En els últims anys, hem estat testimonis de com la tecnologia ha envaït la nostra societat provocant canvis substancials en la nostra manera de consumir o de comprar. Fa mig segle, qui es podria imaginar que podries tenir, en menys de tres dies, un producte de l’altra banda del món, sense moure’t de casa teva?

El percentatge de persones que realitzen les seves compres per Internet de manera habitual no deixa de créixer, de la mateixa manera que creix la petjada de carboni associada a Internet.

Segons un informe de Greenpeace publicat el 2017, la indústria de les tecnologies de la informació consumeix més del 10% del total de l’electricitat mundial. Concretament, s’estima que els servidors de dades que fan possible l’existència de la Xarxa, consumeixen una mitjana de 205 TB per hora: l’equivalent a l’1% d’energia que consumeix el Planeta en un any.

La petjada de carboni podria augmentar a causa de la tecnologia Blockchain o Cadena de Blocs

Mentre l’energia no sigui 100% renovable, la proliferació i expansió d’Internet i del 5G per tot I ara, aquesta petjada de carboni podria continuar augmentant a causa de l’auge de la tecnologia Blockchain. Ara bé, en què consisteix exactament el Blockchain i per què contribueix al canvi climàtic?

El Blockchain és un conjunt de tecnologies que permeten dur a terme un registre descentralitzat, sincronitzat i distribuït de diferents operacions digitals, sense necessitat de la intermediació de tercers. Habitualment aquesta tecnologia s’utilitza per realitzar, de manera virtual, transaccions econòmiques com compres o inversions.

Blockchain vol dir “cadena de blocs”. Mitjançant aquesta mena de tecnologia es duen a terme transaccions virtuals que s’uneixen i formen una cadena irreversible: un blockchain. Segons la consultora especialitzada IBM: “cada bloc addicional reforça la verificació del bloc anterior i, per tant, de tot el blockchain”. El seu objectiu és reduir els ciber atacs i les possibles manipulacions de la informació.

El Blockchain va veure la llum per primera vegada l’any 2008, després del llançament del Bitcoin, la primera moneda virtual de la història.

El Bitcoin és una criptomoneda i un sistema de pagament sense banc central o administrador únic. Els usuaris de bitcoin poden transferir diners entre ells a través d’una xarxa entre iguals utilitzant un programari lliure i de codi obert.

Els fonaments del Bitcoin estan construïts sobre el Blockchain, que combina tecnologia de xarxes existent (P2P) amb tècniques criptogràfiques avançades.

Segons apunten els tecnòcrates, el Bitcoin podria ser la moneda virtual del futur. A causa de la pandèmia i del fet que la societat cada vegada està més hiperconnectada, en les pròximes dècades els diners físics podrien desaparèixer donant pas a nous sistemes i monedes digitals.

No obstant això, el Bitcoin i la tecnologia que hi ha al darrere, el Blockchain, suposen un gran impacte sobre el medi ambient.

Elon Musk permet pagar amb Bitcoins els seus cotxes Tesla i després es desdiu

El febrer del 2021, el magnat Elon Musk i Tesla, la seva companyia de cotxes elèctrics, van anunciar a la Comissió reguladora de Wall Street la intenció de començar a acceptar el pagament de vehicles amb aquesta criptomoneda. I no només això, sinó que també van anunciar la compra de 1.500 milions de dòlars en Bitcoins.

Elon Musk va assegurar en una entrevista, que donava suport a aquesta nova moneda virtual i la tecnologia que hi havia al darrere. No obstant això, pocs mesos després, el maig del 2021, Musk es va desdir i va fer marxa enrere en la seva decisió d’acceptar Bitcoins.

Va assegurar que finalment havia descartat aquesta idea a causa de l’elevada petjada de carboni que genera la mineria de Bitcoin. I és que diversos estudis han revelat que la infraestructura que permet el funcionament del Blockchain i les criptomonedes consumeix tanta energia com Suècia o l’Argentina.

Actualment, la tecnologia Blockchain consumeix més que una nació

Segons un estudi elaborat pels economistes Alex de Vries i Christian Stoll, la indústria de les criptomonedes consumeix tant com un país sencer. Els nivells d’activitat que genera aquesta divisa digital es poden comparar amb la despesa energètica d’una nació sencera com els Països Baixos, Suècia o l’Argentina.

A més, tal com va indicar el portal econòmic Bloomberg, el consum energètic del Bitcoin s’ha triplicat des que es va començar a popularitzar el pagament i la inversió amb criptomonedes l’any 2017.

Per què consumeix tant la tecnologia Blockchain?

En ser una xarxa oberta, qualsevol ordinador des de qualsevol emplaçament pot accedir a la seva producció. En aquest sentit, cada deu minuts es genera un nou bloc d’informació algorítmica encriptada que ens permet accedir a la producció de ‘bitcoins’.

Aquesta informació s’allotja de manera aleatòria en un únic ordinador del total de dispositius que s’allotgen a la xarxa. Aquest mètode algorítmic, anomenat “prova de treball” (‘Proof of Work’, PoW), requereix grans nivells d’energia perquè algun dels nodes de la xarxa allotgi aquest nou codi.

Una anàlisi publicada per la revista Joule l’any 2019, assegura que les criptomonedas suposen un 0,2% del consum mundial d’electricitat.

Els experts asseguren que la clau per a reduir la petjada ecològica del Blockchain és analitzar d’on procedeix l’energia que permet el seu funcionament, i tractar que aquesta sigui renovable.

Per a reduir les emissions associades a aquesta tecnologia és fonamental augmentar el percentatge d’energia neta utilitzada en la societat. I és que, en 2021, el Statical Review of World Energy va revelar que només un 15,5% de l’energia mundial prové de fonts d’energia renovables.

Per tant, és crucial augmentar la producció d’energia renovable a escala global, o situar la xarxa de servidors als països amb una producció d’energia més ZEO. Per exemple, algunes empreses de criptomonedes ja han decidit reubicar la seva seu i instal·lar-se a Islàndia, un país amb una gran quantitat de recursos renovables.

Compensació de la petjada de carboni a través del Blockchain

A més del subministrament energètic, també han sorgit algunes solucions per reduir la petjada de carboni del blockchain basades en la compensació.

La comunitat tecnològica assegura que la compensació de la petjada de carboni combinada amb la tecnologia Blockchain, podria ser una aliança perfecta per empreses o institucions que vulguin neutralitzar les seves emissions d’una forma real i traçada.

Algunes organitzacions com True World han apostat per aquest sistema de compensació per reduir l’impacte mediambiental del Blockchain. A través d’uns sensors intel·ligents habilitats per al IOT (Internet of Things), es mesura el consum d’energia que han necessitat els servidors per poder realitzar la cadena de blocs. El còmput d’emissions fruit d’aquesta activitat, s’adhereix a cada cadena de blocs.

Posteriorment, les emissions de carboni xifrades en les cadenes de blocs es transformen en tokens, és a dir, en crèdits de carboni. Aquests tokens poden ser utilitzats per les empreses, entitats públiques i particulars, per compensar la seva petjada de carboni en projectes verds.

La tecnologia Blockchain pot ser difícil de comprendre. No obstant això, avui dia, sabem que la seva popularització i extensió per tot el món no deixa de ser nociva per al Planeta i contribueix negativament al canvi climàtic, mentre no es faci servir energia neta.

Per aquest motiu, els governs i la comunitat climàtica han de començar a traçar noves estratègies per reduir el seu impacte en el medi ambient i reconvertir les criptomonedes i el blockchain en aliats en la lluita contra el canvi climàtic. Des de la Plataforma ZEO, esperem que el “Blockchain” sigui objecte de debat en la pròxima COP27.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat