Actualment, tots els sectors i economies estan tractant de reduir les emissions generades per la seva activitat. Perquè el temps constreny.

Segons l’IPCC i la comunitat climàtica, si no aconseguim mantenir per sota de 2 °C l’escalfament global de la Terra, el Planeta podria arribar a una situació de no retorn.

Si aquest estiu hem notat com les conseqüències del canvi climàtic han donat peu a un increment de les onades de calor, la sequera i els incendis, no és molt difícil imaginar-se com podrien arribar a ser les coses en uns anys, si no anem per feina per tal d’aconseguir ser una societat ZEO -zero emissions-.

Per poder revertir el canvi climàtic hem de reduir les emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH) un 55% el 2030, i assolir la neutralitat climàtica el 2050.

I per aconseguir-ho, tots els governs, empreses i organismes internacionals han de treballar i activar la transició ecològica en tots els àmbits possibles. I, precisament, una de les formes per aconseguir-ho és reduir també la petjada de carboni del món de l’espectacle i dels concerts.

És per aquest motiu que des de la Plataforma ZEO hem volgut aprofundir en una qüestió: Quina és la petjada de carboni dels concerts?

Existeixen diferents fonts d’emissions en un concert: el transport del grup musical i del seu equip, el transport dels assistents i els treballadors, el subministrament energètic del concert, el tipus d’aliments i begudes que es consumeixen, el sistema de reciclatge de l’esdeveniment, si s’utilitzaran elements pirotècnics, els materials amb els quals s’ha construït l’escenari, etc.

Resumint-ho d’una forma pràctica, els principals focus d’emissió d’un concert són el consum d’energia elèctrica, el consum de combustible i els desplaçaments dels vehicles.

Un bon pla de reducció d’emissions ha d’indicar clarament quines són les fonts d’emissió i oferir alternatives o solucions per reduir-les o eliminar-les per complet.

Al Regne Unit, per exemple, la comunitat climàtica assegura que els concerts en viu generen al voltant de 405.000 tones d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle al país. Encara que s’estima que la xifra podria ser molt superior.

Actualment, la majoria de grups musicals no acostumen a calcular i comunicar quina és la petjada de carboni dels seus concerts. Però el 2013 el grup de Granada Niños Mutantes va realitzar un estudi amb la consultora Sostenibilidad a Medida per conèixer les emissions generades durant la gira d’aquest any.

L’estudi va estimar que cada concert va emetre al voltant de 160,20 tones de CO₂ equivalent. En aquest còmput es van tenir en compte les necessitats tècniques per dur a terme el directe i el públic presencial.

És important recordar que una tona de CO equivalent és una mesura universal que fa referència a la suma dels diferents gasos d’efecte hivernacle emesos tenint en compte la seva massa i el seu potencial d’escalfament global. Amb tot això, es calcula la petjada de carboni i la contaminació en els concerts i altres tipus d’esdeveniments.

El cas de Coldplay: una aposta pels concerts ZEO

Recentment, el grup de música Coldplay va posar a la venda les entrades de quatre nous concerts a l’Estadi Olímpic de Barcelona per als dies 24, 25, 27 i 28 de maig del 2023. Hores després, la banda anunciava el “sold out” en tots ells.

Això significa que la capital comtal acollirà l’any que ve més de 200.000 assistents provinents de diferents parts del món. Es tracta de la convocatòria més gran mai vista al país. Ni tan sols superada per la gira Urban Jungle dels Rolling Stones del 1990, que va omplir dos estadis Vicente Calderón de Madrid.

En aquest sentit, s’esperen grans mobilitzacions de fans, un increment en el consum de tota mena de béns i serveis, un augment de la despesa energètica i una major mobilitat interurbana durant aquestes dates. I que finalment es traduirà en un increment de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic.

Conscient de l’envergadura i del poder de convocatòria del grup, el vocalista i líder de Coldplay, Chris Martin, s’anticipava anunciant un Pla per fer les gires de Coldplay més sostenibles. El document recollia 30 iniciatives i mesures eco-friendly.

Generar electricitat a partir dels salts del públic

Algunes de les mesures presentades per reduir la petjada de carboni estan basades en la innovació i encara estan en fase de proves, com, per exemple, la idea d’aprofitar els salts del públic sobre una pista de ball dissenyada per generar energia. Amb l’energia recollida a través d’aquest moviment, es podria il·luminar la sala o instal·lació en la qual tingués lloc el concert.

No obstant això, per als pròxims concerts, el grup Coldplay pretén proveir-se  de l’electricitat de bateries alimentades per ventiladors eòlics, energia solar, oli reciclat de restaurants locals o energia de la xarxa de fonts d’energia 100% renovables.

Això li permetria complir amb el seu compromís de reduir un 50% el consum de CO₂ de les seves gires. A més, el grup farà una aposta per la protecció de la biodiversitat, l’economia circular i la restauració del medi ambient.

Paral·lelament, una de les iniciatives més destacades d’aquest Pla ha estat la de plantar un arbre per cada entrada de concert venuda. Una mesura de compensació que podria ser altament beneficiosa per la lluita contra el canvi climàtic.

Segons la comunitat climàtica, la reforestació dels boscos podria ser una de les solucions més efectives a llarg termini per reduir els nivells de CO₂ de l’atmosfera.

És més ZEO mobilitzar un grup en jet privat que mobilitzar milions de persones a un estadi

Malgrat els esforços per reduir el seu impacte en el medi ambient, el grup ha rebut múltiples crítiques per part dels grups ecologistes. I és que com la majoria de grups d’èxit, Coldplay utilitza un avió privat per assistir a gran part dels concerts de la seva gira internacional.

No obstant això, el veritable problema sense solució és descobrir de quina forma es podrien traslladar desenes de milers de persones del públic a un mateix lloc, sense consumir energia o generar emissions GEH. Perquè tal com es recull a l’article de La Vanguardia, la petjada de carboni generada per l’avió privat de Coldplay no es pot comparar amb les emissions generades per la mobilitat de centenars de persones arribant a un concert.

Segons sembla, la consciència climàtica també està penetrant en el món de la música i l’espectacle. La iniciativa de Coldplay és un primer pas i un exemple a seguir perquè altres grups apostin per reduir la seva petjada de carboni.

La implicació d’aquests macro-influencers portarà a tota mena de col·lectius, organitzacions i entitats a adonar-se de la importància de ser ZEO. El món de la música s’ho pren seriosament i això és una gran notícia per a la lluita contra el canvi climàtic.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat