L’aire condicionat és una de les principals raons per les quals la demanda energètica dels edificis és responsable d’un 14% de les emissions GEH globals. I és que l’aire condicionat, depèn completament de l’electricitat per al seu funcionament.
Per aquest motiu, per poder descarbonitzar els nostres aparells d’aire condicionat, hem de descarbonitzar primer les xarxes elèctriques.
Com bé sabem, per produir electricitat tenim tecnologies renovables (solar, eòlica, hidràulica…) que no tenen impacte sobre el canvi climàtic, però hi ha una part, actualment encara molt important, que es genera en centrals de carbó o gas i, per tant, sí que tenen impacte sobre l’escalfament global de la Terra.
En aquest sentit, veiem que els últims anys es van reduint les emissions per kWh consumit, però la veritat és que, segons l’Oficina de Canvi Climàtic de Catalunya, encara tenim valors de 241 gr. de CO₂ equivalent emès per cada kWh generat.
L’any 2050 la demanda mundial d’electricitat per refrigerar s’haurà triplicat
Degut, d’una banda, a l’increment de la població i el seu desenvolupament i, per una altra, al canvi climàtic en marxa i al consegüent augment de les temperatures a escala global, l’any 2050 la demanda mundial d’electricitat per refrigerar s’haurà triplicat. Arribats a aquest punt, els aires condicionats consumiran tanta electricitat com la que consumeixen ara tota la Xina i l’Índia.
Per aquest motiu, una de les prioritats per a l’economia verda és tractar de reduir la petjada de carboni associada a la refrigeració dels habitatges, oficines i centres de treball a l’estiu. Pot ser possible a través de millores ZEO en els aparells d’aire condicionat, o bé aplicant mesures o mecanismes de prevenció que redueixin al màxim la necessitat d’usar-los.
1.L’eficiència dels aparells d’aire condicionat
A més de descarbonitzar la xarxa elèctrica, el segon pas per reduir la petjada de carboni que generem en refrescar-nos és apostar per un aparell d’aire condicionat més eficient.
Segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), l’aparell més comprat pels usuaris és només la meitat d’eficient que altres aparells que es poden trobar en el mercat, i tres vegades menys eficient que els millors models.
Tal com apunta Bill Gates en el seu llibre Com evitar un desastre climàtic, això succeeix perquè els consumidors no reben tota la informació necessària per triar el seu aire condicionat.
“Per exemple, un aparell menys eficient pot resultar més barat en el moment de la compra, però més car a llarg termini, perquè consumeix més electricitat. Així i tot, la majoria de vegades, no existeix forma de saber aquesta informació quan la persona ho està comprant” explica Bill Gates en el llibre. No obstant això, en alguns països com els Estats Units i la UE són obligatòries les etiquetes d’eficiència energètica i de consum.
Aquells aparells amb nivells A+++ d’etiqueta energètica poden ser una mica més cars, però a la llarga consumeixen menys electricitat i per tant, reduiran significativament la nostra factura de la llum.
2. Ús eficient de l’aire condicionat
A més de l’eficiència del mateix aparell, existeixen algunes accions que podem dur a terme individualment, per realitzar un ús més eficient del mateix i així reduir el seu impacte en el medi ambient:
• Programar l’aire condicionat a una temperatura mínima de 25-26 °C
• No posar una temperatura més baixa (16 o 20 °C), pensant que així aconseguirà abans la temperatura mínima de 25 °C.
La majoria d’aparells no funcionen així, per la qual cosa l’únic que s’aconsegueix és un major consum per arribar a consignes menors de temperatura.
• Fer un manteniment de l’aire condicionat, un control del refrigerant i la neteja de filtres, com a mínim, una vegada l’any. D’aquesta manera podrem assegurar-nos que funciona eficientment.
3. La petjada de carboni dels gasos fluorats
La demanda d’electricitat o la ineficiència dels aires condicionats no són els únics problemes vinculats a aquests aparells. I és que els aires condicionats també incorporen refrigerants com els gasos F o fluorats, que contenen fluor i tenen un major potencial d’escalfament global.
És a dir, els gasos F són Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH) que contribueixen en major mesura al canvi climàtic, causant milers de vegades més alarma que la quantitat de CO₂ equivalent. Als Estats Units, per exemple, aquest gas representa el 3% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic.
Aquests gasos refrigerants, també presents en neveres i cambres frigorífiques, tenen un impacte d’escalfament global que pot superar fins a 15.000 vegades el del CO₂. Això vol dir que si tenim una fuita d’1 kg de refrigerant, serà com haver emès 15 tones de CO₂.
El potencial d’escalfament global dels gasos fluorats és molt major que el del CO₂
Per això l’any 2016, els representants de l’Acord de París 2015 es van comprometre a reduir la producció i l’ús de determinats gasos fluorats un 80% el 2045.
Van poder adoptar aquest compromís gràcies als avenços i noves propostes que s’esdevenien en aquest àmbit per tal de substituir els gasos fluorats o els Hidrofluorocarburs (HFC). Així i tot, aquestes idees es troben encara en una fase embrionària i es desconeix el preu que podrien arribar a tenir.
En aquest sentit, associacions europees AREA, SERCOM, EFCTC i EPEE, secundades per l’Associació d’Empreses de Fred i les seves Tecnologies (AEFYT) d’Espanya, estan recomanant als fabricants deixar d’usar aquest tipus de refrigerants en les instal·lacions, per adaptar-se com més aviat millor a la normativa vigent i poder oferir solucions eficients i més sostenibles.
Aquestes associacions europees ofereixen assessorament i recomanacions generals als instal·ladors perquè aquests refrigerants d’alt Potencial d’Escalfament Global (PCG) deixin de ser instal·lats en els equips.
4. Construir habitatges sota criteris bioclimàtics
Potser una de les majors solucions per posar fi a l’elevada petjada de carboni generada per l’aire condicionat sigui, simplement, prescindir-ne. Encara que, tenint en compte l’augment de la temperatura mitjana comentat anteriorment, això pugui semblar impossible, en realitat existeixen algunes solucions.
Construir els edificis sota criteris bioclimàtics permet que els habitatges es refredin o escalfin menys i d’una forma més natural. Amb l’arquitectura bioclimàtica, l’excés de calor s’elimina mitjançant sistemes de ventilació naturals o la instal·lació de xemeneies solars que permetin la generació de corrents d’aire. Això s’aconsegueix col·locant una obertura superior a la façana sud de la casa, on s’acumula més calor, i una obertura inferior a la façana nord.
D’aquesta manera, l’aire calent tendeix a pujar i és empès per l’entrada d’aire més fred, generant d’aquesta manera un flux constant de renovació d’aire.
Els patis andalusos permeten una renovació natural de l’aire
Una altra de les tècniques bioclimàtiques per evitar l’ús d’aparells d’aire condicionat és edificar habitatges amb patis andalusos. Aquests permeten conservar l’aire més fresc de la nit, perquè durant el dia aquest absorbeixi la calor de les estances que envolten el pati i així millorin la seva temperatura.
A més, també és possible eliminar el sobreescalfament col·locant vegetació en les façanes i terrats, o pintant-les de blanc, perquè rebotin la calor.
Aquest tipus de solucions no encareixen de manera significativa les construccions, però, sens dubte, poden arribar a reduir de manera significativa la demanda d’electricitat generada per l’aire condicionat a l’estiu, i per la calefacció a l’hivern.
En els últims anys, les grans marques d’aire condicionat han començat a treballar per reduir l’impacte ambiental d’aquestes màquines en el Planeta.
Bé sigui millorant la seva eficiència energètica o treballant en noves formes per tal d’eliminar l’ús de gasos fluorats, com en molts altres sectors, cada vegada hi ha una major voluntat de reduir al màxim les emissions i mantenir-se en línia amb els ODS de l’ONU.
Llicenciat en Enginyeria Industrial, especialitat en Organització, per la UPC. President de l’Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica des de la seva creació el 2003. President de Comitè de Representació de la plataforma ZEO (Zero Emissions Objective), per frenar el Canvi Climàtic.