Quan viatgem, la petjada de carboni de la nostra activitat diària ascendeix de manera considerable. El fet de desplaçar-nos a un destí concret – especialment si està a una distància llarga-, el canvi dels nostres hàbits de consum o les característiques del lloc on ens allotgem poden arribar a generar un gran impacte en el medi ambient.

El passat 2020, a causa de les restriccions de mobilitat i a l’estat d’alarma decretat en la majoria de països a causa de la malaltia #COVID19, les emissions de GEH que provoquen el canvi climàtic s’estima que es van reduir entorn del 5%. Per aquest motiu, enguany és a les nostres mans aconseguir mantenir o reduir les emissions. Podem fer-ho aplicant canvis i accions sostenibles a la nostra llar o a través de l’ecoturisme.

El turisme global genera un 8% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic

I és que segons un estudi publicat per la revista Nature el 2018, el turisme genera cada any un 8% de les emissions GEH que provoquen l’escalfament global de l’atmosfera. El sector dels viatges hauria de ser més ZEO -zero emissions- i dur a terme una transició verda oferint solucions sostenibles i assequibles per als viatgers.

Des de Plataforma ZEO hem recollit alguns aspectes a tenir en compte per a aconseguir reduir la petjada de carboni dels viatges.

1. El Destí

Si vius a Espanya, és evident que no és el mateix viatjar a les Maldives o a la ciutat de Las Vegas, que a Salou o Saragossa. Com més gran sigui la distància entre la ciutat d’origen i la de destí, major serà la petjada de carboni generada – independentment del mitjà de transport triat per al viatge-.

De fet, alguns destins requereixen si o si d’un transport aeri per tal de poder-hi arribar. En aquest sentit, hem de tenir en compte que el sector de l’aviació és responsable del 3,6% de les emissions GEH de la Unió Europea i representa un 13,4% del total d’emissions generades pel transport mundial.

Segons l’Agència Europea de Medi Ambient (EEA), en la dècada vinent el nombre de vols podria créixer fins a un 42% i, les seves emissions, representarien el 20% de les totals. Sens dubte, es tracta d’una xifra incompatible amb els objectius de l’Acord de París 2015.

Per aquest motiu, el 2019 va aparèixer el moviment “Flygskam” o “vergonya de volar” impulsat per Influencers ecologistes com Greta Thunberg. Els viatges d’oci a destinacions llunyanes són incompatibles amb la situació actual d’emergència climàtica.

Algunes companyies aèries o plataformes de viatges compensen les emissions dels vols

Així i tot, per quan és necessari viatjar amb avió i no existeix una altra alternativa, algunes plataformes ofereixen el càlcul i la compensació de la petjada de carboni generada. Calculadores en línia com CeroCO2 o flight2fart.com et permeten conèixer les emissions generades arran del teu viatge i compensar-les en projectes de protecció o recuperació de boscos, d’eficiència energètica o d’altres.

En viatjar amb avió, és important tenir en compte que hi ha algunes companyies més compromeses amb la transformació sostenible que unes altres. Per tant, serà important revisar el rànquing de les aerolínies més sostenibles del mercat i tenir en compte els seus compromisos sostenibles, avenços en tecnologia verda dels avions, o polítiques de compensació de la petjada de carboni:

  1. KLM
  2. LATAM Airlanes
  3. Delta Air Lanes
  4. Westjet
  5. Finnair
  6. Air France
  7. Qantas
  8. Air New Zealand
  9. Iberia
  10. Cathay Pacific

 

Font: Youtooproject.

A més, alguns trucs com volar sense escales, triar els aeroports més pròxims a la nostra casa o bé portar poc equipatge -com més pes, major és l’ús de combustible-, també ajudaran a reduir aquesta petjada de carboni.

2. El mitjà de transport

“Si no podem viatjar amb avió com ho fem?”

A vegades, oblidem que l’avió “comercial” de passatgers no es va normalitzar i es va estendre fins a la dècada dels 90.  Actualment, existeixen alguns viatges de tala o mitjana distància que realitzem amb avió per comoditat, però que podríem fer perfectament en un altre mètode de transport més ZEO.

Segons l’Agència Europea de Medi Ambient, viatjant amb tren un passatger emet 14 grams de diòxid de carboni per quilòmetre, en comparació amb els 285 grams emesos si es desplaça amb avió. Aquestes dades mostren que el viatge amb avió genera una petjada de carboni 20 vegades major que la del viatge amb tren.

Els clàssics trens llit o el famós sistema d’Interrail europeu, per exemple, permeten als viatgers desplaçar-se per tota Europa i per certes zones de Rússia, amb una petjada de carboni mínima. Així i tot, la majoria dels viatgers no opten per aquest tipus de transport a causa del seu elevat cost.

En quant a la comparació entre avió o tren, l’avió emet set vegades més GEH que el tren, encara que els costos mediambientals de viatjar amb avió disminueixen amb la distància perquè els cicles d’aterratge i enlairament redueixen el seu pes en el total del viatge, davant el vol de creuer. Però si calculem l’eficiència per passatger, el transport ferroviari és cinquanta vegades més eficient.

Apostar pel turisme local o regional i triar destinacions de petita o mitjana distància, als quals es pugui viatjar amb tren o amb autobús, sembla l’opció més assenyada i responsable per fer front l’emergència climàtica. Però, perquè els viatgers es decantin per aquesta opció, s’ha d’impulsar una reducció dels preus i les tarifes de transport. Perquè viatjar amb tren sigui més barat que fer-ho amb avió.

3. L’allotjament

L’elecció de l’allotjament també pot ajudar-nos a reduir la petjada de carboni generada durant el viatge. Les grans cadenes hoteleres, hotels de luxe i fins i tot hostels low cost que reben un gran nombre d’hostes en les seves instal·lacions, poden arribar a generar moltes emissions.

Com qualsevol casa, aquests requereixen d’energia, calefactors, aire condicionat, aigua calenta i recursos hídrics per a garantir la comoditat dels seus hostes, la qual cosa suposa una elevada petjada de carboni. Per aquest motiu, en 2013 el World Travel & Tourism Council va promoure una metodologia comuna per al càlcul de la Petjada de Carboni d’un hotel, de qualsevol grandària i en qualsevol part del món.

Coneixent la petjada de carboni, els hotels poden activar canvis per reduir-la

Sabien que, coneixent l’impacte real en matèria d’emissions, aquests hotels podrien prendre la davantera i aplicar accions i canvis per a aconseguir reduir la seva petjada de carboni. Però la veritat és, que avui dia no tots els apliquen.

Per aquest motiu, abans de decidir-se per un hotel és fonamental veure en la seva pàgina web si compta amb etiquetes i certificacions sostenibles com Travelife, Biosphere, Ecolabel o HES (Hotels Eficients Sostenibles). Aquesta última és la primera marca registrada pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme d’Espanya. Es tracta d’un model que analitza i avalua els hotels que adopten en el seu negoci mesures de desenvolupament sostenible.

Actualment, la majoria d’hotels o cadenes inclouen informació sobre les accions que han realitzat per reduir el seu impacte en el medi ambient i preservar els ecosistemes: energia neta, compostatge, bioconstrucció, reciclatge d’aigües residuals, reducció de la petjada hídrica, alimentació de Km0 o sostenible, etc. Només hem de buscar l’apartat de “Responsabilitat Social Corporativa” o “Sostenibilitat” del seu web. Normalment en aquelles pàgines web en les quals no s’indica aquesta informació, és perquè l’allotjament fins i tot no compta amb un Pla de Sostenibilitat o Adaptació al canvi climàtic.

Plataformes digitals que mostren els hotels més sostenibles

No obstant això, si la tasca de cerca resulta massa laboriosa i ens falta temps, existeixen plataformes com onlyeco, que mostren únicament aquells hotels que apliquen mesures de sostenibilitat secundant així l’ecoturisme, o Tripzero, una agència estatunidenca que compensa, sense càrrec, la petjada de carboni de l’estada que reservis amb ells.

Des de fa anys a La Plataforma ZEO promovem el turisme sostenible i analitzem quins són els hotels més sostenibles en l’actualitat tant nacionalment, com autonòmicament.

4. Desplaçament urbà

Alguns viatgers acostumen a desplaçar-se pels destins que visiten caminant. Sens dubte, és la millor manera de conèixer un país i una cultura, sentint les olors de la ciutat, observant la seva gent o recorrent els seus carrers.

Així i tot, a vegades disposem d’un temps reduït per visitar un lloc i acabem necessitant un mitjà de transport per arribar al nombre més gran d’atraccions turístiques en el menor temps possible. En aquests casos, sempre és bona opció prescindir dels taxis o autobusos, que poden ser víctimes del trànsit, i apostar pel sistema del metro o tramvia.

El Bicing i el lloguer de bicicletes o patinets elèctrics, poden ser alternatives completament ZEO per desplaçar-se per la ciutat de forma barata i, al mateix temps, contemplar el lloc. En el cas que ens vulguem desplaçar d’una ciutat a una altra, sempre existeix la possibilitat de llogar un cotxe elèctric.

5. Restaurants i compres

Durant els viatges, el consum local o de km0 està 100% recomanat. I no només perquè d’aquesta manera donem suport al petit comerç i als productors locals del país o regió que es visita, sinó perquè es redueixen les emissions vinculades al quilometratge d’allò que mengem o comprem.

És fonamental evitar les grans cadenes de restaurants o de menjar ràpid que generen milers d’envasos i residus plàstics, i els seus productes i aliments provenen de l’altra part del món.

Els restaurants de menjar local t’ajuden a reduir la teva petjada de carboni i aprendre més de la gastronomia del país que visites

Hem d’apostar pels restaurants familiars o aquells que ofereixen un menú amb productes de la terra o ecològics. Gaudir de la gastronomia del país que visites és una part essencial del viatge que et permet conèixer millor la cultura dels seus habitants.

Quant al consum d’altres objectes com roba, perfums o aparells electrònics, és important pensar que, encara que estiguem de vacances o en països en els quals tot és més barat, no hem de perdre el nord.

No és necessari comprar desenes de “souvenirs” i llançar-se a les ofertes de roba, complements i moda dirigides als turistes: hem d’evitar consumir de manera compulsiva. El millor és apostar pels records de la “terra” amb certificació de producció artesanal o sostenible.

6. Visites amb consciència

Encara que és important visitar els museus, edificis i llocs de referència, podem aprofitar el nostre viatge per donar suport a altres propostes turístiques vinculades a la consciència climàtica o que mostrin els efectes del canvi climàtic al país.

Alguns països compten amb increïbles museus dedicats a aquesta qüestió. Altres vegades, podem trobar visites guiades o tours per reserves naturals, glacials o llacs i muntanyes, en les quals un guia explica com està afectant la pujada de les temperatures o la sobreexplotació de la Terra en uns certs territoris.

Qualsevol excusa és bona per a aprendre més sobre el Planeta i l’impacte de l’ésser humà en aquest. Només així serem capaços d’enfortir la nostra consciència climàtica i portar una vida més ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat