La compra per internet s’ha convertit en tota una tendència els últims anys. Tant que un 51% d’espanyols prefereixen realitzar les seves compres per internet (sobretot aquelles relacionades amb la moda i els aparells electrònics).

Les grans plataformes de comerç en línia com Amazon, AliExpress o Ebay ens prometen una infinitat de productes i la capacitat de poder trobar-los d’una forma fàcil i senzilla: Mitjançant paraules clau i categories. Gràcies a la globalització i a la tecnologia ara podem comprar productes de l’altra part del món i tenir-los en les nostres llars en menys d’una setmana.

Realitzar 25 comandes individuals contamina tant com una visita amb cotxe a un centre comercial

És molt fàcil deixar-se portar per les comoditats o els preus ajustats, però sabem realment l’impacte ambiental que generem amb les nostres compres per internet? Segons un estudi publicat per The Kernel realitzar 25 comandes individuals contamina tant o més que una visita amb cotxe privat a un centre comercial.

Segons va explicar Pere Navarro, delegat del saló eDelivery Barcelona Expo & Congress de comerç digital a l’Economista, “Fa cinc anys es repartien 125.000 paquets al dia i avui la xifra supera els 1,25 milions d’enviaments, i això està en progressió geomètrica”. L’expert assegura “que hem d’innovar molt, aprendre molt i adaptar-nos a les preocupacions que han aparegut entre els ciutadans, com la sostenibilitat, el medi ambient i la mobilitat”.

I és que en un moment tan crucial per a la supervivència del planeta com el que vivim ara, és important replantejar l’ètica de les noves formes de consum i tendències. Per tal d’aconseguir complir l’Acord de París 2015 de mantenir per sota dels 2 °C l’increment de la temperatura planetària, hem de reduir emissions a escala global.

La gran necessitat de reduir emissions

Si bé després de la COP25 molts governs i països s’estan posant mans a l’obra amb nous plans d’Energia i Clima nacionals i treballant en mesures per a aconseguir la descarbonització de l’economia, nosaltres com a ciutadans del carrer no hem de quedar-nos enrere. Amb petites accions ZEO –objectiu zero emissions-, reduïm la nostra petjada de carboni i contribuïm a frenar el canvi climàtic.

Per això, a l’hora de comprar per internet és important tenir en compte els factors o aspectes vinculats al comerç en línia que podrien elevar la teva petjada de carboni diària.

 

1. El transport

Si hi ha un sector que requereix especial acció i atenció, donada la situació d’emergència climàtica que vivim, és el sector del transport. Segons la Unió Europea, el transport és responsable d’un 30% de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic, el 75% d’aquestes provenen del transport per carretera.

Per a complir amb el compromís de reducció d’emissions neutres per a 2050 que han adoptat la majoria de països, una de les línies d’acció és l’electrificació del transport. Els automòbils a més de ser els principals emissors del NOx, perjudicial per a la salut, són emissors de CO.

La petjada de carboni que genera el transport portant un producte que procedeix d’un país com la Xina a Espanya, és molt superior a la que podem generar comprant en qualsevol botiga o comerç de proximitat. A més, donada l’elevada competència entre eCommerces per realitzar els lliuraments com més aviat millor, moltes vegades es preval la rapidesa per sobre de la responsabilitat ambiental.

Alguns ecommerces porten els seus vehicles a mitja càrrega per a complir amb les dates de lliurament

Algunes botigues de comerç electrònic utilitzen avions en comptes de vehicles terrestres o omplen les seves furgonetes o camions a mitja càrrega per a complir amb la data de lliurament. Això suposa una petjada de carboni encara major perquè ens portin a casa el producte que hem comprat digitalment.

Enfront d’aquesta problemàtica, algunes empreses han incorporat alguns vehicles i furgonetes elèctriques a la seva flota de repartiment per així reduir la seva petjada de carboni. De fet Amazon ja ha posat en marxa el seu pla per a introduir en el negoci 100.000 furgonetes elèctriques que començaran a operar en 2010. Unes altres, com Google, investiguen sistemes de repartiment amb drons.

2. Els residus

Cada any generem milers de residus plàstics que acaben abandonats en mars, destruint la fauna i flora marina o en abocadors, emetent CO en degradar-se. Per no parlar de la petjada de carboni que genera cadascun dels plàstics que consumim en ser produït. Per fabricar 1 tona de plàstic des de zero s’emeten 3,500 kg de CO.

Segons la Secretaria de Medi Ambient i Recursos Naturals cada habitant genera 1.2 quilos d’escombraries al dia, això són 438 quilos a l’any

En el cas de la compra en línia el problema de les escombraries o els residus és un dels més criticats. En moltes ocasions els consumidors més ZEO s’han queixat de rebre productes com a carregadors mòbils o bijuteria que pesa a penes uns grams, protegida per diversos plàstics i embalatges.

En el cas de comprar en botigues físiques és possible prendre una actitud més #zerowaste sobre aquest tema. En el cas de la roba, per exemple, és possible renunciar a la bossa i guardar-la en una bossa de roba. En el cas de productes embolicats en caixes, si comprem en una botiga física encara que continuem generant el residu de l’embalatge, reduïm els residus generats per les capes de cartó, paper de bombolles i plàstic que ho emboliquen.

 

3. Compensació de les emissions

Alguns comerços digitals intenten ser cada vegada més ZEO, encara que per a aconseguir-ho hagin de superar algunes barreres logístiques o dels seus sistemes de producció. Electrificar tota una flota de transport de repartiment pot ser per a moltes empreses una despesa impossible d’assumir.

Tot i així per a compensar les emissions del transport, les instal·lacions i fins i tot el derivat dels residus plàstics generats, moltes marques aposten ja per la compensació d’emissions. Que un comerç disposi o no d’aquesta política de compensació pot influir a reduir la nostra petjada de carboni quan comprem.

Aquest sistema permet a les empreses destinar una quantitat econòmica equivalent als quilos o tones de CO2 emeses a projectes de reforestació o reducció d’emissions en altres àmbits. Algunes empreses inclouen la compensació dins del preu final de compra, deixant que el consumidor sigui el que decideixi si vol compensar les emissions que ha generat portar aquest paquet a casa seva.

Molts sectors ecologistes han catalogat aquest sistema com un “encobridor” perquè les companyies, sempre que paguin, puguin continuar emetent CO, i per tant contribuint al canvi climàtic.

 

4. Les devolucions

Un dels problemes que genera el comerç electrònic és el “comprar per comprar”. Moltes botigues en línia, sobretot del sector de la moda, permeten realitzar devolucions infinites a cost zero com una política o benefici per comprar amb elles. Això fomenta les compres per impuls i un nou nivell de consumisme.

La taxa de devolucions en ecommerce és més elevada que les devolucions en botiga física. En el sector de les botigues de moda en línia la taxa de devolució ascendeix al 30%. A part del gran impacte econòmic que suposa realitzar de nou tota la cadena logística a aquests ecommerce, és important tenir en compte també l’impacte ambiental.

El procés de lliurament es pot realitzar fins a tres vegades, generant una nova petjada de carboni cada vegada, no només per tornar a lliurar el producte, sinó també en recollir-lo. Les comunitats ambientalistes ja han reclamat a les empreses de repartiment en línia més duresa a l’hora d’establir les polítiques de devolució. I és que a vegades el consumidor ha generat una petjada de carboni perjudicial per al planeta, només per a provar si una peça de roba de queda bé o el gerro fa joc amb el seu sofà.

ZEO Consell

Per això el més ZEO és “Si no estàs segur que t’agrada o vols un producte no el compris. També pots reutilitzar o comprar el producte de segona mà. També en altres comerços digitals com Wallapop o Vinted, que et permeten geolocalitzar als usuaris més pròxims i així estalviar una petjada de carboni major.

Els avantatges del comerç per internet

La necessitat d’un canvi en el sistema logístic i en el transport en els ecommerces és imminent. Encara han de treballar molt per a reduir la seva petjada de carboni i ser ZEO.

Encara així, el sistema de compra per internet té un punt molt positiu. Com que no conten amb punt de venda físic eliminem la demanda elèctrica que suposa mantenir oberta una botiga. Com succeeix en la majoria de comerços, el subministrament energètic de calefacció, aire condicionat o llum, no prové d’energies renovables. Tot i que algunes multinacionals ja es proveeixen d’energia neta per a les seves centrals, no és el mateix fer-ho en els centenars de botigues que tenen repartides pel món.

La petjada ambiental desconeguda: El paper de moneda genera 300 milions de tones de paper

El comerç en línia relega els diners físics a un segon pla. Les fàbriques de monedes produeixen cada any 300 milions de tones de paper. En un moment de la història on els arbres s’han convertit en un dels principals aliats de la lluita enfront del canvi climàtic donada la seva capacitat d’embornals de CO, es tracta d’una producció més que qüestionable. L’economia submergida pot ser una solució ecològica i molt més centralitzada per a un futur ZEO.

A més algunes botigues en línia estableixen punts de recollida en comptes d’enviaments al domicili. Els anomenats punt packs, que ja s’estenen per la majoria de ciutats permeten reduir la petjada de carboni del transport. El repartidor pot deixar tots els productes que ha de repartir en una ciutat com Barcelona, en vint punts habilitats. Els usuaris poden decidir quin punt està més pròxim al seu habitatge i reduir també les emissions derivades del seu desplaçament.

Altres marques aposten per passar del plàstic a l’embalatge de cartó, més ZEO o fins i tot han eliminat les factures en paper del seu sistema de comercialització: Amb la factura digital és suficient.

Després d’exposar els pros i els contres responem a la pregunta d’aquest article amb un contundent: Depèn. Si la compra per internet s’utilitza d’una forma responsable, pot suposar una menor petjada de carboni que la compra en grans superfícies sobretot de fast fashion – la moda que està més al nostre abast a causa de la seva presència global en tots els països i ciutats-.

Però si no tenim en compte detalls com la compensació, l’embalatge i en general, les polítiques ambientals de la botiga electrònica on comprem podria ser més ZEO apostar pel comerç de proximitat o visitar la secció eco-sostenible d’algunes marques que s’esforcen per ser cada vegada una mica més sostenibles.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat