La crisi sanitària per la COVID-19 ha generat un gran impacte en totes les àrees i sectors de la nostra societat i economia. Encara que gràcies a les mesures de confinament decretades per la majoria de governs enguany s‘espera una significant reducció de les emissions anuals GEI que provoquen el canvi climàtic, la veritat és que l’economia està patint grans dificultats per a tirar endavant.
Un dels sectors econòmics més afectats ha estat el de la mobilitat, en concret, el de l’aviació. A Europa les aerolínies han demanat als governs ajudes de més de 12 milions d’euros. Tot i així, en les pertinents propostes de rescat no s’inclou cap “meta verda” que tingui com a objectiu reduir l’impacte d’aquest sector en el medi ambient i en el canvi climàtic.
El sector de l’aviació és responsable del 3,6% de les emissions GEI a Europa
I és que el sector de l’aviació sempre ha estat una assignatura pendent per a la lluita climàtica. Les emissions derivades de la mobilitat aèria representen el 3,6% del total d’emissions GEI de la Unió Europea – un 13,4% del total d’emissions que genera el transport-. A més, segons la EEA (Agència Europea de Medi Ambient) les emissions d’aquest sector podrien créixer un 21% en 2040, un pronòstic contradictori per a aconseguir complir els objectius de l’Acord de París 2015.
És per això que múltiples ONGs s’han posat d’acord per a exigir que abans d’efectuar qualsevol rescat, les aerolínies han d’acollir compromisos ambientals per a reduir les seves emissions. Greenpeace, Transport &Environment i Carbon Market Watch han assegurat que el sector de l’aviació és el que més ha incrementat la seva petjada de carboni en els últims anys.
Segons el “Rastrejador de rescats d’aerolínies” publicat per aquestes entitats ambientals, les 20 aerolínies més grans d’Europa han tingut beneficis de fins a 33.000 milions d’euros en els últims cinc anys sense pagar impostos de carburant o l’IVA dels vols. I malgrat comptar amb aquests avantatges fiscals i de compra de drets d’emissions, han incrementat durant el mateix període fins a un 26% les seves emissions GEI a Europa.
Les emissions del sector de l’aviació van arribar al màxim abans de la paralització de la mobilitat aèria al març
En el comunicat les ONGS recullen que “Les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de l’aviació van aconseguir nivells de rècord abans que els viatges aeris es detinguessin sobtadament al març”. La portaveu sobre coronavirus de Greenpeace, Faiza Oulahsen, també ha alertat que els rescats públics d’aerolínies han de “comportar condicions estrictes per a tallar de cop la contribució astronòmica del sector a la descomposició climàtica”.
És per això que han demanat als governs que aquests rescats impliquin nous compromisos que assegurin una transició verda per a l’aviació.
Quines mesures hauria d’acceptar el sector de l’aviació?
Algunes mesures que es valoren en aquests nous auxilis econòmics és que s’atorguin ajudes i rebaixin els impostos per a carburants més verds, que es destini part dels diners d’aquests rescats als treballadors per a formar-se en altres àrees i obligar les aerolínies a assumir els costos vinculats a la contaminació que no assumien abans -drets d’emissió i l’IVA del carburant-.
Qualsevol mesura de rescat ha d’anar en línia amb l’objectiu de l’Acord de París per a aconseguir mantenir per sota dels 1.5 °C l’escalfament global de la Terra – respecte als nivells preindustrials-. Per això Greenpeace ha posat l’accent en la necessitat d‘acabar amb els vols de curtes distàncies promovent les alternatives ferroviàries de menys de 6 hores o els trens nocturns.
I és que tal com ha afirmat Gilles Dufrasne, responsable de comunicació de Carbon Market Watch “ja és hora que els governs deixin de dilapidar diners públics en un dels majors emissors de CO₂ sense esperar res a canvi”. Ara és el moment que els Governs comencin a tenir en compte el sector de l’aviació en els seus plans de Transició ecològica i Mobilitat sostenible, alguna cosa que no han realitzat fins avui.
Després de la COVID-19 es presenta l’oportunitat perfecta per a construir una nova normalitat ZEO que, gràcies als compromisos ambientals adquirits a canvi del rescat, eviti recuperar la contaminació provocada per l’aviació i entorpeixi la lluita climàtica.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.