

El projecte recull un conjunt d’accions, iniciatives i col·laboracions per a afrontar la nova situació d’emergència climàtica que vivim i fer la seva urbanització més eficient i sostenible. Bellaterra + Sostenible 2030 és un projecte pioner que estan liderant els mateixos veïns i que a més, “pretén ser un exemple a seguir per a altres urbanitzacions i nuclis urbans com el nostre” asseguren des de la Junta directiva de la Unió de Veïns de Bellaterra.

I és que a més d’aquest estudi per a avaluar el nivell de dependència del CO, l’entitat veïnal ha promogut l’autoconsum fotovoltaic i la sobirania energètica entre els seus habitants a través de la iniciativa Col·lectiu Solar, una iniciativa de comprar col·lectiva de plaques solars.

 

La difusió d’aquest moviment de compra col·lectiva i el suport per part de l’associació veïnal, han permès que ara 50 veïns hagin pogut adquirir plaques solars fotovoltaiques “a un cost d’instal·lació zero”. L’impulsor de Col·lectiu Solar, Sjoerd Gaastra, assegura que gràcies a aquest sistema “en quatre anys, la inversió de 4.000€ – la meitat del que costa realitzar una instal·lació d’autoconsum per compte propi-, no només estarà 100% amortitzada, sinó que haurà sortit a cost zero”.

Projecte Parc del Torrent de la Bonaigua: Un eix verd a Bellaterra

A més d’iniciatives per a una millor eficiència energètica o la reducció de la petjada de carboni, Bellaterra + Sostenible 2030 també comprèn idees o accions per a millorar la qualitat de vida dels seus veïns i la seva seguretat. És per això que des de fa 2 anys està impulsant el projecte del Parc del Torrent de la Bonaigua, una iniciativa urbanística per a crear un eix verd que creui Bellaterra de Nord a Sud.

El projecte del Parc del Torrent de la Bonaigua reduiria els desplaçaments amb cotxe dins de Bellaterra

El novembre del 2018 van presentar als veïns aquest projecte que pretén “facilitar una mobilitat més sostenible per a desplaçar-se per la ciutat, una mobilitat més segura per als escolars i una zona verda per a practicar esport” assegurava el president de la Unió de Veïns de Bellaterra, Josep Mª Riba, durant l’acte.

“Aprofitant el traçat de l’antic torrent d’aigua, aquest projecte urbanístic connectaria diversos barris amb les diferents escoles de Bellaterra, separant així als escolars dels camins habituals de circulació d’automòbils -que pot ascendir a més de 1.000 vehicles diaris-” recordava Riba.

La creació d’aquest eix verd, reduiria també els desplaçaments interurbans dins de la urbanització. “Per les característiques de Bellaterra els veïns necessiten desplaçar-se amb cotxe per a la seva mobilitat interurbana i diària. Com per exemple per a anar al centre a comprar o al Club esportiu, o bé per a portar als nens a les escoles” va afegir Albert Salazar, l’arquitecte de Bellaterra que va idear el projecte.

A més d’aquestes accions més tècniques, la Unió de Veïns de Bellaterra també ha promogut la consciència climàtica entre els seus veïns a un nivell més quotidià i vinculat al món del reciclatge i l’economia circular. És per això que va organitzar juntament amb la PlataformaZEO una recollida de residus a Bellaterra en la qual van participar més de 40 veïns i van aconseguir netejar el bosc de 270 quilos d’escombraries.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat