Juliana Maruri és experta en horticultura i permacultura i fa anys que es dedica a intentar crear un món més sostenible a través del consum responsable i el zerowaste.

Anima a la societat a iniciar-se en el món de l’auto cultiu i entén l’hort com un procés que és important viure a escala personal i que ens torna a vincular a la naturalesa. A més a més, per a Maruri “existeixen tota classe d’horts per a tota mena de persones”.

Entrevista Juliana Maruri (Experta en Horticultura i Permacultura)

Quant temps cal dedicar-li cada dia al nostre hort urbà?

Si fem un manteniment constant, amb 30 minuts o una hora al dia és suficient. Potser en la primera fase, quan hem de fer la sembra i preparar els planters trigarem una mica més. És important tenir una bona planificació per a estalviar temps i tenir un petit calendari per no oblidar-nos de les tasques que hem de fer.

Quins són els vegetals més adequats per conrear?

Depèn molt de la ubicació on volem posar l’hort i del sol, també de si serà un hort de testos o a terra, etc. El que cal tenir molt en compte és la temporada en la qual estem: hem de seguir les etapes de sembra natural i conrear vegetals de temporada.

Tot i així existeixen alguns vegetals més fàcils a l’hora de conrear, com els enciams, els tomàquets -encara que són més susceptibles de tenir plagues-, o els pebrots, que són molt fàcils de germinar, donen moltíssim fruit i requereixen una mínima cura.

Quan ens iniciem en un projecte d’Hort Urbà hem de considerar l’espai que tenim i l’orientació del sol per tal de poder fer un petit disseny del nostre hort.

És possible conrear en un espai mínim, com un balcó?

Sempre és possible, existeixen molts tipus d’horts per a tota mena de persones. Per exemple, existeixen horts verticals, anomenats torres de cultiu, en les quals situem un test amb la planta que requereix més sol a la part superior i la que en requereix menys a la part inferior.

Existeixen horts per penjar al balcó i fins i tot per als que no tenen balcó, és possible fer horts a les finestres a partir de sistemes d’hidroponia i fent ús de materials que tenim per casa i que podem reciclar.

Quins beneficis té l’auto cultiu a escala personal?

El cultiu i la relació amb la terra és un exercici gairebé de mindfulness i de relaxació i meditació increïble. Tornem a connectar amb els espais naturals que hem perdut amb la nostra vida a la ciutat i ens concentrem en una sola acció: la cura d’aquesta planta. Tenir el nostre propi hort ens fa qüestionar-nos, també, fins a quin punt podem ser auto suficients.

Quins beneficis té l’auto cultiu per la salut?

Bàsicament que ens assegurem que consumim un aliment realment orgànic, és a dir, no tractat amb cap mena de fertilitzant ni agent tòxic, després es pugui transmetre al nostre organisme.

On podem comprar els utensilis per construir el nostre Hort Urbà?

L’ideal és fer horts zerowaste, podem construir horts únicament amb coses que tenim per casa, donant-li una segona vida als residus plàstics. Això és alguna cosa que a més a més ens farà estalviar una bona part del pressupost.

És important anar amb compte amb la promoció que fan algunes superfícies de productes totalment innecessaris per a la creació d’un Hort Urbà. Per exemple, no necessitem comprar unes pales específiques o hivernacles per fer germinar les llavors. Aquestes poden germinar dins d’envasos de iogurt o rotlles de cartó de paper higiènic, o fins i tot dins de closques d’ou.

I què passa amb les llavors?

No és necessari comprar llavors, estan dins dels vegetals que comprem i consumim. Per exemple, amb el tomàquet podem agafar part de les seves llavors i deixar-les assecar en un paper, després ja podem plantar-les i fer-les germinar. No és necessari comprar grans paquets de fertilitzant o llavors.

El fertilitzant també el podem produir a casa?

Sí, el millor fertilitzant que podem utilitzar per al nostre hort urbà el podem fer a casa amb una barreja de peles de plàtan, closques d’ou i marro de cafè. Aquests contenen els tres principals nutrients que necessita la nostra planta.

Cal ser un expert per poder iniciar un projecte d’Hort Urbà?

Aquests tipus de projectes s’han d’assumir com un projecte educatiu i d’autoformació. El més important i el nostre espai i conèixer les plantes, per tal de progressar en el nostre hort.

L’únic que recomanaria és fer formació en permacultura per aprendre què tenim i com podem aprofitar-ho i compartir-ho a escala comunitària. Hi ha un llibre molt bonic per aprendre que es diu “La Revolución en una brizna de paja” de Masanobu Fukuoka; que no parla específicament sobre l’hort urbà, però estableix les bases de la permacultura.

I per a aprendre els aspectes més bàsics de l’Hort Urbà també recomano la iniciativa “Planeta en Verde”, una bona base per a iniciar-se i “La Huertina de Toni”, tots dos són professionals que han dedicat molt temps i esforç a fer l’auto cultiu més accessible per tots.

L’autoproducció alimentària podria ser una solució per reduir les nostres emissions en la vida diària?

Per descomptat, i més enllà de reduir les emissions en la nostra vida diària, ho és per a ajudar-nos a recompondre el sistema que està tan colpejat en aquest moment. El COVID-19 ens ha mostrat que potser la globalització no és tan efectiva com creiem. Potser és bona en termes econòmics, però no ho és per les persones ni per als països.

Crec que hauríem de ser autosuficients creant petites comunitats, uns sistemes comunitaris on puguem generar uns llaços d’intercanvi i regenerar totes les relacions entre humans i amb la mateixa naturalesa. Crec que aquest és el camí per on cal afrontar el repte que suposa aquesta nova normalitat. Com a consumidors i productors és a les nostres mans acollir una transició sostenible.

L’agricultura industrial és un problema enorme. Quan hem d’augmentar la producció per satisfer una gran demanda en un lloc focalitzat, fem ús d’elements que són extremadament nocius tant per al medi ambient com per al nostre organisme.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat