El 6 de gener moltes persones en el món celebren el dia dels Reis Mags. Les famílies i amics es reuneixen per a festejar el tancament del Nadal, menjar junts, intercanviar regals, etc.

La nit prèvia, els pobles i ciutats organitzen les tradicionals cavalcades de Reis. Els Reis Mags d’Orient desfilen en aparatoses carrosses acompanyats dels patges reals, músics i tota classe d’artistes. Els més petits assisteixen a aquest espectacle amb els seus pares o familiars, esperant poder veure a les seves majestats i lliurar-los les seves cartes o bé ser obsequiats amb caramels.

Si bé tot aquest desplegament suposa una gran alegria per a petits i grans, també és important reparar en l’enorme petjada ecològica generada per aquesta festa de Nadal i, sobretot, tractar de reduir-la.

Quina és la petjada de carboni dels regals?

Segons un informe publicat per Deloitte el 2021, les llars espanyoles es gasten una mitjana de 240€ en els regals nadalencs. Ara bé, quin és l’impacte d’aquests productes en el medi ambient?

En un article publicat per El Periódico, Òscar Saladié, professor de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i membre del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (Gratet), explica la dificultat que suposa calcular la petjada de carboni d’un regal.

I és que les emissions generades per un regal depenen d’un gran nombre de factors: “dels processos necessaris per a la seva fabricació, el transport des del lloc de producció fins al de venda, la seva utilització i com es gestiona una vegada deixen de ser d’utilitat per al seu propietari”, assegura Òscar Saladié.

Per poder realitzar el còmput exacte de la petjada de carboni d’un regal, és necessari tenir en compte les emissions generades al llarg del cicle de vida del producte.

Primer, hem de calcular aquelles emissions generades durant la producció i el transport, així com durant l’obtenció de les matèries primeres. Posteriorment, és necessari preveure i sumar aquelles que es generaran durant el procés de reciclatge.

La petjada de carboni d’un peluix sostenible és d’1,1 kg de CO2 eq, mentre que la d’un fabricat a la Xina és de 19 Kg de CO2 eq

En aquest sentit, un estudi publicat en la revista ‘Sustainibility’ va calcular l’impacte ambiental d’un peluix farcit de llana, cotó, arròs i fibres fabricat i comercialitzat a Eslovènia.

La petjada de carboni d’aquest peluix produït en una petita fàbrica és d’uns 1,1 kgCO2eq. En paral·lel, la petjada de carboni d‘un peluix que funciona amb piles, fabricat a la Xina, pot assolir els 20 Kg de CO2 eq.

De totes maneres, la petjada de carboni d’un peluix d’origen xinès pot resultar realment baixa si la comparem amb aquella generada per un dispositiu electrònic.

Regalar aparells electrònics genera un major nombre d’emissions. Els autors d’un estudi publicat en el marc de la conferència ‘ICT on Sustainibility’ van revelar que, de mitjana, els ‘telèfons intel·ligents’ tenen una petjada de carboni d’uns 55 kgCO2eq.

Aquesta elevada xifra es deu principalment a les fases de fabricació (recol·lecció de matèries primeres i producció del mateix dispositiu). Aquest procés representa prop del 70% de les emissions del cicle de vida complet del telèfon.

Consells per reduir la petjada de carboni el Dia de Reis

Els moments de retrobament i celebració són, sens dubte, necessaris i importants per a la salut mental i el benestar de les persones. No obstant això, en aquestes dates tan assenyalades, també és important reparar en la salut del nostre Planeta.

El tancament de la COP28 el passat 13 de desembre va marcar un rumb ferm i clar per a la nostra societat: en els pròxims anys hem d’abandonar definitivament l’ús de combustibles fòssils i articular una societat ZEO -zero emissions-.

Precisament per això, hem de començar a replantejar la nostra manera de consumir i de celebrar les festes nadalenques. Des de la Plataforma ZEO, hem recopilat una sèrie de consells per evitar emissions innecessàries i reduir la vostra petjada de carboni en el Dia dels Reis Mags.

1. Aposta per un menú sostenible

El Dia de Reis, la majoria d’amfitrions esperen acontentar els seus convidats amb un menú deliciós. Amb productes i aliments especials procedents de recòndits llocs, o plats preparats durant hores.

En aquest àmbit és on més es poden reduir les emissions. Apostant per un menú sostenible, les persones poden limitar de manera considerable la petjada de carboni generada en aquest dia tan especial. Ara bé, com es pot fer un menú de Reis el més sostenible possible?

A la Plataforma ZEO hem recopilat algunes claus essencials per aconseguir-ho:

– Aposta per un menú Plant Based. La petjada de carboni associada als productes d’origen animal sempre serà molt més gran que aquella vinculada als productes d’origen vegetal.

– Evita els productes i aliments processats. El guacamole, l’hummus, la crema de formatge, etc. Tots aquests ‘dips’ estan embolicats en envasos plàstics que posteriorment es convertiran en residus.

Elabora tu mateix aquests aperitius a la teva casa i aconseguiràs reduir emissions i, a més, quedaràs millor amb els teus convidats. 😉

– Revisa l’etiqueta ecològica dels aliments. Aposta per aquelles marques que tenen en compte criteris ecològics a l’hora de fabricar els seus productes.

2. Compra el tortell de reis en una pastisseria local

El tortell de reis és l’aliment estrella del Dia dels Reis Mags. En finalitzar el menjar, els comensals comparteixen aquest deliciós pastís que normalment es farceix amb nata o crema.

En el seu interior acostuma a haver-hi amagats dos elements: una fava i una figura d’un rei. A Espanya, la tradició dicta que aquella persona que es trobi la fava serà l’encarregada de pagar el tortell; mentre que aquella que trobi la figureta serà coronada com el rei del menjar.

En aquest sentit, una forma ideal per reduir emissions en aquest dia tan assenyalat és comprar el tortell en una pastisseria o forn local, on ens garanteixin que aquest ha estat fabricat de manera artesanal.

És important evitar comprar el tortell de Reis en un supermercat o gran superfície, pel fet que les emissions derivades de tot el procés de fabricació i transport sempre seran molt majors.

No obstant això, l’opció més sostenible sempre serà fer el nostre propi tortell a casa, reparant en l’origen i la sostenibilitat dels ingredients. Aquesta opció, a més de ser la que suposaria un menor impacte per al medi ambient, és la que més podria enlluernar als vostres comensals. 😉

4. Embolica els regals de manera circular

Per poder triar un regal de manera sostenible és necessari revisar quines són les seves etiquetes ecològiques. Això ens permetrà reduir de manera significativa les emissions associades a aquest dia tan assenyalat.

No obstant això, també és important reparar en una pràctica que és totalment contraproduent per a poder aconseguir una societat sostenible i circular: embolicar els regals.

El més senzill per evitar la contaminació i la petjada ecològica associada a aquesta pràctica seria, simplement, no embolicar els regals. Així i tot, a molts els resulta realment difícil renunciar a la sorpresa i el misteri que implica tot el procés d'”obrir” i descobrir el regal.

En aquest sentit, també podem evitar emissions innecessàries embolicant els regals amb materials sostenibles o reciclats.

Per exemple, podem utilitzar paper reciclat i intentar embolicar el regal de tal manera que no necessitem cinta adhesiva. També podem valdre’ns de tècniques com el “Furoshiki”, un sistema originari del Japó sota el qual s’emboliquen els objectes amb un mocador de tela de forma quadrada.

Com a element decoratiu, podem substituir les cintes de plàstic per branques, pinyes i fulles seques, atès que són biodegradables i poden retornar-se a la terra.

En aquest article de Greenpeace trobareu fins a 12 maneres per embolicar de manera sostenible els teus regals.

4. Utilitza transport ZEO per a assistir a casa dels teus familiars

El transport és un dels principals focus d’emissions durant les festes nadalenques. I és que durant aquestes dates i, especialment, el Dia dels Reis Mags, es produeixen un gran nombre de desplaçaments a escala local i nacional.

De fet, durant aquests dies, alguns membres de la família que viuen a l’estranger es desplacen amb tren, avió o vaixell des de diferents parts del món fins al domicili en qüestió, per assistir a aquesta trobada i gaudir d’uns dies amb els seus més reunits.

Per poder reunir-se, les persones han de mobilitzar-se al lloc de residència de l’amfitrió, la qual cosa podria suposar un còmput extra d’emissions en cas d’utilitzar un transport que sigui poc ZEO -zero emissions-.

Per aquest motiu, el més recomanable és evitar el cotxe i fer servir el transport públic sempre que sigui possible. A més, a causa d’aquest overbooking de desplaçaments, moure’s amb el cotxe pot resultar realment tediós, atès que hi ha molts més embussos i falta d’aparcament.

5. Recicla els residus generats el Dia de Reis

Segons Ecologistes en Acció, durant el període nadalenc a Espanya es generen prop de 20.000 tones extra de residus diaris.

El Dia de Reis és un dels què es generen un major nombre de residus. Per això és important reciclar-los correctament i intentar apostar per la reutilització sempre que sigui possible.

En aquest sentit, si ens obsequien amb regals que venen en caixes o altres embolcalls com bosses, podem intentar guardar-les per donar-los un nou ús en el futur, en comptes de directament rebutjar-les.

Quant al menjar, és habitual que els amfitrions cuinin menjar de més amb la finalitat d’evitar que els convidats es quedin amb fam. Durant les dates nadalenques es genera una gran quantitat de sobres de menjar que, si no s’aprofiten i conserven degudament, acaben rebutjades incrementant de manera notable el nombre de residus orgànics.

És important establir pautes per a poder reaprofitar el menjar, com guardar-la en tuppers, repartir-la entre els comensals o bé congelar-la per poder menjar-se-la més endavant.

En el cas dels residus inevitables, com les restes de menjar que es queden en els plats, el més pràctic és reciclar-los dipositant-los en el contenidor orgànic. No obstant això, els més conscienciats amb el medi ambient tracten de donar-li una segona vida a aquests residus, per exemple, convertint-los en compostos

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat