L’última dècada han sorgit nous moviments socials a favor de l’acció climàtica i persones representants de la nova consciència climàtica. Alguns són personatges públics o famosos com Leonardo Di Caprio o David Attenborough, i altres representen als més joves i conscients de la necessitat d’actuar immediatament per combatre el canvi climàtic, com Greta Thunberg o Luisa Neubauer.

La qüestió és que, en la lluita contra l’emergència climàtica, qualsevol suport per part de les comunitats, col·lectius o associacions pot donar peu a un canvi en el sistema de consum. En aquest sentit, el suport de la comunitat catòlica en la lluita contra el canvi climàtic està sent cada vegada més remarcable.

El Vaticà reunirà més de 40 líders polítics de tot el món

Una mostra d’això és que el Vaticà, màxima entitat representant del catolicisme, ha organitzat una trobada de caràcter internacional per abordar la crisi climàtica i debatre les seves possibles solucions.

A aquesta reunió, que tindrà lloc el pròxim 4 d’octubre del 2021, assistiran líders religiosos i científics de tot el món. A més, l’esdeveniment rebrà el suport dels presidents del G7 i G29 (el Regne Unit i Itàlia), que representen les màximes potències econòmiques i industrials mundials.

“Fe i ciència cap a la COP26” forma part dels esdeveniments i reunions previs a la Conferència Marc de les Nacions Unides (COP) que se celebrarà a Glasgow de l’1 al 12 de novembre d’enguany. En aquesta 26 edició, es continuaran impulsant plans que permetin aconseguir la neutralitat climàtica dels països per al 2050, estratègies de mitigació del canvi climàtic i plans de recerca per aconseguir mantenir l’escalfament global de la Terra per sota dels 1,5 °C.

El secretari de les Relacions amb els Estats, Monsenyor Paul Gallagher va explicar en una recent roda de premsa l’objectiu d’aquesta reunió. “La contribució que esperem dels líders religiosos a través de la conferència del 4 d’octubre i dels pròxims mesos és la d’elevar les ambicions dels nostres líders polítics i estadistes perquè siguin capaços de veure els problemes i prendre decisions valentes”.

Per aquest motiu, el Vaticà ha convidat a aquest esdeveniment uns 40 líders de les principals religions del món i 10 científics destacats, els noms dels quals encara no ha volgut revelar. Tanmateix, aquest esforç, aquesta iniciativa, que tracta d’implicar els màxims líders religiosos en la defensa del medi ambient, no es queda aquí.

La Santa Seu porta preparant aquesta trobada des del gener del 2021, quan va començar a celebrar reunions telemàtiques entre els representants religiosos i científics per compartir, exposar i debatre diferents punts de vista sobre el canvi climàtic i la importància de fer-li front. L’ambaixadora del Regne Unit davant la Santa Seu, Sally Jane Axworthy, va assegurar que, de moment, “Hi ha hagut una notable convergència d’opinions”.

Sens dubte, la religió catòlica ha fet un pas al davant pel Planeta, elevant el seu compromís de combatre l’emergència climàtica. Un suport que podria ser decisiu per a la lluita contra el canvi climàtic.

Ara bé, quin és l’origen d’aquest nou suport a la transició ecològica per part de la comunitat catòlica?

A l’inici del present article es feia al·lusió a la importància que han tingut els representants polítics i els personatges públics a l’hora de promoure la consciència climàtica. En aquest sentit, la figura del Papa Francesc ha estat decisiva a l’hora d’estendre la preocupació climàtica entre els feligresos.

El Papa Francesc: Un nou suport per a l’acció climàtica

I és que el 18 de juny del 2015 el Papa Francesc va compartir en obert una carta dirigida a totes les esglésies i fidels.

En aquesta primera carta va centrar el discurs en la defensa del medi ambient i dels animals, i en la importància de cuidar la Terra com el lloc on vivim. Al llarg de sis capítols, el Papa parla de la urgent necessitat de canviar el sistema social, econòmic i polític del nostre món. Precisament aquest sistema és el que genera tantes desigualtats – fam i pobresa-, desencadena conflictes bèl·lics i genera desastres climàtics extrems.

Al capítol “Sobre la cura de la casa comuna”, el Papa Francesc realitza una crítica al consumisme, la sobreexplotació de recursos i al desenvolupament irresponsable, a favor d’una acció mundial ràpida i unificada capaç de “combatre la degradació ambiental i el canvi climàtic”.

Per primera vegada en la història de la humanitat, un dels màxims representants religiosos a nivell mundial, va reconèixer el canvi climàtic com un problema provocat per l’home i va instar les forces polítiques a prendre mesures en aquesta matèria.

Sens dubte, el suport de les comunitats religioses a la lluita contra el canvi climàtic podria ser decisiu per aconseguir canvis i accions substancials en aquesta línia. Hem de tenir en compte que gran part de la població mundial té una creença religiosa. Per aquest motiu, el paper de les comunitats religioses és fonamental per a aquesta nova era cap a la transició ecològica.

Perquè al final, tota la societat ha de donar suport i respondre davant la nova agenda climàtica. Hem de pensar que, tal com diu el refranyer popular, la fe és capaç de moure muntanyes.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat